Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Betekintés a sajtkészítésbe – ami a prospektusokból kimarad.

A nyár kapcsán azt kértük külföldi magyar olvasóinktól, hogy városukból, környékéről ajánljanak olyan látni-, kóstolni- vagy kipróbálnivalót, ami ugyan nem szerepel a legtöbb turistaprospektusban, de mindenképp érdemes megnézni, megkóstolni, kipróbálni.
Sánta Anikó, Parma, Olaszország:
Olaszországban nem könnyű olyan nevezetességet, érdekességet, újdonságot ajánlani, amely az útikönyvekben, az utazási irodák kínálatában ne szerepelne, s a rutinos utazók ne ismernének. Azért megpróbálom...

Nem a nagyvárosokra, a ismert turista paradicsomokra hívnám fel a figyelmet, hanem az eldugott, néhány száz vagy ezer lakost számláló kistelepülésekre, azok hangulatára, nyugalmára, természeti szépségeire, ételeire. A 20 olasz tartomány, illetve a 107 megye mindegyikét érdemes felfedezni. Egész nyáron rendezvények sora invitálja a látogatókat mindenfelé, a települések önkéntes szervezetei igyekeznek népszerűsíteni a környék kézműveseit, népművészeit és konyhaművészet.

Amikor kirándulunk, mindig megvesszük az adott megyei lapot, amelyben részletesen megtalálhatók a helyszínek és az időpontok. Soha nem megyünk előkelő étterembe, kizárólag olyan családias kisvendéglőbe, ahol a kínálat "piatti tipici" (tipikus helyi ételek). A név alapján általában fel sem ismerjük a fogásokat, hiszen tartományonként, megyénként változnak az ízek, a szokások, az elnevezések.

Aki Parma környékére látogat, bizonyára fel szeretné keresni a Stendhal regényéből ismertté vált kolostort. A "Certosa" - amelyet a cisztercita rend a XIII. században alapított - felújítása 2002-ben fejeződött be, azóta a Parmai Tudományegyetem kommunikációs archívuma, az első olasz kommunikációs múzeum. Festményeket, szobrokat, rajzokat, fotókat, filmeket, könyveket találnak itt a kutatók, de különleges alkalmakkor a nagyközönség is megcsodálhatja a ritkaságokat.

De Parma és a közeli Piacenza környéke is megér egy kirándulást: a jó állapotban lévő és látogatható 20 középkori vár mindegyikét érdemes útba ejteni.

http://www.castellidelducato.it/CastelliDelDucato/firstPage.action?codeLocale=UK&currField=homepage Parma másik „szomszédja", Reggio Emilia sem kevésbé érdekes: a közeli Canossa vára, a várjátékok szintén kuriózum (ki ne ismerné a Kanossza-járás történetét?).

Be lehet iktatni egy hajókirándulást a Pó folyón, vagy Giuseppe Verdi szülőházát Busseto közelében. Az elsősorban mozgásszervi és nőgyógyászati problémákra ajánlott Salsomaggiore Terme-i gyógyfürdőben, annak wellness központjában eltöltött nap után kipihenten távozhatnak a vendégek. Tabiano Bagni termálfürdőjében pedig a légzőszervi, illetve a bőrbetegségeket kezelik.

Az ínyencek betekinthetnek a parmezánként ismert parmigiano-reggiano sajt készítésének titkaiba, a modern kisüzemeket éltalában csak egy üvegfal választja el a saját termékeiket kínáló üzlettől, így végigkövethető az elkészítés minden folyamata.

Környékünkön szinte minden település büszkélkedhet valamilyen finomsággal: a Felino-i szalámi, a Zibello-i „culatello" (hátsó sonka), a San Secondo-i főtt első sonka (gépsonka), vagy a Noceto-i diólikőr, a nocino. Ez utóbbit már most elkezdték készíteni, hogy a szeptemberi versenyre elkészüljön. Tavaly több mint száz beérkezett mintát kóstoltak meg a sommelier-k. A jelentkezőknek 250 ml diólikőrt kell eljuttatniuk szeptember elejéig a zsűrihez. A „nocino" zöld (éretlen) dióból, cukor és ízesítők (fahéj, citromhéj, kávészem, stb.) hozzáadásával készülő szeszes ital, amelyet ebéd és vacsora után fogyasztanak az olaszok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz gyakorlat a nyugtaellenőrzésre

Tovább olvasom