Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Az EHEC-járvány mérlege

Németország. Ma már nem szerepel naponta a hírekben az EHEC-járvány, mint a nyáron, de a megfertőződött emberek közül sokaknak máig nem tért vissza életük a megszokott kerékvágásba és érdemes a történtek egyéb tapasztalatait is levonni. A németországi véres hasmenéssel járó járvány gócpontjában, Hamburgban élő olvasónk, Galgóczi Róbert összefoglalója.
A korai nyár folyamán heteken át Észak-Németországban, különösen itt Hamburgban, lélegzetelállító félem bénította a fogyasztókat a véres ürülékkel járó hasmenés végett, ami miatt feketelistára került az uborka és a paradicsom. Az EHEC baktérium okozta járvány májusi kitörése óta az észak-német tartományokban, különösen a hamburgi és a hannoveri illetékes klinikákon kereken 4.000 EHEC-fertőzöttet kezeltek. Közülük, a modern gyógyászati eljárás dacára, 50 beteg a fertőzésbe belehalt s 30 ember szorul ma is veseelégtelenség végett „vérmosásra", tartósan alkalmazott dialízisre.


A betegek közül több mint 800 személynél a betegség súlyos, veseelégtelenséggel járó (HUS) változata alakult ki. Közülük 3 fertőzött jelenleg is kórházi kezelést igényel. Több beteg ma is háziorvosi kezelésre szorul utójelenségek végett. Máig fertőzésükből eredő következményekkel küzdenek. De július kezdete óta újabb fertőzésről nem érkezett jelentés. A járvány elmúlt és azt lehet mondani, hogy a járvány több szempontból kíméletesen zajlódott. A polgárok körében nem keletkezett fejvesztett riadalom, illetve pánik. Az érintett kórházak gyógyító és ápoló személyzetét nyugalmazott orvosokkal meg ápolókkal töltötték fel. A hivatott hatósági szervek, például a Robert Koch Járványügyi Intézet, különösen szorgos igyekezettel tevékenykedett az EHEC hordozójának és kiinduló pontjának a felderítésén. A spanyol uborka elhamarkodott hibáztatása következményét jelenleg bíróság előtt tisztázzák. Az alsószász bienenbütteli csiráztató kertészet ismét termelési és forgalmazási engedélyt kapott. Arról nincs jelentés, hogy a fertőzöttek valamilyen jóvátételt kaptak.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A hamburgi egyetemi klinika illetékes, virológus szakorvosa szerint: az EHEC baktériumot hamarosan viszont fogjuk látni! A spanyol uborka, a bajor paradicsom, a bienenbütteli búzacsíra nem az EHEC forrása. Kívülről fertőződtek meg! A szorgos igyekezettel tevékenykedő hatósági szervek az EHEC eredetének tényleges forrását nem derítették ki. Nem szóltak az igazi okozóról: a tömeges állat-tenyésztésről. A természetellenes etetési gyakorlatról. Elődeink korában a szarvasmarha mezőn legelt s az istállóban szénát fogyasztott. Manapság nincs legeltetés. Táppal etetik az állatokat. A táp okolható a kergemarha kórért, a sertésjárványért is. Továbbá: a tömeges állattenyésztés antibiotikum beadását is szükségessé teszi, hogy az istállóban, szabad levegő nélkül nevelkedő állatok ne fertőzzék meg egymást. Így az EHEC számos antibiotikummal szemben ellenálló képességgel rendelkezett. Az orvosok rendszeresen hangoztatták, hogy antibiotikumot tilos bevenni!

A virológus arra is emlékeztetett, hogy elődein termelték az élelmiszert. Mi az élelmiszert gyártjuk!

Kerüljük a kockázatot!

Az emberi ürülék legnagyobb része a városi csatornahálózatba, és onnan az ülepítőben gyűjtött vidéki ürülékkel együtt a szennyvíztisztítóba kerül. Az állati ürülék, trágya s trágyalé, eredeti állapotban a mezőre kerül, mint trágya! Elődeink is így tették. A szarvasmarha bélrendszerében tenyésző EHEC fertőző változata így kerül a talajmenti zöldségféleségekre. Uborkára, paradicsomra, paprikára, stb. A trágyalét óriási betongödrökben gyűjtik és erjedt állapotban onnan viszik a rétekre. Miért kerül trágyalé a mezőre? Mert a szakszerű megsemmisítése költséges eljárás. Spórolnak. Ezzel pótolhatatlan kárt okoznak a talajmenti madarak fészkében lévő tojásokon. A szennyezett tojást az anyamadár nem tekinti magáénak. Ez vonatkozik a mezőn élő többi állatfajra, rovarokra és növényzetre. Az erősen maró hatású trágyalé minden élő szervezeten jóvátehetetlen kárt okoz. A levegőbe került trágyalé-köd az ember légzőszervének sem tesz jót. Nem ajánlatos a fecskendező közelében tartózkodni. Nem ajánlatos mosatlan paradicsomot fogyasztani. Nem ajánlatos mosatlan nyers salátát fogyasztani. Kerüljük a kockázatot!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vívóválogatott a világbajnokságra edz

Olaszország. A svájci vívó válogatott az észak-olaszországi Parmaban készül ezekben a napokban a… Tovább olvasom