Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Beteglátogatók kérése Bécsből

Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségünkbe levelét a Magyar Diákok Egyesületének elnöke.
Bécsi segítők. Kattintson a képre >>
Segélykiáltásként küldte el szerkesztőségünkbe levelét a Magyar Diákok Egyesületének (MDEVUS) elnöke, Szabados Viktor, aki a Kisalföld Külföldi olvasóink jelentik rovatának is „tudósítója". Tájékoztatásából kiderült, hogy az egyesület önkéntesei – jelenleg hatan – már két éve segítik a Bécsben tüdőátültetéssel operált magyar betegeket és hozzátartozóikat.
Szállást keresnek nekik, praktikus tanácsokat adnak a közlekedéshez, tolmácsolnak a kórházban, tartják a kapcsolatot az otthon maradtakkal, intézik az adminisztrációt, lefordítják a leleteket, orvosi papírokat.


Az első megyénkbelit, aki sikeres tüdő-transzplantáción, életmentő operáció esett át Bécsben, szintén látogatták (Kisalföld, november 12.).
Ilyen műtétet hazánkban nem végeznek, így azonban a nyelvtudás hiánya más magyar betegnek is gondot okoz. Ezen tudnak segíteni a diákok, akik ebben az évben az osztrák fővárosban gyógykezelt rákos gyermekeket és családjaikat is támogatták az idegen környezetben, emberi láncot alkotva az orvosok, a betegek és a hozzátartozók között. Idén már 11 tüdőtranszplantált, 2 érrendszeri megbetegedésben szenvedő és 2 rákos gyermek ügyeit intézték.

Szinte túllépték teljesítőképességük határát. Ahhoz, hogy a korábbi évekhez képest megháromszorozódó igényeket kielégíthessék, újabb önkénteseket toborozhassanak, anyagi támogatásra lenne szükségük.
Az egyetem és pénzkereset mellett végzik a segítő munkát, ami a visszajelzések szerint nélkülözhetetlen. A folytatáshoz szerintük arra lenne szükség, hogy éves egyesületi költségvetésüket 3 millió forinttal növelni tudják. Ez az összeg ahhoz képest nem tűnik soknak, hogy egy tüdő-transzplantáció az egészségbiztosítási pénztárnak 18 millió forintba kerül. Már a szaktárcákat is megkeresték problémájukkal, de még nem jutottak eredményre. Lapunk megkeresésére Vápár József osztrák tiszteletbeli konzul ígérte, hogy igyekszik megoldást találni a diákegyesület gondjára, támogatást keresni a karitatív tevékenységhez.

A Magyar Diákok Egyesülete –Verein Ungarischer Studierender (www.mde.hu) 1999-ben alakult meg az osztrák fővárosban működő magyar kultúrintézetben, a Collegium Hungaricumban. 2005 óta a magyar ajkú diákság önkéntes érdekképviseleteként is működik, több mint kétszáz tagot számlál. A fiatal hallgatók egymást segítik információval, szórakoztató programokat szerveznek. A kapcsolatot a mde-vus@mde.hu e-mail címen lehet felvenni velük. Ausztriában összesen mintegy 1400 magyar diák tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajtótanóra

Tovább olvasom