Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Borjufóka menedékhely - ami a prospektusokból kimarad...

Robert/Hamburg
"Kimaradhatatlan látványosság. Friedrichskoog. Maradandó élményt jelent az otthonról érkezett és tengert  meg fókát még sosem látott vendég számára, a friedrichskoogi Borjufóka menedékhely és kutatóintézet megtekintése. Nincs párja. Egyedülálló létesitmény Európában. Elárvult, vagy eltaszított un. bögö fiafókákat nevelnek fel nagy gonddal s bocsátnak öket majd szabadjára, ha elérik az önellátó képességet és kort. Schleswig-Holstein szövetségi állam költségén és az ottani Vadásztársaság támogatásával müködik. Gyakorlott vadász képes külömbséget teni eltaszított, ill. csak idölegesen magára hagyott fiafóka között.  

Hamburgtól a A23-as autopályán majd a B5-ös elsörendü föútvonalon haladva másfél órás autómenet távolságban fekszik az Északi-tenger, pontosabban a Meldorfi-öböl partján. Szórakoztatóbb, de tovább tart az út, ha Itzehoe térségében elhagyjuk az autópályát és az un. Grüne Küstenstraße (zöld, partvidéki országút) mentén haladunk tovább észak felé, ill. észak irányába. Gazdag, schleswig-holsteini falvak s csinos mezövárosok követik egymást ösrégi, rekeszes stilusban készült épületeikkel. A templomok zöme középkori eredetü. Legtöbbje az észak-német, piros nyerstégla-épitmények valamelyik vállfaja. (A II. vilagháború megkimélte öket.) A lapos nyilt határ dús növényzete tengermelléki, termékeny lápvidékre enged következtetni. Dithmarschen. Kétoldalt, ameddig a szem ellát, tágterü termöföldek zöldülnek. Terem rajtuk cukor- és takarmányrépa, továbbá fejes káposzta. Ebböl készül a hires Sauerkraut (savanyú káposzta). A németek kedvelt nemzeti eledele. (Csufolják érte öket!) A réteken birkák,  néhol fekete-fehér foltos tehenek legelésznek. Azután komppal átkelünk, áthajózunk a Balti- és az Eszaki-tengert összekötö Kieli-csatornán. Nagy tengeri hajókkal is járható, forgalmas viziút. Mint zsinóron a gyöngyszem, úgy közlekednek ott az óriáshajók, a vége-hossza nélküli olajszállitó tartályhajók. Csupán ez a látvány megér egy kirándulást. Felejthetetlen, örök élményt jelent olyan valakinek, aki életében ilyent még nem látott. Elöszöször áll módjában önmagát összehasonlítani egy olajszállitó tartályhajó nagyságával. Elefant és hangya! (A csatorna az 1887-95. években készült. Hossza 99 km, mélysége 11 m. Állitólag számos magyar kubikus is dolgozott rajta.)

Egyszer csak hüvösre, csipösre vállik a levegö. Gyengéden sós lesz az íze. Nincs messze a tenger! Jelzi böröm a közelségét. Végre tábla is mutatja, mere visz az út Friedrichskoog felé. Az alnémet szó „koog“ (gát védte tengerparti terület)  magyarra forditása hátborzongást okoz a szárazföldhöz szokott legtöbb látogatómnak. Föleg akkor, ha olyan „koog“  terület kerül szóba, ahol dagály idejekor a tengerszint a szárazföld fölé emelkedik. Dagály idejekor leszünk ott? Kérdezi a vendég. Dagály-apály naponta kétszer kerüli meg a földet. Egy fordulót kivárunk, mert plusz élményt jelent.

Az intézmény szolgálati épülete többféle teremböl, helységböl és irodából áll. Igazgatóság, elöadó- ill. tanterem, kiállító helység és mozi, ahol filmet vetítenek a mindennapi munkáról.   Nagy területet foglal el a 800 mł térfogattal rendelkezö mendencerendszer. Zsilippel vannak összekötve. Viz a közeli tengerböl jön. A medencék alakja és pereme természetes homokbuckára emlékeztet. Általában ott születnek és napoznak a fiafokák. Egy medence földalatti oldala üvegböl készült. Látni lehet a fókák viz alatti bohockodását. Kerekre nyitott szemmel kérdezni tetszenek: ki néz itt kit? De kutatónak jó lehetöséget nyújt egy-egy fóka vizalatti magatartásának, ill. életének  a megfigyelésére. A fiafókák medencéje szigorúan lezárt. Ne szokják meg az embert! Ugye szabadjára kivánják öket bocsátani. Csak messziröl, a szolgálati épület elsö emeleti ablakából szabad öket megtekinteni. (Igy erös távcsö ajánlatos.) Feküdt ott egy pöttön kis koraszülött is. Sorsa még kérdéses. Amit a borjufókákról tudni illik, azt szórakoztató módon itt el lehet sajátítani. Etetéskor minden egyes állatot bemutatnak. Hol találták? Mikor találták? Miért nem bocsátották szabadjára? Általános tudnivalót is ismeretetnek. Pl. a fókák júniusban ellenek. A fiókát, néha kettöt, partközelben lévö, vizböl kiemelkedö homokbuckán hozzák a világra. Ellés után a kisfóka legott magára marad. Erre elkezd szivszaggatóan bögni. (Gombnyomásra hallatszik is a hangja. Sajnálat ébred az emberben.) Az anyaállat csupán szoptatásra tér vissza. Szag és hang segitségével ismerik fel egymást. Tehát nem minden kisfoka árva, aki bög. Simogatni sem szabad. Az anya idegen szag végett eltaszithatja. A fóka és minden vállfaja kezdetben szárazföldön élö, ragadozó emlösállatt volt. Fokozatos átalakulás tett belöle emlös viziállatot. A fókák sós tengervizzel oltják szomjukat? Nem! Hal táplálékuk elegendö édesvizet tartalmaz. Hol alszik a fóka? Milyen mélyre tud merülni? Na, ki tudja?

Végül nem szabad szó nélkül hagyni az intézet közelében álló kávézót sem. Több órás toporgás és sétálás után szomjassá válik az ember. Izletes jó kávé mellett érdemesnek tünt viszszapörgetni a nap eseményeit és arra gondolni, hogy tanulságos kirándulással gazda-gítottuk életünket. Nyereséget jelent ismerni a borjufókák s számos vállfajuk érdekes életét. A szárazföldi élethöz szokott látogatóm is sok új tapasztalattal térhet haza és elégedetten nyugtázhatja az itt töltött idöt."
2007. augusztus 19.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A prospektusokból kimaradt

Külföldi olvasóinkat kértük arra, ajánljanak lakóhelyük közeléből olyan látni-, kóstolni- vagy… Tovább olvasom