Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Egy brit rendőr Győrből

A brit rendőrség fiatal tagja megyénkben született, egy tősgyökeres győri családban Pohárnok Kingaként.
Itthon szerzett némettanári diplomát, de általános iskolai angoltudását is fel akarta eleveníteni, ezért rögtön a főiskola után Nagy-Britanniába ment bébiszitternek. Szabadidejében házigazdái élelmiszerboltjában a vásárlókkal szóba elegyedve gyakorolta az angolt. Már arra készült, hogy hazaköltözik, mikor megismerkedett egy közeli középiskola tanárával, aki később megkérte a kezét. Így rövid itthon tartózkodás után „jegyesvízummal" tért vissza a szigetországba.

A szíve vitte vissza

Brit férfi feleségeként már uniós csatlakozásunk előtt munkát vállalhatott, de az álláskeresés eleinte nehezen ment. Nem volt referenciája, diplomáját nem fogadták el. Éjszakai műszakban dolgozott egy gyárban, mirelitárut pakolt, majd számítógépes adatfeldolgozással foglalkozott. Volt telefonos áruértékesítő, diszkóban pultos, pub, majd műanyagcég vevőszolgálatának vezetője. Egy cég marketingosztályán már német-, magyar- és olasznyelv-tudásának is hasznát vette. Kentbe akkor került, amikor férje ott kapott állást. Magániskola részlegvezetőjeként évi bruttó 39 ezer fontot (mintegy 14 millió forint) keres, havonta nettó 2200-at (mintegy 800 ezer forint). A tanárok fizetését Angliában évente kétszer emelik, akárcsak a rendőrökét.

A meggyőzés a fegyverük

Sokáig azonban csak brit állampolgár kerülhetett a rendőrséghez, pár éve oldották fel ezt a szabályt. Mivel a „bobbyk" állása ugyancsak jól fizetőnek, karrierlehetőségnek számít, ráadásul harmincévi szolgálat után nyugdíjba kell menniük, Kinga élt a lehetőséggel. A jelentkezéskor beszédkészségét, stressztűrését is vizsgálták és kétévnyi várakozás után értesítették: felvették.

Tavaly augusztus óta a brit rendőrség tagja a 30 éves magyar asszony. Felváltva tanul és gyakorol, jár az egyetemre és az őrsre. Minden területen kipróbálhatja magát: járőrözik, adminisztrál, közlekedési és bűnügyi feladatokat végez. Eddig a legizgalmasabb azt volt, amikor egy bevásárlóközpontban két összeverekedett családot kellett szétválasztania társaival. A brit rendőrök nem viselnek pisztolyt, úgy tartják, a legjobb fegyver a száj, azaz a meggyőzés. Hetente négy napot dolgoznak, a szolgálat tíz órán át tart. A kezdő fizetés évi 21 ezer font (mintegy 7,7 millió forint), de ebben már benne van az a 2 ezer font (740 ezer forint) is, amit Kentben a drágább megélhetés miatt kapnak.

Keresett bébicsőszök

Kinga azt ajánlja, hogy aki bébiszitter szeretne lenni, olyan ügynökséget keressen, ahol a közvetítésért a család fizet. Férjével ő is létre akar hozni egy ilyet. A gyermekfelügyeletre vállalkozók a briteknél azért keresettek, mert heti 60 fontos (mintegy 22 ezer forint) bérükkel, a koszttal, a kvártéllyal együtt is olcsóbbak, a havi 400–700 fontba (148–259 ezer forint) kerülő bölcsődénél, óvodánál. A magyarokkal szemben Kinga tapasztalata szerint a briteknek nincsenek előítéleteik, minden téren nagyon figyelnek arra: ne legyen diszkrimináció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoniak válaszai

Tovább olvasom