Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Dánia, mint diákcélpont

A skandináv egyetemek tetszenek a magyaroknak, s az egyetemeknek is honfitársaink szorgalma.
Már teherfuvarozó vállalkozó szakosodott arra, hogy szeptemberben Dániába szállítsa az ott egyetemen tanuló magyarok holmijait, több megyénkbeliét is. Döntésük indokai közt a hazaitól eltérő felvételi és oktatási módszer a leghangsúlyosabb.

A „Dániai továbbtanulás" projekt keretében a soproni Antal Ildikó 2007 óta mintegy 500 magyarnak segített abban, hogy az északi-európai országban tanulhasson. Közreműködésével idén 203-an nyertek felvételt dán felsőoktatási intézményekbe, s vannak, akik ezt nélküle intézték, így ennél is nagyobb a napokban Dániába induló egyetemisták száma. Ott uniós állampolgároknak nincs tandíj és számos olyan szak van, ahol angol nyelven folyik a képzés – ez alapozza meg a magyar diákok lehetőségeit. Választásukat pedig nagyban befolyásolta a hazai felsőoktatás változása: a pontszámhatárok növelése, az államilag támogatott helyek csökkentése. Legalább ennyire hangsúlyos indokaik közt az is, hogy a dán oktatás nemcsak a külföldi cégeknél töltött, több hónapos gyakorlat miatt „életszagú". Tetszik nekik, hogy magolniuk nem kell, mert az oktatás kis csoportokban, projektmunkák, tanár-diák eszmecsere révén történik.

„Itthon nem találtam olyan szakot, ami érdekelt. Dániában több is az álláslehetőség. Anyagilag körülbelül ugyanott vagyok, mintha itthon járok egyetemre." – néhány mondat a fiatalok döntésének hátteréből. Gyakran osztálytársak együtt jelentkeznek, Sopronból például idén egy testvérpár kezdi együtt tanulmányait ebben az országban. A győri Salamon Dániel is barátnőjével indul Dániába. Korábban ugyan felvették fővárosi egyetemre, de egy hónap után azt otthagyta, inkább dolgozni kezdett, hogy pénzt gyűjtsön a külföldi kollégiumra, amit később kint diákmunkát vállalva akar kifizetni. Informatikusnak készült, s Dániában elmondása szerint a leendő szakmájában közvetlenül nem alkalmazandó tárgyakat nem kell tanulnia, viszont a legújabb számítógépes programnyelveket ismerheti meg. A szintén győri Mészáros Nikolettnél a fő szempont az volt, hogy akárcsak középiskolájában, angol nyelven tanulhat. A rendezvényszervezőnek készülő lány korábban több hónapot töltött Skandináviában, s azt tapasztalta, ott nyugodtabb az élet – ez is motiválta.

A dániai egyetemek tetszenek a magyaroknak, s az ottani intézményeknek is honfitársaink szorgalma. Sonderborgban például többen tanulnak divattervezést, s tanáraik szerint a magyarok emelték a képzés színvonalát, ambiciózusok, ügyesek, ha kell éjjel-nappal teljes odaadással dolgoznak munkáikon. A koldingi egyetem diplomaosztó ünnepségén pedig a legmagasabb eredményért járó különdíjat kapta magyar lány. Minderről Antal Ildikó számolt be, aki az északi államban szerzett diplomát. Saját tapasztalatait osztja meg a magyarokkal, segít a megfelelő képzés kiválasztásában, a jelentkezési dokumentáció összeállításában, a lakáskeresésben is és többek közt szintfelmérő angol nyelvvizsgákat szervez.

A Dániai továbbtanulás projekt honlapja: www.daniaitovabbtanulas.dk.

 Könnyebb felvételi. A magyarok körében a legfelkapottabb dániai szakok közé tartozik a marketing, a turizmus, a vendéglátás, a graphic design és a mérnöki képzéseket is sokan választják. Felvételinél nincs pontrendszer, csak feltételek. A legfontosabb az angol nyelvtudás és a szaknak megfelelő tantárgyi ismeret. Érdemes időben jelentkezni, mert egy csoportban azonos nemzetiségűek húsz százalékban lehetnek, például egy harmincas létszámú csoportban hat magyar lehet.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolóból szurkoló

Győr-London. A világbajnok párbajtőröző, a győri Eöri Diána szurkolni ment Londonba, de nem csak a… Tovább olvasom