Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Dániában élő olvasónkat kérdezhetik – új válaszok FRISSÍTVE!

Antal Ildikó saját tapasztalatai, ismeretei alapján válaszol olvasóinknak a dániai továbbtanulással, mindennapokkal kapcsolatosan. A kérdéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre küldhetik.

3., kérdés
„Érdekelne a dániai továbbtanulás, érdekelne az ottani felvételi rendszer. Az itteni érettségi és évvégi eredmények milyen arányban és hogyan számítanak a felvételinél? Illetve segít-e esetleg, ha több nyelvből is van nyelvvizsgám?
A megélhetéssel kapcsolatban: Mennyi esélyem van esetleg kint egy kollégiumban helyet kapni? És az milyen költségekkel járna? A tanulás és a munka mellett mennyi idő marad kikapcsolódásra, sportra? A hazautazásokat mennyire nehéz megoldani?"

A válasz:
Nincs felvételi vizsga, a jelentkezéshez szükséges dokumentumok (jelentkezési lap, érettségi bizonyítvány, nyelvtudást igazoló dokumentum, önéletrajz, motivációs levél) alapján döntik el, hogy felvesznek vagy sem. Az angol nyelvtudás az nagyon fontos, mivel az oktatás angol nyelven van, és persze az évvégi eredmények is számítanak. Továbbá egy jó motivációs levél is sokat számít, azt nagyon figyelembe veszik.

Itt Koldingban nincsenek kollégiumok, a diákok általában egyénileg bérelnek lakást. Viszont az akadémia bérel egypár lakást, ahol lehetőségük van a külföldi diákoknak kedvezményesen lakni (2-4 diák egy lakásban).

A tanulás és a munka mellett jut szabadidő szórakozásra is. Általában hetente 15-20 óra oktatás van és 15 órai munkavállalás van megengedve. Persze a vizsgák környékén többet kell tanulni, de az csak évente 2-szer van. Máskor van idő bőven kikapcsolódásra. Koldingban van uszoda, edzőterem... és van egy nagyon szép új könyvtár is, ahol órákat lehet eltölteni. A városban kb. 65.000 lakos van, de bevásárlóközponttól, áruházakig minden megtalálható.

Épp most készítettem egy hozzávetőleges költségvetést. Az első hónapban kicsit több a kiadása a diákoknak, 2-3 hónap után már kis munkával suli mellett könnyen meg lehet keresni a szükséges pénzt.

Kiutazás 125 euró, garanciapénz a lakásra 200 euró, lakbér havi 300, kaja havi 100, könyvek 300 euró, nyomtatás a suliba 35 euró, matrac 60 euró, utazás regisztrálni 30 euró, plusz költőpénz.

A hazautazás. Van októberben 1 hét szünet, karácsonykor 1-2 hét, februárban 1 hét, húsvétkor pár nap, és június-szeptemberben a nyári szünet.

Az utazást könnyen meg lehet oldani. Koldingból van direkt vonat Koppenhágába a repülőtérre, és onnan olcsón lehet repülni Bp.re, Bécsbe, Bratislavába... és szerintem máshova is.

4., kérdés:
„Tavaly tettem le felsőfokon angolból a Kodolányi típusú nyelvvizsgát. Ez a nyelvvizsga sajnos csak államilag elismert, ezért érdeklődöm, hogy kint Dániában és főleg az IBA-n hogy veszik figyelembe a nyelvvizsgákat? Milyen típusú vizsgákat fogadnak el?"

A válasz:
Ha küldesz egy másolatot a nyelvvizsga-bizonyítványodról az akadémia illetékeséhez, biztosan hamarosan választ kapsz arra, hogy elfogadjak vagy sem. De nem látom semmi akadályát, mivel nincs meghatározva, hogy milyen típusú nyelvvizsga szükséges a felvételhez. Az angol nyelvtudás a fontos!

5., kérdés:
„Lányom augusztus végén utazik ki fél éves ösztöndíjjal a koppenhágai egyetemre. Interneten próbálunk számára szálláslehetőséget keresni, de eddig nem sikerült. A kollégiumi várólistán a kétszázadik helyen van, nem valószínű, hogy bejut. Van ötlete a keresésre?"

A válasz:
A külföldi diákoknak általában az intézmények szoktak lakást keresni, de mivel Koppenhágában sokkal több a diák, így ott sokkal nehezebb lakást találni. Ha az egyetemnek nem sikerül elszállásolnia, akkor próbálkozhat a következő honlapokon: www.findbolig.nu, www.boligbasen.dk, www.bolig1.dk. Ha pedig nem talál semmit, akkor a kintléte elején foglalhat szállást hostelben (www.danhostel.dk).

(Több hír, kép külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.) 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első kézből (friss hír): Mégis van gáz!

Győr - Nehezményezi több Győr környéki település vezetője, hogy a három hónapja meghirdetett… Tovább olvasom