Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Aranylakodalom vagy aranyásás – válás a világban

A hazai válási adatokból, növekedésükből arra lehet következtetni, hogy a válság a házasságok szakítópróbája, s sok pár az ilyenkor méginkább szükséges összetartás helyett a szétválás mellet dönt. Külföldön is van ilyen hatása a válságnak? – kérdeztük külföldi magyar olvasóinkat. A cikk teljes változata.
„A pénz a vezető ok"
Péter, Ohio, USA


„Sok a válás, bizonyos statisztikák szerint eléri az ötven százalékot. Ebben a társadalomban az egyén a legfontosabb. Mar kis kortól fogva verik az emberekbe hogy »te különleges, egyéni vagy«. Ebből adódóan – sok esetben, amit én hallok – mindkét fél sokkal kevésbé hajlik a kompromisszumra. Ilyen esetekben az emberek nagyon tisztában vannak jogaikkal, de kötelességükkel már sokkal kevésbé.


Legextrémebb esetben az ilyen nők egy teát sem tudnak elkészíteni, nemhogy még tojást. Férfiak esetében, főleg a szegényebb rétegeknél az jellemző átlag hetven százalék gyakorisággal, hogy a férfi talál egy fiatalabb, csinosabb nőt és csapot-papot-gyereket hátrahagyva elmegy otthonról.

Állítólag a pénz a vezető válási ok, úgy hatvan-hetven százalékban. Ez abból adódik, hogy az emberek sokat használják a hitelkártyát és ez az egyik félnek nem tetszik, mire a másik fél felhánytorgatja, hogy társa nem törődik az ő jólétével. Ezért hangsúlyoztam már többször is, hogy véleményem szerint bármilyen személyi hitel vagy kreditkártya felhasználása hülyeség.

Válás többféle van jogilag, legegyszerűbb az úgynevezett dissolution of marriage, ez egy gyorsított eljárás, egy hónapon belül lezajlik, a feleknek meg kell állapodniuk maguk között a vagyon és a gyerektartás felosztásáról. A vagyon felosztása legtöbb államban ötven-ötven százalékos. Ha a férfinak két gyereke van és nem kapja meg a gyermektartási engedélyt, akkor Kaliforniában szó szerint hajléktalan lesz, meg akkor is ha évi százezer dollárt keres, mert fizetnie kell a gyermektartást, meg azon felül ugye van egy úgynevezett spousal support, ami azt hivatott elérni, hogy a volt házastárs ugyanolyan színvonalon éljen, mint a válás előtt. Ez a legtöbb államban fennáll.

A másik az a válóper. Amikor válási perek vannak, a bíróság általában nagyon részrehajló, ugyanúgy, mint a sajtó is. Elég még csak annak a látszatát is elhinteni, hogy a férfi szóbelileg bántotta a nőt (verbally abusive), máris megpecsételődik a sorsa, mert ugye a nő az csak ártatlan, jóindulatú és jó családanya lehet a sajtó számára, míg a férfi az a szemét aki szóban bántja a feleségét minden ok nélkül. Aztán persze ha az ellenkező bebizonyosodik, akkor a sajtó sokkal kisebb teret szentel a dolognak."

„Hétszer is váltak, házasodtak"
Szabó Antal, Seattle, Washington, USA

„Itt Amerikában a házasságok legtöbbje nem tart sokáig, még akkor sem, ha nincsen válság, de ez persze mint a hab a tortára, még jobban növeli az átlagot. Én a katonai időm után, 1978-tól 2001-ig a Boeing gyárban egy olyan műhelyben dolgoztam, ahol a személyzet kilencvenöt százaléka nő volt – nagyon jól fizetettek voltak. Ezalatt az idő alatt én sokat ismertem ott, akik hétszer is váltak és házasodtak, ez pedig Elizabeth Taylor rekordjait közelíti meg.

Itt ugyanis nagyon sok az a házasság, amit gold diggersnek neveznek, magyarul aranyásóknak, amikor jóképű fiatal nők házasodnak időseb jómódú emberekkel – na persze, ha a pénz valami okból elfogy, akkor a szerelem is azonnal elfogy. Itt úgy mondják a nők, hogy »no money, no honey«. Megint magyarra fordítva: »nincs pénz, nincs méz«. Persze itt is, mint mindenhol a világon van igen sok és tisztességes ember, akik komolyan veszik a házasságot és közösen küzdenek a mindennapi életért. De azért, ha valaki megpróbálná a világ országaiból egy válási rekordot összeállítani, ha én egy fogadó ember lennék, akkor Amerikára tenném a pénzem, mert biztos vagyok, hogy első helyen lenne e tekintetben – válság vagy nem válság."

„Csak három év várakozás után"
Anikó, Olaszország

„Olaszországban évek óta folyamatosan emelkedik a válások száma, tehát a házasságok felbomlásának nem a gazdasági válság a legfőbb oka. Sőt, a válságnak inkább ellenkező hatása van: ha már nem is működik a házasság, vannak, akik egyelőre mégsem adják be a válópert, mert nem tudják kifizetni az ügyvédet, nagyon sokba kerülne a szétköltözés, két lakás fenntartása, s a gyermek- és asszonytartás kifizetése is sokaknak gondot okozna most, amikor sokan elveszítik állásukat.

Az olaszok egyébként 1970 óta válhatnak el, akkor – egy referendumot követően – alkottak törvényt a válás bevezetéséről. Négy évvel később újabb népszavazást írtak ki, mert voltak, akik a törvény hatályon kívül helyezését javasolták, de a többség úgy döntött, ne szűnjön meg a válás lehetősége. 2006-tól van lehetőség arra – és egyre többször ítél így a bíróság –, hogy válás esetén a gyerekeket mindkét szülőnél elhelyezik. Gondolom, a gyakorlatban nem túl egyszerű ez, de állítólag bevált.

Akit érdekel a téma és egy jó film, megnézheti A válás olasz módra című 1961-ben készült filmet, Marcello Mastroianni főszereplésével. A több díjat is nyert vígjáték Szicíliában játszódik, azokban az években, amikor még nem lehetett elválni, de egyesek mégis találtak megoldást...

Olaszországban kissé más az eljárás válás esetén, itt két lépcsőben van rá lehetőség. Amikor a házaspár fel kívánja bontani a házasságot, a bíróság először az úgynevezett házassági különélésről dönt (separazione). Ekkor a házasság a valóságban már felbomlott, de véglegesen, hivatalosan még nem, mert papíron továbbra is férj és feleség maradtak, ha különköltöznek, ha nem. Ezután legalább három évnek kell eltelnie a válás (divorzio) kimondásához. Több olyan ismerősöm is van, akik a szeparáció után évekig nem kérik a válás kimondását, vagy az ügyvédi költségek megspórolása miatt, vagy egyszerűen azért, mert nem akarnak újabb házasságot kötni.

A válóokok között első helyen a házastársak jellemének összeegyeztethetetlensége szerepel, de olyan esetről is olvastam, amikor a háziállat miatt romlott meg a kapcsolat. Gyakran olvasni a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos kirívó esetekről is. Mivel egyre több a vegyesházasság, így a válás is, előfordul, hogy a más nemzetiségű anya vagy apa külföldre viszi a gyermeket, s a másik szülő nem, vagy csak ritkán találkozhat vele. Nemrégiben egy apa kérésének helyt adott a bíróság, miszerint webkamerán keresztül tarthatja a kapcsolatot gyermekével."

„Mire a lagzi árát kifizetik..."
Bandi, Kaliforniából

„Itt nálunk még egyelőre nem észlelhető, hogy a jelenlegi válság szaporítaná a válásokat. Sajnos a válság nélkül is felbomlik a házasságok többsége. Az itteni mondás szerint, mire az esküvő, a lakodalom költségét kifizetik, a házasságok ötven százaléka véget ér. Nagyon sok házasulónak a legfontosabb dolog, hogy túl tegyen a barátok, az ismerősök előtti ceremónián. Természetesen ezt majd ki is kell fizetni, így nem könnyen kezdődik a házasélet. Nem könnyű összehúzódni, visszavágni a költségeket, amihez egyedülállóan hozzászoktak a házastársak.

A mai világban amúgyis könnyen fölrúgják az emberek a házasságot, amint a közmondás mondja: a szomszéd udvara mindig zöldebb. Hova lett már a fogadalom, hogy holtomiglan-holtodiglan. Idős, nyugdíjas személyeknél előnyös az együttélés házasság nélkül, mivel az egyedül élők nyugdíja kicsit magasabb, mint a házasoké."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váláshoz vezet a válság?

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témája ismét a válság hatásával foglalkozik. Tovább olvasom