Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

Ciprus már az eurózónában

Ciprus - A ciprusiak örömére az év első napjaiban fővárosukban nem kellett fizetni a parkolásért. Ez is azzal függ össze, hogy január elsejétől a szigetországban az euró a fizetőeszköz. A váltásról Németh Szabolcs számolt be, aki rendszeresen tudósítja a Kisalföldet Görögországból, környékéről.
„A ciprusiaknak 2008 nem csak az új évet jelenti, de az eurót is: az ország január elsejétől az eurózóna tagja. A kis sziget – akárcsak hazánk – 2004 májusától tagja az Európai Uniónak és most Máltával együtt lépett a közös európai valutát használó tagállamok körébe. A lakosok felemás érzésekkel köszöntik az új fizetőeszközt, egy részről örülnek az európai pénznek, másrészről viszont sajnálják a régi pénz, a ciprusi font eltűnését. Az egykori ciprusi fizetőeszközt még az angol fennhatóság idejében, a XIX. század végén vezették be. Egészen 1960-ig az angol fonttal egyenértékű volt, a sziget függetlenné válásával azonban megindult a ciprusi font erősödése és még az angol fontot is felülkerekedte az árfolyama.

A régi fizetőeszközt még két hónapig váltják be a bankok mindenféle korlátozás nélkül, egy euró 0,58 CYP-ot ér. Az elmúlt hónapokban intenzív kampány folyt az új pénz megismertetésére, mégis az első napokban sokan idegenkedtek az új bankjegyektől, érméktől. Többek szerint furcsa érzés euróval fizetni, »olyan, mintha Görögországban nyaralna az ember«. Szilveszter éjszakáján, az éjféli tűzijáték után a köztársasági elnök volt az első, aki egy bankautómatából már eurót vett fel. Másnap azonban a rendszer kissé megbolydult, nem mindenhol működtek a bankjegykiadó automaták. Az ország kétszázhetven benzinkútjának automatái nem fogadtak el eurót, így megbénult az üzemanyagellátás, ugyanis Cipruson minden benzinkúton lehet automatánál fizetni, így éjjel nincs személyzet a kutakon. Így az ellátás addig szünetelt, amíg be nem állítottak benzinkutasokat éjszaki szolgálatra. Még ma is zavaró azonban az automaták kijelzője, ahol értékként a ciprusi font jele van feltüntetve euró helyett.

A taxisofőrök sem voltak szilveszter éjszakáján felkészültek, nem mindig tudták a megfelelő összeget euróban visszaadni. A főváros, Nicosia parkolóautomatái ugyancsak megmakacsolták magukat, nem fogadták el az euróérméket, így a ciprusiak legnagyobb örömére a négyszázhetven automatát lezárták és pár napig a fővárosban ingyenesen lehetett parkolni. Az átállás tehát nem volt egyszerű, akadtak problémák, de az euró bevezetését Cipruson mindenki sikernek tartja. Az Európai Központi Bank jelentése szerint az év második munkanapján a bankjegyes pénzforgalomnak már több mint fele euróban zajlott."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri lány a halak szigetén - képgaléria itt >>

Győr–Szardínia - A szerelem vitte Szardíniára a győri Oross Edinát, a déli mentalitás… Tovább olvasom