Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Dániai lehetőség magyar diákoknak

Tavaly tavasszal már nyilatkozási lehetőséget kért lapunktól Antal Ildikó, mert már akkor szerette volna a magyar diákok figyelmét egy kedvező dániai továbbtanulási módra felhívni. Most még több lehetőségről tud tájékoztatást adni.
Tavaly megjelent egy újságcikk a Kisalföldben Antal Ildikó példája alapján a dániai továbbtanulásról. Mivel sokan érdeklődtek annak nyomán, a Kisalföldön keresztül és az Iwiw-en, a Facebookon is megkeresték többen Ildikót – sőt olyanok is akadnak, amik azóta úgy döntöttek, hogy Dániában folytatják tanulmányaikat – külföldi olvasónk úgy határozott: idén is megkeresi lapunkat és ezúttal sokkal több lehetőségről tud tájékoztatást adni.


Felvette a kapcsolatot több intézménnyel és három mindenképp visszajelzett, hogy szeretettel várják a magyarországi diákok jelentkezését tandíjmentes felsőfokú képzésekre. Az iskolák által nyújtott szakok a következők:

- AP-degree in Marketing and Economics (120 ECTS) + Bachelor in International Sales & Marketing (90 ECTS)
- AP-degree in Marketing Management (120 ECTS) + Bachelor in International Sales & Marketing (90 ECTS)
- AP-degree in Fashion Design (120 ECTS)
- AP-Degree in Computer Science (150 ECTS) + Bachelor in Software/ or Web Development (90 ECTS)
- AP-Degree in Multimedia Design & Communication (120 ECTS) + Bachelor in Web Development (90 ECTS)
- Bachelor in Leisure Management (210 ECTS)
- Bachelor in Architectural Technology and Construction Management (210 ECTS)
- Bachelor in Civil Engineering (210 ECTS)
- Bachelor in Mechanical Engineering (210 ECTS)
- Bachelor in Information Technology Engineering (210 ECTS)
- Bachelor in Value Chain Management (210 ECTS)
- Bachelor in Global Business Engineering (270 ECTS)
- Master of Science in European Construction (60 ECTS)

A képzések a bolognai rendszer szerint vannak. 1 semester = 30 ECTS.

Most van például egy olyan lehetőség, hogy akinek már van egy üzleti tudományokkal kapcsolatos bachelor szintű diplomája Magyarországról, az most mindössze másfél év alatt megszerezhet meg egy másik bachelor diplomát „Bachelor of International Sales & Marketing". Ez egy egészen új program, három félévre van osztva, amiből az első két félév oktatás, a harmadik pedig szakmai gyakorlat, amit akár Magyarországon is el lehet végezni, de jó lehetőségek vannak arra is, hogy egy másik EU-országban végezze a diák a gyakorlatot.


A különböző képzésekre különböző nyelvvizsga-követelmények vannak. Akinek nincs megfelelő nyelvvizsgája, lehetősége lesz az adott iskola által kiírt teszt elvégzésére. A tesztet el lehet végezni Budapesten és körülbelül 20 eurónak megfelelő összegbe kerül.

Akit felvesznek, annak mindenkeppen tandíjmentes lesz a képzés, viszont a könyveket, a lakást, a kaját a diákok kell fizessék. Lehetőség van diákmunkára iskola mellett. Hivatalosan heti tizenöt óra van megengedve iskolai időben, vakációk alatt még több. Mindemellett jár adókedvezmény is, ami azt jelenti, hogy a magyarországi diákok ha dolgoznak tanulmányaik mellett, nem kell a minimum negyvennyolc százalékos dán adót befizessek, csak a nyolc százalékos társadalom- és betegbiztosítási járulékot. Amúgy minden diáknak megadják az ingyenes betegbiztosítást, attól függetlenül, hogy dolgoznak, vagy sem.

Ha egy diák dolgozik heti tizenöt órát, akkor a keresetből tudja fedezni a költségeit. Van amelyik iskola segít a munkakeresésben, de amúgy ez a diákok feladata. Általában nem szokott gond lenni munkát találni. De kell minimum két-három hónappal számolni, amíg a papírok intéződnek és mindenki munkát tud találni.

A lakáskeresésben minden iskola segít. A diákok kérésére biztosítanak lakást érkezésre.

Jelentkezési határidő július 2. a legtöbb helyre, de ajánlatos hamarabb elküldeni a jelentkezéseket.

„Az érdeklődőknek szívesen állok rendelkezésükre és segítek a jelentkezési dokumentumok összeállításában, valamint a kesőbbi gyakorlatias dolgokkal kapcsolatosan is. Bővebb információért írjatok az ildiko@iba.dk e-mail címre. Üdvözlettel: Antal Ildikó"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban elmarad a nyaralás? – válaszok teljes változata

A külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdés témája a válság nyaralásokra gyakorolt hatására… Tovább olvasom