Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Bekeményít a füstölgőkkel szemben a világ

Több országban már megtiltották a vendéglátóhelyeken a dohányzást, máshol – például hazánkban – most tervezik ezt. Úgy tűnik, világméretű támadást intéztek az államok a cigarettázás ellen. A napjainkban főként szigorításokkal jellemezhető füstölgős témában külföldi magyar olvasóink írták meg tapasztalataikat.

Elárverezett hamutartók

Anikó, Dublin: „Fél Európa Írországra figyelt tavaly márciusban, mikor betiltották munkahelyeken zárt térben a dohányzást. Irodában, üzletben, céges autóban, szórakozóhelyen is, de nem volt nagy felháborodás. A hamutartókat elárverezték, a kocsmák, éttermek előtt megjelentek az addig szokatlan teraszok. Az ősz közeledtére fűtésüket is megoldották. A tiltás a pubok hangulatán mit sem változtatott. Az irodákban, üzemekben robotoló dohányzó örült, hogy a cigiszünete meghosszabbodott amiatt, hogy odaérjen az épületen kívüli kijelölt helyre. A tél itt szerencsére elég enyhe, így nem gond a kültéri dohányzás. A szabályt először egy a füstmentességet támogató párt politikusa szegte meg. Majd egy pub, ami a 3000 eurós (750 ezer forint) büntetés kifizetése után megtanulta a leckét. A Guinness (ismert ír sör) forgalma nem csökkent, legfeljebb kicsit jobb állapotban érnek haza a sörhasúak, mivel több időt töltenek a friss levegőn."

Terézia, Nagy-Britannia: „A háború után felszabadult nép klubokban, kocsmákban, otthon füstölt filter nélkül, gátlástalanul. Ma ez a nemzedék állítólag túl sokáig nyugdíjas, ezért akarják a nyugdíjkorhatárt 65-ről 70 évre kitolni. Sajnos az autók kipufogócsövéből kiömlő gázokról kevesebbet írnak, mint a cigarettázás veszélyeiről. Érdekesség, hogy egy munkahelyi felmérés szerint a cigarettázók kevesebb betegszabadságot vettek ki, mint a nem dohányzók. Bevezették a nemdohányzó kávézókat és éttermeket, de a bevétel csökkent, így sok helyen visszaálltak és dohányzórészt biztosítanak."

A peronon se szabad

István, Japán: „Mikor idekerültem, meglepett, mennyi a dohányos, mennyire füstösek az éttermek, vendéglők, vonatok, állomások. Azóta sok minden változott, az állomáson a reggeli csúcsban nem szabad pöfékelni, napközben is csak a peron távoli szegletében. Tavaly óta Tokió több kerületében tilos az utcán a dohányzás, több ezer jenes bírság várja a szabálysértőket. A nagyobb irodaházakban általában nem szabad cigarettára gyújtani.

Több vendéglőben ebédidőben kifejezetten tiltott a bagózás. Legnagyobb örömömre. A legnagyobb japán dohánycég reklámokkal biztatja a dohányosokat a szabályok betartására, arra, hogy ne dobják el a csikkeket. Kis összecsukható zsebhamutartót ingyen osztanak. Sőt, a forgalmas bevásárlónegyedek környékén, a híres Akihabarán is olyan helyiségeket bérel a dohánycég, ahol vevői hódolhatnak szenvedélyüknek."

Együtt „szívunk"

Erika, USA: „A legtöbb helyen munkába állás előtt közlik: nem szabad dohányozni épületen belül, csak ebédszünetben, épületen kívül. Az, hogy a dohányosok füstölögnek-e emiatt, nem is érdekel. Szerintem a világ legrosszabb, legkárosabb cselekvése a dohányzás, mert ha például egy alkoholista iszik, nekünk nem kell vele innunk, ha egy drogos drogozik, azt sem kell vele tennünk, de egy dohányossal nincs esélyünk, ha cigizik a környezetünkben, bizony mi is »szívunk«."

Csidu, USA: „Minden hivatalos helyen be van tiltva a dohányzás. Néhol kijelölnek a dohányzóknak egy sarkot, rendszerint a szabad ég alatt, ahol biza telente hideg van. Egy-két éve még elkülönítették a dohányzókat az éttermen belül, ma már ezt is megszüntették. Amíg a bárokban megengedték a dohányzást, addig csak két-három sört tudtam meginni, aztán a füst elűzött. Ma a kristálytiszta levegő lehetővé teszi tetemes mennyiségű jóféle sör elfogyasztását."

Bandi, Kalifornia: „A tiltásoknak megvan az eredményük: lényegesen kevesebb a dohányzó, mint tíz éve. Szinte lenézik a dohányzókat, akik fizetik a cigi árával együtt a nikotin egészségrongáló hatásáról szóló hirdetéseket. A strandokon helyi rendelettől függően tiltott a dohányzás az elhagyott cigarettavégek miatt. A legújabb terv a dohányzás tiltása az autókban, ha gyermek is van benne. A dohányzónak lenne joga azt tenni az egészségével, amit jónak lát, de a többség, aki nem él vele, örökre betiltaná. Érdekes: az állam az egyik kezével tiltja a dohányzást, a másikkal támogatja a dohánytermelő farmerokat."

Drágább biztosítás

Antal, USA: „Washington államban zárt térben már csak a bárokban lehet dohányozni, de ez sem fog soká tartani. A dohányzók hátrányban vannak, mert sok helyen még munkát sem kapnak. Az autóbiztosítás is drágább nekik, a legolcsóbb cigarettából húsz szál 4,55 dollárba (mintegy 910 forint) kerül. Ha egy politikus nem akarja, hogy újraválasszák, csak ki kell állnia a dohányosokért."

Maxcy, USA, Texas: „Külön felhívják a nem dohányzók figyelmét arra, mennyire káros egy dohányzó közelében lenni. Nekem mint nem dohányzónak 50 dollárral (10 ezer forint) kevesebbe kerül az egészségbiztosítás. Így próbálják ösztönözni a dohányzókat a leszokásra és sok reklám fut a tv-ben a cigizés károsságáról. Széles a választékuk a leszokást segítő áruknak. Sokaknak nem tetszik ez a tendencia, de sok választásuk nincs. Folytathatják a dohányzást, de nagyon oda kell figyelniük, hol teszik azt. És ez elég sok kényelmetlenséggel jár."

Hangulatölő rendelet?

Szabolcs, USA: „New York államban már több mint két éve kitiltották a nyilvános helyekről a dohányzást. Eleinte ez nagy felháborodást keltett, de aztán beletörődött mindenki. A nem dohányosok táborába tartozom, mégis úgy vélem, hogy ezzel a túlbuzgó rendelettel a pubok, kocsmák hangulatát ölték meg, az éttermekben pedig eddig is élesen különválasztották a dohányzó és a nemdohányzó asztalokat. Így hátrányba kerültek a dohányosok egy olyan közösségi helyen, amit egyrészt miattuk hoztak létre. Így a legelegánsabb helyeken is kint dideregnek a vendégek a bokáig érő csikk-kupacban."

Cigaretta nem, kemény sör igen

Az eredeti foglalkozását tekintve onkológus uruguayi elnök, Tabaré Vázquez kezdeményezésére a kormány valamennyi zárt nyilvános helyen és munkahelyen betiltotta a dohányzást a dél-amerikai államban. A jövő év márciusában életbe lépő törvény százszázalékos füstmentességet rendelt el az említett helyeken. Csehországban is korlátozzák a dohányzást jövő évtől. Az új szabályok szerint nem lehet majd cigarettázni sportrendezvényeken, pályaudvarokon, színházakban. Betiltották a húsz szálnál kevesebbet tartalmazó cigarettásdobozok árusítását is. A dohány- és alkoholfogyasztást szabályozó törvénycsomag újdonsága, hogy – mintegy kárpótlásként a dohányzási tilalomért – engedélyezi akár a tíz fok alkoholtartalmú sör árusítását is sportrendezvényeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világszerte probléma a parkolás

Külföldi magyar olvasóinkat megkérdeztük, hogy más nagyvárosokban hogyan oldják meg a parkolást. Tovább olvasom