Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Az olaszok az új pápa származásáról

Itália. Olaszországban most főként az új pápa származásáról beszélnek – így az ott élő magyarok is –, ugyanis az édesapja vándorolt ki Piemonte tartományból Argentínába. Csütörtöki első programján pedig egy magyar gyóntató is köszöntötte. Pármában élő olvasónk, Sánta Anikó beszámolója.
„A legtöbb olasz arra számított, hogy Scola milánói bíborost választják pápának. Remélték, hogy két külföldi pápa után ismét olasz lesz a pápa. Az olasz sajtó viszont a legnagyobb esélyesnek a brazil bíborost tartotta. Az a tévécsatorna, amelyet én néztem, tudósítót küldött San Paoloba és szerdán este többször is élőben kapcsolták. Az itteni magyarok pedig szinte kivétel nélkül Erdő Péter megválasztásában reménykedtek." – írta az észak-olaszországi Pármában élő olvasónk, a győri Sánta Anikó. Több ismerősével is beszélt a pápaválasztásról és mindenkinek nagyon tetszik az új pápa. Egy Pármában élő magyar fiatal viszont csalódott, ő nagyon várta Erdő Péter megválasztását. Egy olasz szomszédja, egy idős néni azt mondta Anikónak: neki is nagyon szimpatikus volt az első megnyilvánulása az új pápának, de ő fiatalabb pápára számított.


Sánta Anikó beszámolója szerint Itáliában a legnagyobb nyilvánosságot a pápa olasz származása kapja. (Argentínában rengetegen olasz származásúak.) Mindenhol megemlítik, hogy piemontei, felkutattak már pár távoli rokonát is. (Piemonte tartománynak a székhelye Torino, ahol szintén több magyar él.) Az olasz sajtó szerint az új pápa édesapja emigrált Olaszországból (Asti megye) Argentínába. Édesanyja révén pedig részben genovai. A tévések már egy unokatestvért meg is szólaltattak, a hölgy Torinóban azt nyilatkozta, hogy hétfőn beszélt az akkor még bíboros új pápával, és neki azt mondta, hogy megvan a visszafelé repülőjegye is Buenos Airesbe.


„Először azt mondták csütörtökön megy a korábbi pápához az új, de utána már a szombatot írták. Nagyon várják Assisibe is. Csütörtökön reggel korán már a római Santa Maria Maggiore bazilikában imádkozott, ahol épp szeptemberben jártam. A bazilika magyar gyóntatóját, Meló Lajost, aki az idegenvezetőnk volt szeptemberben, most a tévében mutatták, amikor az ottani gyóntatók sorra köszöntötték a pápát. Tehát ő az elsők között találkozhatott vele..." – írta Sánta Anikó Pármából és fotókat is küldött, amiket szeptemberben készített a Santa Maria Maggiore bazilikában.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondanak a menüről az olaszok

Olaszország. Az ebédidőt, az ebédet is érinti Olaszországban a válság. Korábban nagyon sok dolgozó… Tovább olvasom