Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Bérletes autók, biciklik

Olaszország. Ajándékozz autót és kerékpárt karácsonyra 50 euróért – szól az első pillantásra meglepő hirdetés az észak-olaszországi Parmaban. A környezetbarát, Nyugat-Európában nem egyedi kezdeményezésről olvasónk, Sánta Anikó számolt be.
Az eredeti ötletnek várhatóan nagy sikere lesz, hiszen egyre többen választják és használják másokkal közösen az autót és a kerékpárt. A felhívás ugyanis a népszerű car sharing szolgáltatást reklámozza.

Az „autómegosztás" nem újdonság, Parma városban már csaknem 4 éve bevezették. Több mint 500 bérletes használja a 18 különböző márkájú autót. A szolgáltatás főleg azoknak éri meg, akiknek többször, általában rövidebb időre van szükségük a járműre. Nem kell ugyanis saját kocsit vásárolni és fenntartani, adót, biztosítást fizetni, szervizelni.


Éves bérletet kell váltani, amely most kedvezményesen 120 helyett 50 euró. Azzal olcsón bérelhető autó, akár 1 órára is. A gépkocsivezetőnek csak a megtett kilométerek, illetve a használati idő függvényében kell kölcsönzési díjat fizetnie. Tehát csak a tényleges igénybevétel kerül pénzbe.


A városban 12 car sharing parkoló van, de ezek a járművek mindenütt ingyen parkolhatnak, s behajthatnak a belvárosba is, ahova egyébként csak az ott lakóknak megengedett. Esetleges szmogriadó esetén is közlekedhetnek és a buszsávban is haladhatnak. Hasznos és gazdaságos lehet cégeknek is.

Az autót egy zöld számon vagy interneten lehet megrendelni, akár már 30 nappal előbb is, de a szükségesnél akár 15 perccel korábban is.


A városban nemcsak közös autók, hanem kerékpárok is bérelhetők, hasonló módon. Már 15 automatikus bike sharing kölcsönző működik. A biciklit mágneskártyával lehet elvinni, s bármelyik másik parkolóban otthagyható. Az első óra ingyenes. A karácsonyi akció keretében egyébként most a car sharing mellé ajándékba kapják a bike sharing bérletet is az érdeklődők.

Jelenleg 12 olasz városban több mint 15 ezren használják rendszeresen a több mint 500 autót. Milánóban már 2001-től működik car sharing. Érdekes, hogy a legtöbb bérletes Velencében van, a legtöbb autó pedig Torinóban.


A németországi Ulm városát is működik car sharing. Az ott élő, megkérdezett emberek általában hetente 2-4-szer használják, alkalmanként pár órára, s ez havonta 30-50 euróba kerül. Ezáltal csökkent a levegő szennyezettsége, sokkal kisebb a forgalom azóta és nagyon sokat meg lehet spórolni ily módon.


Olvasónk szerint a car sharing Magyarországon is „megélne". Több napra is ki lehet bérelni, de a bérletesek többsége éppen azokból kerül ki az olaszoknál, akik nem minden nap kocsikáznak. Természetesen a vezetőnek semmi dolga a kocsival, csak megrendeli, aztán fizeti az adott időt, illetve a kilométert. Minden más az üzemeltetők dolga.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyenek a külföldön élők karácsonyai?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája a közelgő karácsonnyal kapcsolatos. Tovább olvasom