Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Egy kiló bors egy kiló aranyért

Németország. Kirándulás a múltba, látogatás a híres hamburgi fűszermúzeumba – hamburgi olvasónk, Galgóczi Róbert helyszíni élménybeszámolója.
Európa, sőt a világ egyetlen szakmúzeuma. Valódi turistamágnes. A kikötő nevezetes látványossága. A városnéző buszok fontos megállóhelye. Zavartalan megtekintése csak a nyitás utáni órákban lehetséges. Később csoportokban érkeznek az emeletes „sightseeing" buszok utasai. Az utaskisérő ilyenkor hangosan mondja, magyarázza, a csoport nyelvén, a kiállított tárgyakat.


Hamburgban a legtöbb múzeum a belvárosban vagy a belváros szomszédságában lévő városnegyedekben található. A fűszermúzeum kivétel. Holott magánszektorba tartozó alapítvány, mégis a kikötő méregdrága területén, az úgynevezett. „Speicherstadt" (hajórakomány raktározására szolgáló, szellős, emeletes, ősi épületek több utcasora) egyikében található a Hot Spice Gewürzmuseum. (Lásd a mellékel fényképet!) Nincs távol a ma is létező fűszerraktár s a ma is működő fűszer árverési csarnok modern épületétől.


Miért éppen a kikötő?

Mert Hamburg gazdasági fellendülése, a város folyamatos vagyonosodása, valamint a polgárok mai jóléte szorosan összefügg a múzeumban látható fűszerféleségek szállításával, finomításával és forgalmazásával. Az adás-vétel ma is zajlik. Hamburg ma is a világ egyik legnagyobb fűszerpiaca. A kelet-európai országok, közöttük Magyarország is, a hamburgi kikötőből fedezi aktuális fűszerigénye legnagyobb részét. Az árverési csarnokban jutnak hozzá.

A bors az ókorban is ismert volt. Karavánok hozták Rómába. Majd később, a középkorban, a az India délnyugati részéből származó bors vitorlás hajón jutott – nem mindég békés úton –, Európába. Gyakran erőszak is közrejátszott. A Hansa-szövetség hajói zsákszám hozták a borsot és más keresett fűszert Európa kikötőibe. Véres verekedés folyt Hamburg, Velence és Antwerpen között. Érthető! Volt időszak, amikor 1 kiló bors 1 kiló aranyat ért. Ezen időből származik a nem hizelgő „Pfeffersack" (borszsák) leszóló jelző. Gazdag kalmárra, illetve hajókereskedőre alkalmazták. A borszsák öblös, zömökebb, testesebb (lásd a képet), mint az otthoni karcsú búzazsák. A jelző célzásul szolgált a kereskedő kövérségére. Még ma is szolgál egy-egy kövérebb vagy jómódú emberre. (Nem szívesen hallják, noha a hasonlatban némike irigylő elismerés is beleértődik.)Régóta tervezett látogatás

Régóta kíváncsi voltam, hogy mit lehet ott látni, hogyan rendezték be és milyen kiállítási tárgyakat mutatnak majd be. Szerintem sokat tanultam. A kiállított látnivaló szinte magával ragadt a fűszerek illatos és tarka világában. A számos illat, kellemetlen szag, sokféle szín és tapintás teljesen leköti a látogató érzékszerveit. Üveg alatt tányérkákban szemléltetik egy- egy fűszer, szám szerint 53, nyers és finomított halmazát. Rozmaring esetében fénykép mutatja a zöld tűleveles ágat. Szinte minden növény eredetű fűszert valamilyen eljárással módosítanak, finomítanak.


Hátborzongató kiállítmányt is lehet látni. Előfordulhatott, hogy Ázsiából érkezett fűszerzsákban kígyót találtak. Ma is elrettentő meglepetés, de szoros tartozéka az ázsiai kereskedelemnek.

Külön-külön osztály mutatja a fűszerféleségek termelését, feldolgozását és finomítását. Finomítás tárgya a fűszerek tisztítása, hántolása, darabolása és darálása. Nagy teret szentelnek a fűszerkeverés magas művészetének szemléltetésére. A fűszerezés, tehát a fűszerek alkalmazása és adagolása is részletes bemutatást nyert. Az étel finom ízét nem a fűszer mennyisége teszi.

Nem minden fűszer ízesítő. Van, amit hatóanyaguk szerint tartósításra, van, amit színezésre és van amit, mint gyógynövény, gyógyításra alkalmazunk.

Tudomást nyerhetünk a fűszerek eredetéről. Növényből, állatból vagy ásványból nyerték-e? A fűszerek legtöbbje növényi eredetű. Üvegcsőben mutatják például a borscserjét, a vaníliacserjét és más növényeredetű fűszer élőhelyét, illetve, hogy a vetéstől az aratásig hol nőtt és milyen növényi alakot öltött. Fa, cserje, bokor vagy gyökér volt-e? A mellékelt fényképen a madagaszkári szegfűbors virágzó cserjéje látható.


Továbbá mutatnak néhány munkagépet. Például borsrostát, amivel a hántolt bors héját távolítják el. Fűszerkeverő dobot is bemutatnak, amivel egy hentesüzlet szaláminak szánt több fűszert kevert össze.

Ha valaki Hamburgban jár és kíváncsi a fűszermúzeumra, ajánlom neki, hogy 10 órakor a bejárat előtt legyen. Később, a sok turista végett nem lesz kellő mozgási lehetősége.


A fűszermúzeum cégtáblája „Hot Spice" (erős fűszer – angol nyelven) a turisták miatt. A Gewürzmuseum német nyelven a helyi turistáknak szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar festő képei Parmában

Olaszország. Fodor Éva szegedi származású festőművész legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás Parmaban… Tovább olvasom