Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Adók Amerikától Ausztráliáig

Több jövőre várható zsebbevágó változás izgatja napjainkban a Magyarországon élőket.
Az egyik az ingatlanadó, ami a vizit- és a tandíjhoz hasonlóan csak itthon számít újdonságnak. Külföldi olvasóink írták meg ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

Az Egyesült Államokban ingatlanadót is fizetni kell, de Erika szerint aki szerencsés, általa egy alacsonyabb adókulcsba esik. Ohiói olvasónk szerint az adó az ingatlan értékének 2,1 százaléka évente. (Kaliforniában kevesebb, csak az érték 1-1,5 százaléka.) Ha az ember nem fizeti, elárverezik a házát, viszont nincs 50 százalékot elérő jövedelemelvonás adó és tb miatt – jegyzi meg Péter. A Floridában élő Béla úgy véli, az USA-ban elég nagy az ingatlanadó, de legalább a keresetek megfelelőek hozzá.

Niki és Ádám tudomása szerint Nagy-Britanniában csak annak kell ingatlanadót fizetnie, akinek több háza van és valamelyikből jövedelme származik; a jövedelméből kell adóznia. „Itt a politikusok a »rossz dolgokat« adóztatják. Aki be akar menni London belvárosába reggel és este 7 között, 8 font (mintegy 3200 forint) dugóadót kell fizetnie, abból a pénzből fejlesztik a tömegközlekedést. Még a korábbi robbantások ellenére is inkább buszoznak, metróznak az emberek, mert így több jut nyaralásra, kocsmákra, focimeccsekre, meg a többire."
„Olaszországban minden ingatlan után önkormányzati adót kell fizetni, ennek mértékét a testület határozza meg. Általában az ingatlan telekkönyvi – tehát nem a piaci – értékének 2-8 ezreléke évente." – írta Anikó.

A magántulajdonú ingatlan Svédországban mind adó alá esik. Nagysága az ingatlan értékének 1-2,5 százaléka. Viszont csökkentheti a tulajdonos jövedelemadóját és a ház értékére adót adóhivatali becslést nem muszáj elfogadni. Ingatlanadó Japánban és Ausztráliában is van, ahol a nyugdíjasokat e téren kedvezmény illeti. Németországban pedig eleve csak a gazdagokat érinti. Derült ki külföldi olvasóink leveleiből.

Rimányi Z.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boltokban olcsóbbak az orvosságok

Amerikában már megszokott, nálunk még ellenkezést vált ki, hogy boltokban is lehet gyóygszert… Tovább olvasom