Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Dániában élő olvasónkat kérdezhetik – megjöttek a válaszok!

Antal Ildikó saját tapasztalatai, ismeretei alapján válaszol olvasóinknak a dániai továbbtanulással, mindennapokkal kapcsolatosan. A kérdéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre küldhetik.
1., A kérdés:

„Szeretnék kijutni Dániába, szeretnék idegenforgalmat, turizmust tanulni, emellett érdekel a PR szakma is. Tudnál esetleg olyan egyetemet ajánlani Dániában, ahol lehetőség van ezeket tanulni? Az is érdekelne, hogy ha találok ilyen egyetemet, akkor milyen intéznivalóim lesznek, mi az ügyintézés rendje, sorrendje.

A válasz:

„Végigböngésztem négy egyetem és az akadémia honlapját, jobban mondva azokat a szakokat, ahol angolul van az oktatás, mert nem gondolom, hogy a kedves érdeklődő dánul szeretne tanulni. PR-t nem találtam. Turizmust, csak mesteri szinten és a tantárgyak egyrésze dánul van. Idegenforgalmat pedig lehet tanulni az International Business Akademián, angol nyelven van, tandíjmentes (EU állampolgároknak), két éves képzés, 120 ECTS pont, és lehet plusz egy év alatt megszerezni a bachelor diplomát vagy az akadémián, vagy más egyetemen.

Más irányba is lehet szakosodni a két év után, de mindenképpen beleszámolják a pontokat, ha folytatni szeretné valahol máshol, sőt Angliában is. Tulajdonkeppen ezt végeztem én is. Van lehetőség külföldi szakmai gyakorlatra különböző országokban (USA, UK, Németo., Új Zéland, vagy akar Magyarország), ami sokat számít majd később a munkakeresésben.

Ha be szeretne jutni az akadémiára, akkor minél hamarabb jelentkeznie kell, határidő előtt. A jelentkezéshez szükséges: egy levél az akadémiához angol nyelven, önéletrajz (angol), érettségi másolata (angol fordítás), angol nyelvet igazoló dokumentum (ha angolból érettségizett, megfelel), jelentkezési lap. A jelentkezési lapot a www.kot.dk lehet letölteni, de én letöltöttem, és csatoltam, valamint az akadémia honlapjáról egy katalógust.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat az akadémiához kell küldeni: International Business Academy, Skamlingvejen 32, 6000 Kolding - Denmark
Tartózkodási engedéllyel kapcsolatosan, nem kell semmit intézni otthon, majd itt az első héten kell regisztrálni, és rá kb. három hétre adják meg a személyi számot, és a betegbiztosítási kártyát."

ECTS pont = European Credit Transfer System pont, ami azért van, hogy könnyebb legyen elismerni külföldi diplomákat az EU országain belül. Bachelor diploma (180-240 ECTS) = egyetemi diploma (régebb négy éves felsőfokú képzésre lehetett kapni ilyen diplomát Magyarországon, de most már ott is a legtöbb egyetemen le van csökkentve három évre, és utána lehet elvégezni a mesterit ami plusz egy-két év (60-120 ECTS pont). Pl. az akadémián és az egyetemeken is megvan, hogy melyik tantárgy hány ECTS és össze kell gyűjtened a 180-at ahhoz, hogy Bachelor, egyetemi diplomád legyen.2., A kérdés:


„Egy dán biotechnológiai cég magyar leányvállalatánál dolgozom két hónapja, innen jött az ötlet, hogy Dániába mennék továbbtanulni. Azt olvastam, hogy ingyenes nekünk is a képzés, de a kint élő kollégáim szerint iszonyú drága kint az élet, főleg a lakásbérlés. Te ezt, hogy oldottad meg? Remélem pár tanáccsal tudsz segíteni."

A válasz:

„Hát nem olcsó itt lakást bérelni 300-400 euró/hó (1-2 szobás lakás bérlése), de viszont diákként meg van engedve heti 15 órai munkavállalás, és külföldi diákoknak adnak adókedvezményt, ami azt jelenti, hogy kb. havi 10.000 koronáig (1300 euró) nem kell adózzanak (amúgy biztos azt is hallotta, hogy az adó 40-50% itt Dániában). Az adókedvezmény az sokat számít, így egyszerű takarítói munkával is meg lehet keresni azt a pénzt, ami a lakásfenntartáshoz, meg kajára szükséges. Ezt én is így csináltam, és a többi diák, akit ismerek is így oldja meg. A legtöbben havi 7000-10.000 koronát is megkeresik (1000-1300 euró) és ez már bőven elegendő."

(Több információ külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Posta helyett: automata vagy buzgó török maszek

Németország - Az öröknek hitt Német Szövetségi Posta három éven belül bezárja a hagyományos… Tovább olvasom