Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Borravaló: A kiszolgálás ára a nagyvilágban

A kormány száz lépés programja kapcsán került a napokban napirendre a borravaló megadóztatása

A kormány száz lépés programja kapcsán került a napokban napirendre a borravaló megadóztatása. Ha a parlament is jóváhagyja, a vendéglátósok szervizdíjat vezethetnek be, az önként bevallott borravaló után 15 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni.

E téren világszerte eltérő a gyakorlat. Tapasztalataikról külföldön élő magyar olvasóink számoltak be, akik közül többeknek szakmába vágott a kérdés. Kiderült, hogy ami nálunk régiesen farkapénz, azt hívják baksisnak, ivópénznek, dobozkának is. Angol nyelvterületen azt mondják rá, tip. Amerikában a borravaló elvárt, Ausztriában bevált, nem adóztatják. Svájcban sértő, a svédeknél a szolgáltató kedvességének nincs ára. Thaiföldön az „extra" az elégedettség jele, New Yorkban a kiszolgálás értéke. Hol dicséret, hol szükséglet. Összeállításunk azért is praktikus ismeretet nyújt, mert nyaralásra készülve nem árt, ha tudjuk, hogy hol jár a jatt.

Ahol nem szokás adni

„Japánban olyannyira nem szokás borravalót adni, hogy ha az aprót elfelejtem eltenni, utánam hozzák. A szállodák éttermei 10–15 százalékos felszolgálási díjat felszámolnak."
Radnóty István, Tokió

„Olaszországban  nem szokás borravalót adni. Ez az oka annak, hogy az olasz turisták nem adnak Magyarországon sem. Az éttermekben viszont fizetni kell a terítékért – ezt hívják copertónak –, az összeg az étlap alján fel van tüntetve, általában 1–3 euró személyenként."
Anikó, Olaszország

„Svédországban nem várják el a borravalót, ha kapnak, ha nem, szépen udvariasan megköszönik a pénzt. Persze ha egy sör 29 korona, akkor fel lehet kerekíteni 30-ra. Borravaló svédül dricks, dricka. Van egy fontos »törvény« a szolgáltatásban: a vendégnek mindig igaza van. A szervizszakmákban dolgozók mindig udvariasak, kedvesek."
Sanna, Svédország

„Svájcban a borravaló bent van az éttermi árban. A szokás az, hogy a nem kerek árat felkerekítik. A borravaló eltörlésének egyik oka az volt, hogy az megsérti a pincért. A fix fizetés a lényeg, mert az garantálja az életszínvonalat, a nyugdíjat. Az adótörvény szerint évi 50 frank kereset felett a borravalót az éves bevallásba bele kell számítani."
Stefán Fábián, Svájc


Ahol nem kényeztetik a kiszolgálókat

„Thaiföldön bevett szokás a borravalózás, de nem olyan mértékben, mint itthon. Az éttermekben 20–100 bhat (120–600 forint), cukrászdákban, sörözőkben 10–20 bhat (60–120 Ft). A komolyabb éttermekben 10–15 százalékos szervizdíjat számolnak fel, azokban ezért senki nem ad borravalót. A pincéreknek itt is alacsony a fizetésük, a borravalókból élnek, mégsem várják el, hogy az hú, de milyen nagy összeg legyen."
Enie, Thaiföld

„Minden valamirevaló vendéglátóhely számlázhat 10 százalékos szervizdíjat. Azon kívül lehet adni más pénzt, ha állandó vendég vagy, akkor az tanácsos is, ha nem, játszd a fukart. Ezt a pénzt itt nem borravalónak hívják, hanem dobozkának (caixinha). A legtöbb helyen a kassza közelében van egy cipősdoboz, ahová az ilyen pénzeket a pincérek teszik. Vannak olyan kiséttermek is, ahol a pincér, ha jó borravalót kap, hangosan elordítja magát: „Caixinha, obrigado!"
András, Brazília

„Ha nem kedvesek a pincérek, egy fillért se adok. Kissé felháborodnak, de megmondom az okot. Burgenlandban 98 százalékban magyarok a felszolgálók, az osztrákok szeretik őket, mert keményen dolgoznak. Igaz, az euró bevezetése óta kisebbek a borravalók, sokan még mindig nem tudják felmérni az értékét."
Constanze Fröhlich, Ausztria

„Stuttgart mellett egy hotelben dolgozom. 10 százalék borravalót szokás adni. Ez így igaz 20–25
euróig. Ha a számla magasabb, akkor sem nő nagyobbra a borravaló. Ahova tehetősebbek járnak, ott a legjobbak a borravalók, de ott a pincérnek meg kell osztani a pénzt a teremfőnökkel, a menedzserrel. Egy időben meg akarták adóztatni a borravalót, de nincs értelme forszírozni. Senki nem tudja ellenőrizni. Sok egyetemista pincérkedést vállal, a borravalóból finanszírozza tanulmányait."
Lajos, Németország

„A kanadaiak nem kényeztetik el a kiszolgálókat borravalóval. Csak a drágább, előkelőbb helyeken tippelnek. Kávézókban keveset hagynak, pár centet. Montrealban viszont jattolnak rendesen. A tippre nagyobb az adó, mint a munkabérre. Sokan próbálják elbliccelni, de az adóhivatal nagy bírságot szab ki arra, akit elkap és feketelistára teszi: revízió alá veti a bevallását 2–3 évre. A szolgáltatásban dolgozók rászorulnak a borravalóra, de sok a vita arról, hogy kié. Az étteremé, az összes kiszolgálóé, vagy azé, aki kapta?"
Tamás, Kanada

Ahol szinte kötelező
„New Yorkban az éttermekben, bárokban 20–25 százalék a kötelező borravaló, mivel a pincérek nem kapnak külön fizetést. Ki is tesznek magukért, nem látni arrogáns, unottan cigarettázó, felfuvalkodott felszolgálókat. A külföldiek miatt – akik nem ismerik a borravalózást – néhol azt beépítik az árba, vagy felhívják a kedves vendég figyelmet arra, mi a módi."
Pápai Szabolcs, New York

„Elvárják a borravalót, de nem ismerik az »ennyiből kérek vissza« metódust. Ha hitelkártyával fizetünk, annak lehúzása után a borravalót aláíráskor írjuk hozzá. Ha készpénzzel fizetünk és nem kell a visszajáró, a pénzt az asztalon hagyjuk és elmegyünk. Senki nem szalad utánunk."
Artúr, New York

„Már két éve dolgozom egy magyar étteremben. Itt természetes dolog a borravaló, sőt, kötelező. Abból él a pincér. Aki nem ad 18 százaléknyit, arra furcsán nézünk és tudjuk, hogy külföldi turista. Elvileg a borravalót is be kell vallani, de az éttermek többsége feketén alkalmaz szinte mindenkit, így nem vallja be senki. Ellenőrizve nincs. Ha 6 tagúnál nagyobb csoport érkezik, a számla végösszege eleve tartalmazza a borravalót. Nem éri meg otthon főzni, mindenki mindennap étterembe jár."
Zsolt, New Jersey

„Ahol dolgozom, 18 százalékos felszolgálási díj szerepel a menün és sokan azt hiszik, az a pincér zsebébe megy. Örülhet, ha 10 százalék marad neki. Mivel én tudom, mi a helyzet, mindig extra borravalót adok. A pincéreket minimálbérrel veszik fel, arra hivatkozva, hogy ott a borravaló. A borravaló is jövedelem."
Erika, Kalifornia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldülő háztartások: Zöld megoldások külföldi olvasóinktól

Ausztrália harcot hirdetett a műanyag bevásárlószatyrok ellen és bevezette a gyalogos-iskolabuszt, Ausztriában több parkolóautomata napenergiával működik. A túladagolást megelőzendő a németek egy kiló szennyesre szabott mosószertablettát vesznek, Svájcban mély tóból nyerik az áramot. Lássuk, hogyan törekednek a környezetvédelemre egyes nemzetek! Tovább olvasom