Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Adózási igazság lopott CD-kkel

Németország. Jogilag a német büntetőhatóság eljárása, hogy az illegálisan megszerzett CD-ket megveszi, nem éppen finom lépés, de helyes és szükséges, mert német adócsalók nevét tartalmazza. Csak így tudnak náluk rajtaütésszerű rendőrségi ellenőrzést tartani. Imigyen több százmillió utólag fizetett adót szednek be és érvényre juttatják a minden állampolgárra vonatkozó, kötelezö adótörvényt. Hamburgi olvasónk, Galgóczi Róbert beszámolója a németeknél a közvéleményt erősen foglalkoztató kérdésről.
A szeplőtelen jogállam követői ellenezték és jelenleg is ellenzik az újabban kínált és nem legális úton letöltött CD-k megvételét. Szerintük hatósági szervek, esetünkben Észak-Rajna-Vesztfália pénzügyminisztériuma, svájci, luxemburgi vagy liechtensteini üzérkedővel nem köthet boltot. Legyen az üzlet mégoly kifizetődő. Jogsértőket büntetni kell, nem pénzelni! A minisztérium munkatársai más véleményen vannak. A nem csupán pillanatnyi előnyöket látó adóhivatali nyomozók a „Mosdass meg, de ne vizezz be!" mondás szerint cselekednek. A svájci CD adatai alapján milliónyi nem megfizetett adót fognak behajtani és leendő adócsalókat talán majd más gondolatra fognak téríteni. Ama felismerésre, hogy az adósikkasztás nem kifizetődő vállalkozás.


Így a nagy Németország, a kicsiny Svájc, a még kisebb Luxemburg és Liechtenstein között ismét kirobbant a szószátyár sajtóháború. A svájci bankok állítólag jól fizetett „újságíró bérencei" kígyót-békát szórnak Németország berlini kormányára. Szószegéssel meg tétlenséggel vádolják, hogy tűri a tartományok törvényszegő lépéseit, hogy orgazda módon tudatosan lopott árut vesznek. Wie der Stehler, so der Hehler!, azaz Egyik kutya, másik eb – hangzik a sértő hasonlat.

A svájci bankoknak a CD-ügy nagyon fáj. Tekintélyükön nagy csorbát ejt. Gondoljunk csak arra, hogy hány meg hány milliárd úgynevezett „nemes valuta pénz" nyugszik a titkos svájci bankszámlákon? Mi lenne, ha a kényes adatokat tartalmazó CD kerülne az illetékes zugpiacra? Nyomban visszaesne az adóoázisnak ismert Svájcban parkolt valuták összege. A kincs, a nagy vagyon tulajdonosai kínos érzéssel tekintenének az eskütársaknál megszokott diszkrécióra, titoktartásra. Szerintem a gazdag görögök eldugott, több milliárd összegű eurójáról is készülhetne számlakivonat, CD-másolat. De ki venné azt meg?

Ez alapján érthető, hogy a berni kormány az utóbbi két évben sok-sok kibújóval tűzdelt adókártalanítási egyezményt kötött a berlini kormánnyal. Megállapodás jött létre arról, hogy a német államkincstár kártalanítást kap svájci bankoktól. Pontosabban: a német polgárok svájci bankoknál tartott pénze német adóügy szerint lesz kezelve. Eszerint a berni kormány hivatali támogatást nyújt a berlini kormánynak. A svájci sajtó most erre a szerződésre hivatkozik. Ennek a szerződésnek szószerinti betartását követeli. Arról viszont a frigytársak sajtója nem szól, elhallgatja a liechtensteini sajtó is, hogy az adójóvátételi szerződés a 16 tagországot összefogó Németországban még nem lépett érvénybe. Észak-Rajna-Vesztfália düsseldorfi kormánya egyenesen ellenzi a szerződés cikkelyeiben foglaltakat. Olyan „nesze semmi, fogd meg jól" szerződésnek tekinti. A szövetségi összgyűlésen ellene fog szavazni.

A svájci szószátyárságra a német sajtó kézzelfogható kihágásokat sorol fel, amit a svájci bankok az otthoni „banktitok" leple alatt elkövetnek szerinte. Hangsúlyozzák: a svájci bankok német adócsalók „bűntársává" teszik magukat. „Tanácsot, javaslatot adnak a német adótörvény kijátszására!" Német befektetők kérdéseire állítólag a német adótörvény cikkelyeit jól ismerő alkalmazottak felelnek. A munkatársakat ingyenes tanfolyamon képezik ki a nehezen áttekinthető német adóügy elsajátítására. Számos svájci és luxemburgi bank németországi fiókjában dolgozik ilyen módon kiképzett munkatárs. Valódi adóügyi szakértők. Alább esik még róluk szó.

Az itteni sajtó kideríteni véli: Svájc egyik legnagyobb bankja – márkás nevét mindenki ismeri –, egyben vagyonkezelési megbízottja a két ország közötti egyezmény cikkelyei alól eleve, máris kibújik. Hogyan? Globalizmus! A német számlákat átutalták, illetve áthelyezték Szingapúrba, az ottani bankfiókba. Az aktuális adójóvátételi egyezmény betartására ott nincs elkötelezettség. Azt is a véletlen tette, hogy az újonnan, pontosabban július utolsó és augusztus első hetében vett CD-kről kiderült, hogy a német újságírók nyomozása jó irányba mutatott. A CD-k szingapúri adatokat is tartalmaznak. A 4 CD vétele kétszeresen is kifizetődött.

1.,
Noha 9 millió eurót fizettek érte, az újságok szerint több ezer adócsaló nevét, címét, számlaállagát és kamatjövedelmét tartalmazza. A hatóság szerint 800-900 millió euró adót lehet utólag majd behajtani. A pontos adatok alapján az adótartozás összegét s az adócsalásból eredő büntetést pontosan ki lehet mutatni. Továbbá: a hatóság abból indul ki, hogy a CD-k köztudottá vált vétele számos adócsalót majd tán arra int, hogy az ellene induló, várható büntetőeljárás előtt tegyen önfeljelentést. Korábban vet CD-k alapján Észak-Rajna-Vesztfália tartományban például az ottani adóügyi hivatal szerint 6000 önfeljelentést történt; ez alapján 300 millió euró adó folyt be.

2.,
A vett CD-n első alkalommal a sajtóhírek szerint hangos videofelvétel is látható, ahogy a bank munkatársa, mint adócsaló „bűntárs" tevékenykedik. Az érintett bank a videón látható több munkatársért 150 milló eurót szándékozik az illetékes büntetőbíróságnak fizetni, hogy a munkatársak és a leányvállalata ellen indított eljárást beszüntessék. Egy másik bank 50 millió eurót kínált. Az érintett bankok persze ártatlanok s cáfolják, hogy a CD-k tőlük származnak. Nincs tudomásuk arról, hogy adatok tűntek volna el.

A nem megengedett módon letöltött, majd eladott CD-k végett nem csak a német adócsalók szívhatják a fogukat. Az eset Svájcnak, Luxemburgnak és Liechtensteinnek is kínos állapotot jelent. Fényt vet arra, hogy mindhárom ország kormánya továbbra is lehetővé teszi a német és egyéb országok adóügyi rendeleteinek a megkerülését. Mindhárom állam szívósan ellenzi a régi banktitok fellazítását, holott a legtöbb ország adóhivatala, például az USÁ-é, ellenzi a bankszámlák eltitkolását. Új tényállást, eddig nem tapasztalt lépést jelent a „Singapur Connection". Az új adójóvátételi egyezmény ilyen cikkelyt nem ismer. Mit jelent ez? A globalizmus leple alatt európai pénzt Ázsiában kamatoztatnak. Egyedüli indok: adómentes kamatjövedelem!

Az adócsalók ellen megindult a razzia

Észak-Rajna-Vesztfália kormánya jogosnak tekinti a lopott CD-k megvételét. Érvelése mindenki számára érthető és a polgárok támogatják az adóellenőrök lépését. Az adójog mindenkire vonatkozik. A gazdag adócsaló épp úgy adóköteles, mint a nem gazdag adófizető. Az orgazda módon vett CD-k segítségével adózási igazságot lehet teremteni. Senki, aki itt szerzett pénzét feketén a szomszédos országokban dugja el, senki sem mentheti magát a német adóügyi nyomozóktól. Idővel minden kiderül. Ha valaki reménykedik abban, hogy a svájci, a liechtensteini, avagy a luxemburgi banknál a pénze biztos helyen van, gyermetegen naiv felfogással rendelkezik. Nagy nevek lebuktak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar származású bajnok

Svájc. Luca Fabian, a magyar származású svájci sportoló az evezősök világbajnokságán nemrégiben… Tovább olvasom