Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Aranyat érő homokos part KÉPGALÉRIÁVAL!

Nyolc kilométer hosszan nyúlik aranysárga homokos strand az Észak-Adriába, hazánkhoz egészen közel, Velence és Trieszt között félúton. Az olaszok hamar rájöttek, aranyat érhet nekik ez a hely, Lignano Sabbiadoro, amit Hemingway Európa Floridájának nevezett.

Lignano Sabbiadoro, azaz Lignano Aranyhomok. A csodás, fenyvesekkel, természetvédelmi területekkel teli félsziget neve is jelzi legfőbb értékét, amit többszörösen sikerült kamatoztatniuk az olaszoknak. Az Észak-Itália keleti részén lévő tengerpartot turistaparadicsommá alakították. Többek közt csigavonalba rendezett üdülőfaluval, vidám- és élményparkokkal, tizennyolc lyukú, azaz a legmagasabb fokozatú golfpályával, romantikus halászházikókkal, yachtkikötőkkel.

Nem túlzás, hogy az Észak-Adria egyik legszebb helyévé varázsolták, ami azért sikerült könnyen, mert harmincas évekbeli alapítása óta Lignanot (ejtsd: Linyánó) a magas színvonalú vendégfogadásra rendezték be. Olyannyira vigyáznak például a tisztaságra, a biztonságra, hogy a tengerparti strandokon is szelektív hulladékgyűjtők vannak, így hosszú évek óta – pontosan 1990 óta folyamatosan – mindig újra elnyerik a kiválóságot jelző kék zászlót, amely garancia a kiemelkedő szintű strandlétesítményekre és vendégfogadásra. Az Aranyhomokot a kisgyermekes családok ideális üdülőhelyének szokták nevezni, és az a vád sem érheti, hogy a strandoláson kívül más pihenési, szórakozási lehetőséget nem nyújt.

Aranyat érő homokos part: Lignano Sabbiadoro. Kattintson a képre a galéria megnyitásához!
 
Hullámos buckák között, félig a zöldben

Lignano három részre osztható. Sabbiadoro élénk és vidám üdülőközpont, ahol a főirodák, a legjobb vásárlási lehetőségek és természetesen a szállodák, a villák, az apartmanok, a kempingek, a sportlétesítmények, az éjszakai mulatóhelyek és a turistahajókikötők találhatók. Pineta az elegáns és nyugodt rész, az eredeti spirál alakú városszerkezettel, ahol a villák és szállodák a szelíden hullámos buckák között, félig a zöldben bújnak meg. A Riviera szintén fenyőerdőben fekvő hely, de a nyugodt nyaralást biztosító körülményeken kívül egyéb, érdekes létesítményekkel is rendelkezik. Itt található a gyógyfürdő, a Punta Verde állatkert, a tizennyolc-lyukú golfpálya, amely joggal tartozik a nemzetközi versenypályák közé, valamint a modern turistahajó-kikötők. Mindemellett Aprilia Marittima híres hajó- és turistaközpont Lignano területén. A maranoi lagúnára néző három nagy kikötője és a Terramare nevű területe több mint kétezerötszáz hajót tud befogadni.

Sport, aztán sonka és sajt

A szabadidős sportok szerelmesei itt továbbképzésre is használhatják a nyaralóidőt: számos strandröplabda-bajnokságot tartanak, búvár-, kenu-, szörf-, lovaglás- és tenisztanfolyamokra lehet jelentkezni, focizni, teniszezni lehet és meg lehet tanulni a manapság annyira divatos nordic walkingot és víziaerobicot is. A társastánc alkalmak már inkább a kulturális programokhoz tartoznak, és híresek a félsziget fesztiváljai, koncertjei is. Érdemes azonban egy-egy napra elhagyni az aranysárga strandot, mert a közelben számos történelmi látnivaló akad, Udine is csak ötvenöt kilométerre van. A város Friuli szíve és jelképe. Középkori és velencei múltja újjáéled a terekben, az épületekben és a műemlékekben. Az impozáns várhegy lábánál terül el a város központja, a Piazza Libertá, ahol a Lionello loggia és a gyönyörű harangtorony található, és amelyet nem véletlenül neveznek „a legszebb velencei térnek a szárazföldön". A város palotáiban és templomaiban Giovanbattista Tiepolo (XVIII. század) műveiből számos rendkívüli példány található, ezért Udinét „Tiepolo városának" is nevezik.

Közel van a tenger és a hegyek között fekvő Trieszt is, amelynek középkori eredete szintén lépten-nyomon megmutatkozik. Trieszt környékén tekinthető meg a Grotta Gigante, amely a legnagyobb látogatható barlang a világon. A völgyekben épült San Daniele falu főleg a kiváló nyers sonkájáról híres, de épp ezért nem szabad kihagyni. Ez a sonka a pármai sonka mellett a másik olasz híresség (www.prosciuttosandaniele.it). S ha jót ettünk, ha a sonka mellé sajtot is kóstoltunk, természetesen Friuli Venezia Giulia hírességeit, mert Olaszországban rengeteg féle létezik, de akkor járunk a legjobban, ha a hely specialitásait választjuk. Azaz, ha az olasz gasztronómia élvezetében már elmerültünk, megkóstoltuk a vendéglátók fehérborát, amire annyira büszkék, még érdemes megnézni Palmanovát, a csillagvárost, a különleges, kilencágú csillag alakú reneszánsz erődöt, ami masszív velencei bástyákkal és francia erődítményekkel van körülvéve.


Aranyat érő homokos part: Lignano Sabbiadoro. Kattintson a képre a galéria megnyitásához!


Szláv, latin és germán kultúra

A tenger közelsége miatt megfeledkezhetnénk a Tagliamento folyóról, de nem szabad, érdemes azon is hajótúrázni. A part és az óriáscsúszdás létesítmények, az őslények és a felfújható játékok, azaz a légvárak parkja és a közelgő nyár pedig nem vonhatja el arról a figyelmet, hogy a környék télen is sportparadicsom. Itáliának ezt a részét egyébként is a sokszínűség jellemzi, a szláv, a latin és a germán kultúra keveredik, hiszen egészen közel az osztrák és a szlovén határ. Ez leginkább a heti piac hangulatán érezhető.

Akik pedig azon gondolkodnak, hogy a horvát tengerpartot vagy Lignanot válasszák-e, azt az olaszok azzal igyekeznek meggyőzni, hogy nálunk a strandolás sokkal kellemesebb, biztonságosabb, mint a sziklás partokon és ugyan áraik magasabbak, de a szolgáltatásaik színvonala is. Arra nagyon büszkék, hogy hajdan Ernest Hemingway is többször nyaralt itt, a Pineta üdülőrész létrehozójának vendégeként. Még telket is kapott tőle ajándékba, amire aztán már nem építkezett, de megihlette a vidék és vendéglátója unokahúgáról mintázta egyik regényalakját. Lignanoban pedig az íróról parkot és íródíjat neveztek el. (www.lignanovacenze.org, www.lignanosabbiadoro.it)

Sabbiadoro számokban

8 kilométernyi aranysárga homokos part, különlegesen finom szemcséjű homokkal
6 vidámpark
20 kilométernyi kerékpárút
18 lyukú golfpálya
5000 kikötőhellyel rendelkező kikötők
650 kilométer Győrtől, 5-6 órányi autóút
200 hektár érintetlen fenyves
35 strand
25 ezer strandnapernyő
170 szálloda
56.400 vendégfogadóház
130 étterem, pizzéria
120 bár, kávéház
750 üzlet
250 faj, 1500 egyede az állatkertben
2 fedett uszoda

Lignano Sabbiadoroban tavaly 550 ezer vendéget fogadtak, akik 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek ott. Mindez 10 százalékos növekedést jelent. A turisták fele olasz, fele külföldi, a nyaralás átlagos időtartama 1 hét. Magyarországról tavaly Lignano 14 ezer vendéget fogadott, ez a vendégek mintegy 2,5 százaléka. A magyarok 90 ezer vendégéjszakát töltöttek ezen a helyen. 

 

 

 

 

 

 

 

 


  

Olasz olvasónk ajánlja

"Lignano környékén két tartomány különlegességei is megtalálhatók: Friuli-Venezia-Giulia és Veneto. Friuli híres finomságai közé tartozik a Montasio sajt és a Ricotta affumicata, ami füstölt túró. Továbbá az Il prosciutto di San Daniele, ami füstölés nélkül készülő sonka, akárcsak a parmai, a Salame d'oca friulano, a libaszalámi és a Spek, ami füstölt sonka. Veneto sajtja a Taleggio, ami olyan puha, folyós, mint nálunk a tömlős sajtok és a Provolone, ez lehet füstölt is.

A sajtokról még annyit érdemes elmondani, mi magyarok nehezen hisszük el, hogy itt mennyiféle, fajta van, s általában mindenki csak a környékbeli finomságokat ismeri inkább. Ezért is vonzanak óriási tömeget a más megyék, tartományok gasztronómiáját bemutató piacok, mert itt sem ismerik más tájak finomságait. Egyébként sok magyar szokott jönni Lignanoba, mert viszonylag közel van, végig autópálya, sőt, tavaly nyáron volt fapados gép Budapestről Trevisoba, s onnan buszok a tengerparti üdülőhelyekre. Úgy láttam, hogy az idén Bécsből indít repülőt oda a skyeurope." Anikó, Parma


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fért be a börtönbe

Olaszország - A súlyos kövérségig vezető elhízás egészségügyi kockázatait Itáliában sokféle kampány… Tovább olvasom