Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Az üzletek karácsonya

Nagyvilág. Magyarországon az üzletekben már karácsony van. Tart az ajándékláz, az adventi díszítés és vásárlás is egyre előbb kezdődik. Összegyűjtöttünk néhány külföldi példát is.

„Itt már karácsony van?" – csodálta egy óvodáskorú kislány a bevásárlóközpont feldíszített fájának gömbjeit Győrben. Az üzletek ünnepi díszítését sok helyen egyre előbb elkezdik és a vásárlók, akiket megkérdeztünk, már többnyire kiválasztották az ajándékokat.

Szlovákiában is már régóta lehet venni csokimikulásokat és a bevásárlóközpontokat már feldíszítették. Itáliában mintegy két hete lehet karácsonyi dekorációt kapni. Azóta lehet kapni a jellegzetes panettónét (karácsonyi kuglóf) is. A boltokban már árusítanak ajándékcsomagokat. Van, ahol már szerelik a díszkivilágítást, de még sehol sincs felkapcsolva.

 

 

Az észak-olaszországi Pármában még nem látni karácsonyi kirakatokat, viszont az idén meglepően korán, már október végén elkezdték árusítani a kimondottan karácsonyi édességeket, a panettonét és a pandorót. (Képeinken Giuseppe Barbieri látható.) Most már lehet kapni ünnepi ajándékkosarakat is és az illatszerüzletekbe is megérkeztek a díszdobozba csomagolt árucikkek és egyre több helyen kínálnak már karácsonyfadíszeket, műfenyőket.
A város főterén általában december első szombatján kapcsolják fel a karácsonyfa díszkivilágítását. A legtöbb kereskedő piros szőnyeget terít boltja elé, szintén december első napjaiban, az ünnepek végéig.

 

 

Ausztriában szeptember közepétől a karácsonyi dekoráció már az üzletek kínálatában megjelenik. Az üzletek feldíszítését is elkezdték már, a fények már kint vannak, felszerelték, de még nem kapcsolták fel, inkább csak az év utolsó öt hetében teszik ezt meg, amikor az adventi piacok is működnek.

A dánoknál már október közepén ellepte a boltokat jellegzetes karácsonyi édességeik, díszeik kínálata. A franciáknál hasonlóképp, sőt a turistaközpontokban még előbb. Amerikában ez Hallowen óta jellemző.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahány ország, annyi nyitva tartás

Külföld – különféle megoldások a vasárnapi vásárlási lehetőségekre. Tovább olvasom