Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Éberséget kértek az emberektől

USA. Mi lett volna ha, nem történik meg a szeptember 11-i támadás? - ezt az utóbbi időben gyakran fejtegetik különböző talkshow-kban és az emberek egymást közt is a tizedik évforduló kapcsán Amerikában a tengerentúlon élő olvasónk, Péter beszámolója szerint.
Arról is írt, hogy a többség e téren egyetért a szakértőkkel, akik azt mondják, hogy ha nincs szeptember 11-e, nem vonul be az USA Irakba és Afganisztánba és akkor nem vergődne most az Egyesült Államok adósságcsapdában. ,,Tapasztalatom szerint szeptember 11-e olyan nap, amit itt úgy fognak fel, hogy megemlékezéseket tartanak és általában az okokat nem illik feszegetni. A hivatalos magyarázat szerint, akik elkövették, gyűlölik a szabadon választott kongresszust, szenátust. Aki olyasmit mond, ami nem egyezik a hivatalos állásponttal e téren, arra a közösség furcsán néz. Pedig az emberek hétköznapjaiban sokminden megváltozott az ikertornyok lerombolása óta. Nap mint nap érezzük a hatását, én is, mindenki." - fogalmazott olvasónk.


- Az évfordulóra mostanában gyakran emlékeztetnek minket a megemlékezések szervezésével. Szomorú napra emlékezünk. Szinte minden városban, falukban volt olyan rendezvény, ami a nagy veszteséget, a terror okozta fájdalmat idézte fel. Persze a nagyobb ünnepségeken túlsúlyban volt a protokolláris rész, de a kisebb településeken, mint nálunk, közös megemlékezésre készültünk, világi és vallásos programmal. Így méltó szerintem a rengeteg emberi áldozatra tekintettel. Sötét gyásznap ez Amerika történelmében, amire lehajtott fővel, imádsággal gondolunk, ahogy a sok ártatlanra is és fokozott erővel dolgozunk, éberséggel élünk tovább ebben az országban, amelyik befogadott bennünket szükségünkben - írta amerikai olvasónk, Bandi és hozzátette: a tizedik évforduló miatt a lakosságot a tengerentúlon arra figyelmeztették, hogy a szokásosnál is jobban figyeljenek a szokatlan viselkedésű emberekre, a gyanúsnak vélt személyekre.

Kérik, hogy figyeljenek olyasmire például, hogy mi után érdeklődnek, mit fényképeznek le, kérdezik-e az embereket olyan épületekről, repülőterekről, kikötőkről, amik esetleg célpontjai lehetnek a terroristáknak. A kisebb településeken élők érzik magukat olvasónk szerint e szempontból nagyobb biztonságban, a városokban pedig fokozottabb a karhatalmi ellenőrzés. Beszámolója szerint az amerikaiak általában biztonságban érzik magukat, nem nagyon változtatnak életmódjukon. ,,Igaz, hogy néha, ha az átlagtól eltérő öltözetű embert látunk, akinek a viselkedése is gyanús, akkor furcsa érzés jön ránk, visszaköszön a szomorú emlék, de tudjuk, hogy sok a köztünk élő, békés, barátságos muszlim embertársunk, akik épp úgy, mint mi, a jobb életért jött ide." - fogalmaz Bandi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pármaiak hűsölőhelye

Olaszország. Az 1508 méter tengerszint feletti magasságban található Lago Santohoz, a Szent tóhoz… Tovább olvasom