Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Anyák napja világszerte

Más országokban is ünneplik anyák napját? Hogyan? Tartja ennek a napnak a magyar szokását külföldön? Az apák napjának van hagyománya külföldön? – kérdeztük külföldi magyar olvasóinkat. Válaszaik teljes változata.
Aranygyűrű a feleségnek
Eszter, Jordánia


A tapasztalatom: Jordániában március 21-én, a tavasz első napján van anyák napja. A gyerekek általában az iskolában, az óvodában készítenek valamit és azt adják ajándékba.

Egy arab barátnőm, aki 5 gyerekes anya, a férjétől egy aranygyűrűt kapott erre az alkalomra.

Ugyanakkor, rigorózusabb muszlinok között az a vélekedés tartja magát, hogy az anyákat nem csak az év egy napján kell tisztelni, valamint hogy az iszlámban csak két ünnep van, az Eid Al Adha és az Eid Al Fitr. Ezek mellett csak Mohamed próféta születésnapjáról illik megemlékezni. Ugyanezen az alapon kifogásolják például a Valentin napot is és sokan a saját vagy családtagjaik születésnapját sem ünneplik.
Több információ Jordániáról: http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com


Vigyázat, egy hét csúszás!
Anikó, Itália

Olaszországban május második vasárnapján ünneplik az édesanyákat. Ilyenkor itt is virágot, szív alakú dobozban édességet ajándékoznak a „Mamma"-nak. Az ünnepre már jóval korábban felhívják a figyelmet a díszes kirakatok, lehetetlen megfeledkezni róla.

Pár évvel ezelőtt fordult elő az egyik olaszországi magyar barátnőmmel, hogy az itteni szokásokhoz híven, tehát egy héttel később köszöntötte fel otthon élő édesanyját, aki ezt kissé zokon vette, gondolván, hogy lánya megfeledkezett a gratulációról.

Az apák napját is megünneplik az olaszok, március 19-én, József napján. Hiába van szó a másik szülőről, ennek a napnak a hangulata azért mégsem olyan, mint az Anyák napjáé. A papákat általában két puszival vagy egy telefonhívással köszöntik a kisebb-nagyobb gyerekek.

Szegfű helyett rózsa
Bandi, USA Kalifornia


Május második vasárnapján ünneplik az Anyák napját itt Amerikában. Az ünnep gondolata már több mint 100 éve fölmerült, 1914-ben lett hivatalosan ünnep. Ezen az ünnepen divat a virág, a hagyomány szerint a szegfű, de mostanában a rózsa lett a fölkapott.

E vasárnapon leginkább vendéglőben megy az ünneplés, így jó előre kell helyet foglalni, mivel minden evőhely zsúfolásig tömve van. A vendéglők rendszerint ajánlanak valami különlegességet erre az alkalomra, jutányos áron.

A magyar szokásunk itt is a virág és mivel anyáinkat valaha otthon hagytuk, így a feleség az ünnepelt. Az itteni Magyar Klub rendezi a közös Anyák napját a havi összejövetelen, jó ebéddel, zenével. Minden anya rózsát kap és külön ajándékot osztanak a legidősebb és a legfiatalabb anyának.

A múlt évben Anyák napján a legidősebb mama 104 eves volt.

Apák napja június harmadik vasárnapján van ünnepelve. Ez az ünnep nem nagyon régi, hisz csak 1972 óta lett hivatalossá. Valójában ennél régebben kezdődött az ünneplése, de népszerűsége még messze van az Anyák napjától.

Apák napját másképpen ünnepeljük, parkokban kirándulással, sportpályákon, kint a szabadban. Grillen sütés a divat, akár a háznál, akár a parkban. Csak azt nem értem, hogy miért a férfiak, az apák a fiaikkal sütik a finomságokat...

Ajándékozás a megszokott, leginkább csak szimbolikus, nem drága. Mi az Apák napját családi összejövetellel tartjuk meg, így egyben ünnepeljuk az apákat, a fiúkat, az unokákat apai ünnepen. Már dédunoka is jelen lesz! Fiú.

A Magyar Klub ugyancsak megemlékezik az apákról, a legidősebbet és a legfiatalabbat ugyancsak külön megajándékozva. Ez alkalommal is, mint Anyák napján, rendszerint teltház van mindig.


Anyák napja, más-más hónapban

Február: Norvégia
Március: Bosznia, Szerbia, Szlovénia, Albánia, Bulgária, Románia, Oroszország, Ukrajna, Vietnam, Egyiptom, Szíria, Jordánia, Kuwait, Arab Emirátusok, Jemen
Április: Örményország, Armenia
Május első vasárnapja: Magyarország, Litvánia, Portugália, Spanyolország
Május: Korea, India, Pakisztán, Szingapúr,
Ausztrália, Ausztria, Brazília, Kanada, Kína, Kuba, Horvátország, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Görögország, Olaszország, Japán, Málta, Új-Zéland, Peru, Szlovákia, Dél-Afrika, Svédország, Törökország, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe, Lengyelország, Bolívia
Május utolsó vasárnapja: Franciaország
Augusztus: Thaiföld
December: Panama, Indonézia

Anyák napja különböző nyelveken

horvát: Majčin dan
cseh: Den Matek
dán: Mors dag
holland: Moederdag
német: (Der) Muttertag
finn: Äitienpäivä
francia: (La) Fete des meres
olasz: (La) Festa della mamma
Motinos diena, Hari Ibu, Morsdag, Dzień Matki, (O) Dia da Mae, Ziua mamei (román), Día de la Madre, Deň matiek, Materinski dan, Mors dag, Liepstacoq Bua, Anneler günü (török)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hadüzenet a hamburgi buszok rémeinek

Régóta esedékes hadüzenetet kaptak a hamburgi tömegközlekedés járművein oktalanul romboló és… Tovább olvasom