Kisalföld logö

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 3°C | 16°C Még több cikk.

Extrémségek terítéken

A franciák kedvencei, a béka, a csiga és az articsóka kapcsán kérdeztük külföldi magyar olvasóinkat ízélményeikről és olyan extrémitásokról is beszámoltak, mint a feltálalt kobra, teknősbéka, kutya, ló, szöcske, szamár, patkány, bivaly, strucc, alligátor...
Gábor, Luzernből

Ettem már békacombot, de sajnos csak nagyon kevés hús van rajta, és ugye tulajdonképpen az egész béka különben nem ehető. Nagyon régen volt már, és manapság eszembe sem jutna, hogy rendeljek vagy vegyek valahol. A csigákkal ugyanúgy vagyok, tulajdonképpen leginkább a fűszeres vaj ízét érezni, a hús jelentéktelen. Svájcban szabad békacombot és csigát enni, de nem szabad gyűjteni vagy tenyészteni mert védettek. Mind a kettő Francia- vagy más országból jön.
Az articsóka egészen más, egy növény. Már idén is ettem, szinte egész évben lehet venni. Enyhe csontlevesben kell húsz percig főzni, aztán levelenként mártásba merítve a puha részét a foggal lereszelni, lehúzni… Nagyon finom.


Péter, Ohio

Én meg kb. 20 éve kóstoltam békacombot. Nagyon ízletes volt, sokkal jobb mint a csirke vagy a marha vagy a disznóhús. Olyan édes-savanykás íze volt, nagyon kellemes.

Szabo Antal, Seattle Washington USA

Békacombot először Magyarországon ettem. Gyerekkoromban az Erzsébet telepen laktunk, amiből később a Gorkij-város lett. Az ott van a Rábca folyó mellet, ott szoktunk játszani és megfogtuk a békákat, megnyúztuk őket és a lábaikat a folyópart mellett nyárson megsütöttük. Nem volt ott sosem hiány belőlük, igen finom az ízük, olyan mint a fiatal csirkehús. Most is eszek néha, a kínai vendéglőkben is árulják, ők ugyanúgy csinálják, mint mi Magyarországon a kirántott csirkét. Ha friss, nagyon finom és egészséges is, mert abban nincsen annyi zsiradék, mint a csirkében.

A csigákból csak a kis növésűeket szeretem, azokból is sokat szoktam enni. Koreában azok meg vannak vagy gőzölve vagy forró tűzön sütik meg. Azokat fogpiszkálóval vagy kis villával kell kihúzni a kagylójából, aztán utána egy szószban bele kell mártani, a legjobb szósz a szójabablé friss zöldhagyma, fokhagyma, méregerős paprika és rizs, ecet keverékkel. A nagyobb csigákat nem szeretem, mert igen rágósak, nem is könnyű azokat megemészteni.

Na az osztriga az egy csemege, azt lehet nyersen meg sütve is enni, az igen finom, főleg, ha friss. Azonnal ki kell nyitni és citromot rácsavarni, nagyon finom. Sajnos néha az egy kicsit homokos belül, de az nem számít. Ha megsütjük a sütőben, akkor szét kell nyitni és a kagylóját vajjal be kell takarni, a tetejére egy kis lisztet borsóval és más fűszerekkel megszórva 10-15 percig sütni, utána azonnal citrommal vagy lime-al frissen megenni. Na és ne felejtsük el, hogy ez a finom fehér bor nélkül elképzelhetetlen.

Anikó, Olaszország

Pavia környéki specialitás, ugyanis azon a környéken rizst termesztenek, tehát valamikor eleve adott volt a két alapanyag, a rizs és a békák. De sajnos manapság már alig találni békát a rizsföldeken a vegyszerek miatt. Az üzletekben általában Törökországból érkezett békát árusítanak, ezek nagy előnye, hogy már meg vannak tisztítva.

Rizottó békacombbal
Hozzávalók 2 személyre: 250 gramm békacomb, 1 kanál rizsliszt, 1 tojás, petrezselyem, 2 babérlevél, fél pohár fehér bor, fél liter húsleves (leveskockából is megfelel), vaj, fokhagyma, olívaolaj, reszelt sajt.
Hideg folyó vízben mossuk meg jól a békacombokat. Forraljuk fel a bort a babérlevéllel és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a békacombok felé, s fedő alatt, lassú tűzön körülbelül 10 percig főzzük. Amikor elkészültek, szedjük ki a békacombokat. Szűrjük le a megmaradt bort, amelyet majd a rizottó elkészítésénél felhasználunk. A rizst melegítsük meg egy diónyi vajon, majd adjuk hozzá a korábban leszűrt bort. Távolítsuk el a csontokat a békacomboktól és a húst adjuk hozzá a rizottóhoz. Lassanként merőkanállal adjuk hozzá a húslevest és folyamatosan kevergessük. Mindaddig, amíg elfő a leve. Közben a békacombok másik felét panírozzuk be és rántsuk ki. A kész rizottóba keverjük bele a reszelt sajtot. Azonnal tálaljuk a rizottót a kissé megsózott rántott békacombokkal, amelyeket citromlével is meglocsolhatunk.

Calabriában ősszel és télen második fogásként fogyasztják az alábbi ételt. A dél-olasz tartományban a csigák ízletesebbek az esős évszakban, amikor kibújnak a földből. A háziasszonyok jobban járnak, ha már megtisztított csigát vásárolnak, ház nélkül. Elkészítése: olajon pirítsuk meg a kockára vágott hagymát. Adjuk hozzá a csigát, pirítsuk körülbelül 1 percig, majd adjunk hozzá annyi meleg vizet, amennyi ellepi továbbá egy leveskockát, s főzzük kb. 45 percig lassú tűzön, fedő alatt. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még meleg vizet. Amikor elfőtte a levét, adjunk hozzá piros paprikát, sűrített paradicsomot, s jól keverjük össze. Sózzuk meg. Zárjuk el a tüzet, adjunk hozzá kevés olívaolajat, őrölt oregánót. Mélytányérban, házi kenyérrel tálaljuk.

Gombás csigaleves 5 személyre: 1 kg friss csiga, 400 gr gomba, 50 gr olívaolaj, 50 gr vaj, 50 gr liszt, petrezselyem, fél hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 pohár húsleves (kockából is megfelel), só, bors. Szeleteljük fel a gombát és a csigát. A vajban és az olajban pirítsuk meg az egész gerezd fokhagymát és a kockára vágott hagymát. A megpirult fokhagymát távolítsuk el. Adjuk hozzá a korábban pár percig vízben főzött csigát, illetve a gombát, a sót és a borsot, hintsük rá a lisztet és a bort. Hagyjuk elpárologni, majd adjuk hozzá a húslevelet. Főzzük kb. 30 percig, és adjuk hozzá a petrezselymet is. Melegen tálaljuk.

Olaszországban sokan fogyasztják a békacombot és a csigát is. Én még soha nem kóstoltam, de nem is készítettem ilyet, de gyorsfagyasztott formában már többféle módon elkészítve is vásároltam mindkettőből. Ezek konyhakészek, elegendő betenni a sütőbe és máris tálalható.

Parma környékén minden hétvégén találni olyan, általában jótékony célból szervezett szabadtéri összejöveteleket, ahol önkéntesek készítik az ennivalót, ők szolgálnak fel, s a bevételt valamilyen egyesület, intézmény vagy akár politikai párt számára ajánlják fel. Több településen A békacomb ünnepeként hirdetik ezeket a zenés, táncos estéket. A Pó folyó menti falvakat nemcsak a helybeliek keresik fel ilyenkor, hogy megízleljék a rántott békacombot. De ismert a Parmatól 15 km-re lévő Fontanelle, vagy a Reggio Emilia megyei Cedogno falucska is, ahol helyben rántják ki a bepanírozott békacombokat. Én is jártam már kiváncsiságból mindkét helyen. Szerencsére azok kevesekre is gondolnak ilyenkor, akik nem akarják megkóstolni ezeket az ínyencségeket...

Az articsókát is sokféleképpen elkészítik az olasz háziasszonyok. Én általában nem nyersen vásárolom, mert nem éppen egyszerű a megtisztítása. Mindenképpen kesztyű kell, ha nem akarja az ember összeszúrkálni magát vele. Nagyon finom az üvegben, olajban árusított articsókaszív, amelyet hidegen, köretként is lehet fogyasztani. De nagyon finom az articsókás tészta is – példul makaróni, vagy csigatészta – s elkészítése is egyszerű: az apróra vágott hagymát és articsókát, sóval és borssal pirítsuk néhány percig az olajon, úgy, hogymaradjon puha, ne keményedjen meg. Adjuk hozzá a kifőtt tésztát és a sajtot, jól keverjük össze.

Érdekes, hogy Pármában nagyon népszerű a lóhús, amelyet külön ló-hentesüzletekben árusítanak. Ilyen boltokat egyébként nem minden városban látni. Fogyasztják - többek között - panírozva, hirtelen sütve, nagyon vékonyra szelve nyersen, olívaolajjal, vagy szintén nyersen, darálva, fűszerezve, nagyjából a tatár beafsteakhez hasonlóan. Ez utóbbi elkészítési módot itt pestonak hívják. Ez az elnevezés egyébként csak itt ismert. Parman kívül a kifejezés hallatán egészen másra gondolnak, genovai pestonak hívják például a bazsalikomszószt. Népszerűsége ellenére a helyi éttermekben azonban mégsem kapni lósültet, ennek okát még nem sikerült kiderítenem.

Pár évvel ezelőtt különleges vacsorára voltam hivatalos: egyik barátunk édesanyja szamárpörköltet készített, amely itt is csak ritkán kerül az asztalra. Bevallom, hogy csak az ismerősök és a húshoz tálalt finom kukoricakása miatt mentem el, mert biztos voltam abban, hogy én annak a kedves állatnak a húsát soha nem fogom megenni. De annyira finom volt az illata és olyan jóízűen lakmározott mindenki, hogy megkóstoltam és nekem is nagyon ízlett. A receptet sajnos nem tudom, csak arra emlékszem, hogy vörösborral készült.
Egy alkalommal pedig gyorsfagyasztott hamburgert vásároltam, s csak itthon vettem észre, hogy strucchúsból készült. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon egészséges, igaz, jóval drágább, mint a rendes hamburger, de finom.
Szamárrecept: 2 kg darabkákra vágott szamárhusi, 2 hagyma, olaj, vaj, 2 gerezd fokhagyma, sűrített paradicsom, 1 liter vörösbor. Az apróra vágott hagymát kevés olajon és vajon meg kell pirítani, majd hozzá kell adni a húst. Nagyon alacsony tűzön kell megpirítani. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Adjunk hozzá 3 evőkanál paradicsomsűrítményt és öntsük rá a bort, majd a fokhagymát. Ízlés szerint lehet beletenni zsályát, kakukkfüvet és rozmaringot. Lassú tűzön legalább 3 órán át főzzük, időnként keverjük meg, nehogy az edényhez tapadjon. Melegen, puliszkával (kukoricakásával) és vörösborral tálaljuk.

Eszter, Aquaba

Rántott békacombot Budapesten, egy kínai étteremben ettem. Leginkább a csirkecombra emlékeztetett, csak kisebb volt. Csigát Franciaországban kóstoltam, házában főzve és fokhagymás-petrezselymes szósszal tálalva nagyon finom volt. Egy érdekes, talán leginkább egy kétágú horgolótűre emlékeztető fém pálcikával kellett kiszedni a házából, mi csigapiszkának neveztük el ezt a célszerszámot. Articsókát pizzán ettem, kissé savanykás ízű volt. Kobrát is ettem már. A kobra steakhez Indonéziában, Yogyakartában volt szerencsém 1996-ban. Tömör, száraz, fehér húsa volt, az íze nem volt különleges, leginkább a csirkemellhez tudnám hasonlítani, csak az alakja volt más.

Róbert, Németország

Szőlőkerti éticsigát már ettem. Csak a csuszonya élvezhető sok-sok fűszertoldalékkal. Hasonlít az íze a szárnyasok zuzájára. Épp olyan rágós. Egyszeri alkalom életfogytiglan jóllakatott.

Tamás, Szingapúr

Ettem mar békát, Kínában még teknősbékát is.

Antal, Seattle

Katonai szolgálatom alatt háromszor voltam Vietnamban, a harmadik esetben Saigon közelében voltam egy évig. Ott nekem volt egy cselédlányom, aki mosta a ruháimat, kitakarított, bakancsot pucolt, stb. Abban az időben én éjjelente sokat ittam és másnap reggel nem ettem reggelit, de később, 9 óra körül megéheztem. Thue, a cselédlány sokszor szokott finom kis fiatal kirántott csirkét hozni magával. Én, ha megéheztem, azt mindig megdézsmáltam – finom volt. Egyszer azt mondta nekem: őrmester, ha bejössz legközelebb Saigonba, gyere el hozzám és én csinálok neked egy jó ételt, mert tudom, hogy szereted az én főzésemet. Egy hét múlva el is mentem, a Saion folyó partján laktak, megint finom kirántott csirke volt.

Vacsora után én 6 sörös dobozzal leültem a házuk mögött a folyónál, ott láttam a ketrecet. Azt hittem, hogy talán nyulak vannak benne..., dehogy nyulak, nagy patkányok voltak, a halaknak a beleivel hizlalták őket. Én megkérdeztem tőle: Thue, mit csináltok velük? Azt mondta: mi megesszük, te is azt etted 30 perccel ezelőtt. Utána sosem dézsmáltam meg neki az uzsonnáját, de be kell ismerni azt, hogy sokáig ettem és igazán olyan íze volt, mint a csirkének.

Két évvel később láttam Kambodiában a piacokon árultak őket a többi állatokkal együtt. Koreában kutyahúst is ettem, akkor sem tudtam meg csak utána, hogy mit ettem, mert azok ott igen kedvelik a kutyahúst. Az igen vörös színű, az íze az olyan, mint a kukoricán hizlalt marhahús. A kígyóhúst azt pedig igazan szeretem, ha frissen lenyúzzak előttem és a vokban jó fűszeresen megsütve olyan íze van, mint a zuzának – nagyon finom.

Van Magyarországon is a mezőkön, zöld színűek, nagyot ugranak, csak zöld termékeket esznek. Szöcskék. Azok igen finomak vokban, szezámolajban megsülve. Én nagyon sokféle dolgot ettem, mert sok időt töltöttem Távol-Keleten, igen szeretem a kínai és a sziámi, a thai ételeket. Thailandban is szolgáltam majdnem 2 évig és már 42 éve meg vagyok házasodva egy koreai asszonnyal, úgy hogy van nálunk sokféle menü. Ja, és az éhes ember mindent megeszik!

Még az ételekhez hozzá kell tennem a medvehúst, a volt főnököm nagy vadász volt és minden évben lelőtt egy nagy barnamedvét, mindig adott nekem belőle egy jó nagy darabot. Az is igen finom és egészséges hús. Ted Turnernek, a CNN News alapítójának van a legnagyobb farmja a világban és ő Montana államban tenyészti a buffalot, a vad bivalyt. Annak húsát árulják az üzletekben is, na abból lehet igen finom steaket csinálni, persze az drágább, mint a marhahús, de sokkal egészségesebb, mert azok a természetben nőttek fel.

Hallottam a kínaiaktól, hogy mindent meg lehet enni meg főzni, csak a farkasnak a szívét nem, mert a keserű ízét nem tudják kifőzni. A New Guineai bennszülöttek kedvence a Spam konzerv. Az a legolcsóbb darált disznóhús, nagyon zsíros és édes ízű konzerv. Régebben ezt az olcsó dolgot sokszor adták ki a katonaságnak, ők meg el szokták cserélni a bennszülöttekkel élő állatokra, mert ez volt a bennszülöttek legkedvencebb étele. Ugye ezek az emberek szoktak emberhúst enni és azért szeretik ezt a konzervet, mert ennek az íze a legközelebbi az emberi hús ízéhez.

Bandi Kaliforniából

Személyes tapasztalaton az, hogy az articsóka finom. Mi magunk nem főzzük, de vendéglőben elkészítve ízletes. Néha veszünk konzervben elkészítve, pácban, ami hús mellé kitűnő. Egy kis érdekesség: néhány éve nagy hír volt az, hogy díjnyertes versenylovat articsókával tápláltak, mivel az energiatartalma kitűnő.

A csiga sem rossz, ezt is megkóstoltuk, csak túl kell tenni magunkat azon a gondolaton, hogy a kertben, a ház körül károsnak tartjuk. Már voltunk vendéglőben, ahol asztaltársaink békacombot ettek, gusztusosan néz ki, de még bátorság nem volt hozzá.

Most már gyakrabban lehet hallani, tapasztalni több exotikus ételt vendéglőkben, így alligátor, kígyó, vízisikló és hasonló húsok tálalása. Azok, akik már tapasztalták, kitűnőnek találják, nekünk még nehéz túljutni az első falaton.

Olvasóink írták

  • 1. kahane1 2009. július 29. 17:21
    „nalunk izraelben tudomasom szerint "ilyesmt" nem esznek sehol!!-(ha csak a palesztinok nem gazaban!)-”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálatra váró vagonok - robbanás után

Az olaszországi Viareggioban keddre virradóra kisiklott tartályvonat négy épen maradt vagonját a… Tovább olvasom