Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Alsónadrágtól a zsemlemorzsáig – neten vette

Nagyvilág. A nálunk is egyre inkább népszerűvé váló, de más országokban nyilván már jóval elterjedtebb, ugyanakkor számos csapdahelyzetet rejtő internetes vásárlással kapcsolatos tapasztalataikat írták meg külföldi magyar olvasóink.

A kérdések:

– Szokott interneten vásárolni? Az országában élők jellemzően milyen termékkategóriákat vásárolnak a világháló révén?
– Biztonságos ez? Mire kell figyelni? Ha a neten vásárol, mi az, amit mindig betart?
– Tud netes vásárlásokból eredő károkról, jellemző csapdahelyzetekről? Hogyan, mi miatt jártak pórul emberek? Hallani ilyen visszaélések szankcionálásáról?
– Hova fordulhatnak az országában élők, ha internetes vásárlásnál átverik őket?

Bandi, Kalifornia

Valószínűleg itt nálunk az USA -ban a legelterjettebb az internetes vásárlás. Megbízható cégektől könnyű és megbízható a rendszeres áruvásárlás. A mai gazdasági helyzetben előnyös az internet használata, főleg magasabb árú cikkeknél, mivel jelenleg forgalmi adót nem kell fizetni.

A leginkább fölkapott áruk ilyen vásárlásoknál az elektromos és technikai eszközök. De most már mindenre kiterjed az internetes vásárlás, még hűtött, fagyasztott élelmiszerre is. A nagy szupermarketeknél a szokásos bevásárlást is megtehetjük, gyors leszállítással.

Az, hogy mennyire biztonságos... legtöbb esetben megbízható, főleg nagy, közismert üzletektől. Abban az esetben, ha a rendelt áru nem megfelelő, visszatéríthető a csomaghoz csatolt visszairányító címkével. Az ilyen esetben visszatérítik a pénzt.

Itt is, mint sok más helyen, a csalás létezik, ilyen célra állított internetes cégek vagy eltűnnek a pénzzel, vagy ócska áruval kereskednek. A pénz visszaszerzése szinte lehetetlen. Gyakran látjuk a figyelmeztetést, hogy csak megbízható üzletektől rendeljünk. Persze mindig akad vásárló, aki bedől a hihetetlenül olcsó, jónak látszó tárgy megvételére.

Több helyen lehet panaszt emelni, sajnos nem sok eredménnyel. Van minden államnak hatósága a vásárlók védelmére, ugyancsak a szövetségi kormánynak is. A csaló üzleteket büntetik, ha sikerül megtalálni őket. Az, hogy a befizetett összeget valaha visszakapjuk, az rendszerint csak álom marad.

Minden csalástól függetlenül az internetes vásárlásé a jövő, minden évben gyorsabban emelkedik a forgalmuk. A jó példa rá az elmúlt évi karácsonyi vásárlás, amikor a forgalmuk lényegesen jobb volt, mint a helybeli üzleteké. De az idősebb generáció itt is úgy van, hogy kézzel tapasztalunk a vásárlásnál. Az interneten is a fiataloké a jövő.

Szabó Antal, Seattle Washington, USA

Én személyesen ezt nem használom, nekem, ha valamire szükségem van, azt úgy szeretem megvenni, hogy lássam, mit veszek és ha nem jó, akkor minden probléma nélkül visszavihetem. Egyébként az internetes vásárlás itt már nagyon régi dolog és igen sokan használják is. Ismerek valakit, aki már rég nem megy az élelmiszerüzletbe, mert van itt egy cég, amelyiknél meg lehet rendelni a dolgokat; azt hiszem, 200 dollár a minimum és akkor viszik a lakására. Ennél a megrendelésnél csak hitel- vagy creditkártyával lehet fizetni. Így az árak valamivel magasabbak, de akinek van pénze és lusta, vagy nincsen ideje annak megéri. Ez a cég csak magas minőségű árukat bocsát a piacra. Még rengeteg más cég is használja az internetet. Persze az én véleményem szerint nagyon vigyázni kell, mert minden ilyen cég hitelkártyákat használ, az meg veszélyes, ha az ember valakinek megadja a kártyaszámát. Amúgy én nem hallottam eddig semmi rémtörténetet az ilyen vásárlási módról.

Stefán, Svájc

Se én se az én korom belüli idősebb emberek, akkor is ha naponta dolgoznak az Internettel, nem nagyon vásárolnak az Interneten keresztül. Nekünk megvannak a szokásaink és általában a "megbízható" üzleteink, ahol szükség esetén technikai stb. segítséget is kapunk. Fiatal ismeretségi körömben sokan ( 3 felnőtt gyermekem közül egy!) vásárolnak néha ezzel a móddal: tornacipőt, elektromos készítményeket, mint fényképezőgépet. Általában a megbízható címeket egyik mondja a másiknak. Sokan rábuktak, mert a csomag, ami megjött, üres volt. Reklamálni lehetetlen.
Interneten keresztüli szolgáltatásokat veszek én is, mint. pl. A TomTom LIVE szolgáltatásra a bérletet. Minden utazásomra a legtöbb szállodát a Booking.com -on keresztül rendelem, mert olcsóbb és biztos. Nem kell előre fizetni. Vagy pl. a Norton Internet szolgáltatást is interneten kell bérelni. Az ilyen címek biztosak és van "szolgáltatás a vevőknek" is, lehet telefonálni, stb.

Anikó, Olaszország

Olaszországban is egyre népszerűbb az internetes vásárlás. Olvastam például, hogy a karácsonyi ajándékok 18 %-át rendelték meg a neten. Ezt az egyszerű, gyors és biztonságos módszert általában a fiatalok kedvelik jobban. Szinte mindenhez hozzá lehet jutni úgy, hogy ki sem lép az ember a lakásból. Időt, sorban állást takarít meg az ember.

Ismerőseim és én magam is vásárolunk az interneten, gyakran olyan barátoknak is, akiknek nincsen internetes hozzáférése. Én feltölthető hitelkártyát használok, nem pedig bankszámlához tartozót, s általában annyi pénzt fizetek be a Visa Electron nevű kártyára, amennyire szükségem lesz. A fapados légitársaságok elterjedésével ismerkedtünk meg igazán ezzel a lehetőséggel, de azóta már sok minden mást is ily módon vásárolunk: vonat- és buszjegyet is. Problémánk még egyszer sem akadt, senkit nem vertek át.

A színház- és koncertjegyeket már régóta az interneten veszem meg, nemcsak akkor, ha más városban tartandó előadásra megyek, hanem a helybeli rendezvényekre is, annál is inkább, mert a pénztárak nyitva tartása idején dolgozom. Minimális kezelési költséget számítanak csak fel és általában a helyet is ki lehet választani. Mozijegyet is vettem már és a 2006-os téli olimpiára is így biztosítottuk a belépőnket. Magyarországról érkező barátaim számára szintén a neten rendeltem meg a jegyeket egy torinói korcsolya versenyre, illetve a Cirque du Soleil római előadására. Egy győri foci szurkolónak pedig úgy rendeltem eredeti Milan-sapkát, hogy azt egy magyarországi címre kézbesítsék. Az is pár napon belül megérkezett Győrbe.

Sok cég honlapján közvetlenül meg lehet rendelni az általuk gyártott termékeket, ők utánvétellel szállítanak, tehát a futárszolgálatnak, illetve a postásnak kell kifizetni a csomagot. Legutóbb egy különleges, korcsolyára húzható harisnyát vásároltam például egy olyan cégtől, amelynek termékeit a környékünkön sehol sem árusítják.

Háromhavonta fizetek be egy kisebb összeget az interneten egy olyan szolgáltatásért, amelynek réven a világ legtöbb országának vezetékes telefonjait ingyen hívhatom a netről. De még sorolhatnám.
Az olasz E-bay-en óriási a választék, nemcsak az árveréseken kínálják a termékek széles skáláját, a magánszemélyek is adnak-vesznek mindenfélét. A Magyarországi Parma szurkolói klub elnökének kérésére a csapat egyik mezét ily módon vásároltam, és többször találtam már új könyveket fél áron.

Gyógymasszőr barátnőm masszírozó ágyat és nyomtatót talált a bolti árnál sokkal olcsóbban.
A több év alatt mindössze egy kellemetlen esetem akadt, de az is pár órán belül megoldódott. A Norton vírusölő programot interneten fizettem elő 1 évre. Amikor az lejárt, előzetes értesítés nélkül leemelték a hitelkártyámról az újabb 1 éves előfizetés díját. Pár nap múlva, véletlenül vettem észre. Azonnal a cég online ügyfélszolgálatához fordultam, ahol a chatelve elpanaszoltam, mi történt. Az illető elnézést kért, s 48 órán belül visszafizették a pénzt. A mai napig nem tudom, ők tévedtek-e, mert nem kizárt, hogy annak idején véletlenül "automatikus meghosszabbítás"-t kértem, ezért történt a félreértés. Azóta bármit rendelek, gondosan átnézem a feltételeket.

Ildikó, Nagy-Britannia

Igen, vásárolok a neten, sokat és sokszor, az élelmiszer kivételével szinte mindent. De pl. a munkahelyemre az ételt is az interneten keresztül rendelem egy nagyáruházból.
Az emberek mindent vesznek a neten az alsónadrágtól a laptopon át a zsemlemorzsáig. :)) (Azt vettem utoljára neten. :))

Szerintem abszolút biztonságos. Különösebben nem szoktam figyelni semmire, mert eddig még nem volt semmi problémám. A legtöbb cég használja a PayPalt, ami duplán biztonságossá teszi a vásárlást.

Tud netes vásárlásokból eredő károkról, jellemző csapdahelyzetekről? Semmi ilyenről nem hallottam még, biztos szerencsés vagyok. :)
Ha olyan cég veri át a vásárlót, akinél PayPal-en keresztül lehet csak vásárolni, olyankor a PayPal-nál lehet reklamálni, egyszer fordult elő, de az egy eBay-es vásárlás volt, akkor vissza is kaptam a pénzem.

Könyvet, DVD-t, magyar élelmiszert, laptopot, repülőjegyeket, tollakat stb. vettem eddig interneten (nem eBay-en!), tényleg nem volt eddig semmi gond.

A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.
A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPal-nak.

Olvasóink írták

 • 2. elemér 2010. január 17. 10:34
  „Nem ezért vagy azért, de a net szolgáltatásokban és kereskedelemben az USA világhatalom. Magyarul a legnagyobb áruházakat és cégeket a net-n az amcsik alapitották. Ebay-en ott a forum és mindent megvitatnak. Mielött megrendelek valamit megnézem a véleményeket és tapasztalatokat. Paypal szintén frankó. Ha probléma van, szó nélkül visszakapom a pénzt mikor reklamállok. Igaz hogy kis idöben tellik de az biztos. Én is használlom az HP Tv tunert (usb) Ennek egyik elönye hogy müxik mint DVR a vinyoval. Mo.-n a legnagyob probléma a kereskedöknek a kis piac, vacak infrastruktura, nyelv meg a bürokrácia. Ezért sokmindent onnan körülményes megrendelni. Engem kérnek hogy rendeljem meg nekik és kifizetik.”
 • 1. akela4 2010. január 17. 09:22
  „Van egy döbbenetesen rossz és egy jó tapasztalatom!
  Azóta az interneten felfedezett terméket csak szaküzletben és megbízható háttérrel rendelkező kereskedőtől vásárolok!
  Mivel a régebbi laptopom akuja már gyenge lett és jóformán csak hálózatról működött már, kivettem az akuját lemértem és a tipusát beütve a keresőbe jelentkezett is egy Soproni cég, aki azonos tipusú akut forgalmazott, da az általuk megadott méret eltért az eredetitől.
  Azzal a feltétellel rendeltem meg, ha az általam megyadott méret szerinti paraméterekkel rendelkezik.
  Két nap múlva meg is érkezett a szállítmány, ami kétszer annyiba kerűlt, mint a megrandelt árú.
  A csmagolást megbontani és azonosítani a terméket nem lehetett, mert a szállító csak kifizetés után engedte volna átadni.
  Nem is volt kétséges, nem vettem át a kűldemény, ami uán e-mailcímet kellett cserálnem a zaklatás miatt!

  A másik eset már jobban végződött.
  Egy számítástechnokai folyóirat újdonságokkal foglalkozó cikkében bemutattak egy a magyarországi földfelszini adások vételére is alkalmas külső USB TV tunert.
  Mivel a meglévő beépített multufunkciósnak vett egység csak megtalálta és csak az adók rendezésekor mutatta kis képen a magyar adásokat, megrendeltem az új ketyerét. Egy órán belűl a megadott telefonszámon visszaigazolták a megrendelést és a másnapi futárposta házhoz szállította 200 kilóméterre az árút a szükséges külső antenna csatlakoztatását is lehetővé tévő átalakítóval együtt a meghírdetett árért!
  Azóta is kifogástalanúl működik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos a netes vásárlás?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája az internetes vásárlással, a… Tovább olvasom