Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Bekeményít a füstölgőkkel szemben Németország

A boldog új év Németországban sok ember számára bosszus új évként kezdödött. Sok egyéb új rendelett és törvény hegyé a szövetség legtöbb tartományában megtiltották a dohányzást. Róla a heves országgyülési vita évekig tartott.

Végül a rendelet három, egymással farkasszemet nézö csoportra szakitotta a társadalmat. A pártolókra, az el-lenzökre és a semlegesek belenyugvó többségére. Hamburgban is érvénybe lépett az általános dohányzási tilalom. Újév napján 0 órakor. Itt különösen szívós harc zajlott. Cigaretta, szivar és pipa nyilvános helyen való meggyújtása szigorúan tilos lett. De mi a nyilvános hely? Több idevágó tévé és life vita szem- és fültanuja voltam. Minkét párt résztvevöje, ill. képvisselöje szemében szikrázott az eltökéltség, a szilárd elhatározás, hogy szándékukat maradéktalanul végre fogják hajtani. Kérdés: hol legyen szabad és hol legyen tilos a dohányzás?

A kölcsönös nemmegértés alapján született megoldást, egyezményt senki sem tartja alkalmasnak, mert gyakorlatilag nem kivitelezhetö. Ezek után pl. éttermekben, kávéházakban, kocsmákban, italboltokban, tánchelységekben és egyéb szórakozó helyeken a dohányzóknak leválasztott külön helységben szabad csak dohányozni. Söt, török kávézókban megtiltották a vizipipa szürcsölö szivását is. Diszkokban, ahova 18 éven aluliak is beléphetenek, a dohányzás szigorúan tilos. Ott leválasztott dohányzót sem engedélyeztek. Féléves átmeneti idö, tehát 2008 juniusa után, visszaélés esetében pézbirság lesz esedékes. Vendég visszaélése estén 100 €, gazda visszaélése esetén 1000 € birságot vethetnek ki. A rendörség túlterheltségre hi-vatkozva óckodik, tehát nem akarja vállalni a kihágások ellenörzését és megtorlását.

Tilos a dohányzás, továbbá kórházakban, szanatóriumokban, üdülöhelyeken s minden gyógyintézetben. Sem nem szabad dohányozni az egyetemen, a fö-, és a középiskolák folyosóin meg az általános iskolák udvarán. Gyermek- és ifjuságvédelmi intézmények helységeiben is „Tilos a dohányzás“ tábla lóg. Szinházban, zenecsarnokban, mozikban, operában, múzeumban eddig is tilos volt a dohányzás. A szószólók rögeszméje szinte sehol sem lát türési határt. Ök mindenütt a tüdörák veszélyét érzik. Az országgyülés igy hát elfogadta, megszavazta a javaslatukat. Legyen az mégoly létidegen. Szerte a világon hires müncheni Oktoberfest sörsátoraiban a jövöben nem szabad dohányozni. Sokak szerint lehetetlen állapot. Az is törvény lett, hogy repülök, vonatok, buszok s a földalatti, tehát a tömegközlekedés jármüvei várótermében sem szabad többé cigaret-tára gyújtani. (A földalatti váróterem a lejárati lépcsö elsö fokánál kezdödik) Továbbá: Tilos a dohányzás a szövetség, a tartomány és a községek hivatali helységeiben, meg a biroságon és más nyilvános helyeken. De! Szabad a börtön zárkáiban, a rendörség várótermében, a biróság folyosóin s a kórházak idegosztályain dohányozni.

Többé nem szabad az országgyülési épület, a Bundestag, lobbijában sem cigarettára, pipára gyújtani. (Mit tesznek majd a politikusok, akik a tv-ben is egyik cigarettáról a másikra gyújtanak rá?)

A vendéglátó ipar üzemeire kivételes szabály érvényes. Ha az étteremi helység nagy,  akkor maximálisan egy termet dohányzónak minösithetnek. De a föhelységtöl szinte légmentesen ezt el kell különiteni. Az elkülönitett helység nem lehet a kiszolgáló pult, a kijárati folyosó, a WC, vagy a konyha közelében. A dohányzóban tilos ételt és italt felszolgálni. Ott csak a dohányzás céljából szabad tartózkodni. Lesz majd ülöhely is?

A szálloda- és a vendéglató ipar érdekközösége hevesen birálja a szerintük a lakoság tulnyomó többsége elleni törvényt. Különösen ostorozzák az elöírás azon létidegen, tehát kivitelezhetetlen pontját, hogy kisebb borozo helységekben, ahol leválasztott dohányzóra nincs hely, mégis tiltott a dohányzás. Az érdekközösség elnöke hangsú-lyozta, hogy számos tulajdonos gazdasági válságba jut, ha vendégeinek tilos lesz a dohányzás. Szerinte megértöbb, a kisebb italboltok helyi adottságait figyelembevevö, tehát nagyobb türési határral rendelkezö rendeletre lenne szükség. Ennek elérése ér-dekében az érdekszövetség múlt év december 21-én az Alkotmánybírosághoz fordult enyhitési kereslettel. Szerintük a törvény sérti az egyéni szabadság érvényesitését.

Az Igazságügyi Minisztérium illetékes osztálya a lakóság széles méretü megértésével számol és abból indulnak ki, hogy  a dohányzási tilalom végrehajtásához, ill. betartása megvalósitásához külön rendörségre nem lesz majd szükség. Hiszik, mert vélemény-kutatási adatok igazolját, hogy a lakóság túlnyomó része helyesnek tarja a törvényt. Sok europai országban nyert tapasztalat alapján, ahol a dohányzási tilalmat korábban már bevezették, abból lehet kiindulni, hogy a dohányzási tilalom bizonyos átmeneti idö után Németországban is müködni fog. Külön rendörségre sem lesz szükség. A tilalom betartását a ma is létezö egészségi hivatalok meglévö tisztvisselöi fogják majd ellenörizni. Újságok szerint nevetséges nekivágás. Az itteni önkörmányzat meggyözö-dése szerint a hamburgi vendéglátó ipar és a hamburgi polgárok többsége megértést gyakorol és belátja, hogy egészségük érdekében született a rendelet.

(Hangsúlyozni szeretném, hogy nem vonatkozik rám a rendelet. Nem vagyok dohányzó.)
Róbert, Hamburg, 2008-01-09

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális óriásrendelő


Tovább olvasom