Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A vidéki munkavállalás szépségei Angliában

Manton-Győr. Londonban a külföldön szerencsét próbáló magyar fiatalokéhoz hasonlóan kezdődött egy győri pár munkavállalásának története, de aztán a vidéki Anglia szépségei közt találta meg szerencséjét Horváth Noémi és Leloczky Balázs.
Már évekkel ezelőtt gondoltak arra, hogy külföldön vállalnak munkát, elsősorban a nyelvtanulás és a pénzgyűjtés céljából, másodsorban azért, hogy egy fejlett nyugati országot, annak kultúráját megismerjék. Horváth Noémit és Leloczky Balázst Angliába az angol nyelv vonzotta, úgy gondolták, anyanyelvi környezetben gyorsan jól megtanulhatják ezt a nyelvet. Már kiutazás előtt azt tervezték, hogy lehetőleg előbb-utóbb vidéken vállalnak munkát, mert ott többnyire tényleg olyanok élnek, akik anyanyelvükként beszélik, az angolt.


Érdemes egy kis megtakarított pénzzel kiutazni és külföldön ügynökségekhez fordulni a munkakeresés miatt, illetve nyitott szemmel járni-kelni, kérdezősködni – javasolják, saját példájuk alapján.

Kirakatfigyelés, mint álláskeresés

– Az elhelyezkedés a szerencsén is múlik. Egyikünknek se volt előre lebeszélt állása, ezért miután kijöttünk, nekiálltunk a keresgélésnek. Sok emberrel érdemes beszélgetni az utcán, mert így szövődnek a barátságok, a kapcsolatok. Akivel összeismerkedünk, lehet, hogy később tud munkát biztosítani vagy elküld olyan helyre, ahol tudnak. Egy cukrászda ablakába kifüggesztett álláshirdetést pedig épp a buszon ülve pillantottam meg, konyhai munkára kerestek kisegítőt – írta Balázs, aki francia pékségben dolgozott Londonban, míg Noémi au-pairként, bébiszitterként kezdte, de volt hotelben reggeliztető, pincér, szobalány is.

Úgy vélik, aki külföldre megy munka miatt, az nem válogathat az elején, minden munkát el kell vállalnia. A külföldieknek jellemzően az alacsonyabban kvalifikált munkákat ajánlják fel és a vendéglátásban általában tíz-tizenkét órát kell dolgozni naponta. Noémiék ennek ellenére úgy vélik, a körülmények nem rosszak.

London drága, falun lehet spórolni

A világ egyik legdrágább városa London, ezért a megélhetésre itt sokat kell költeni, az albérletre és a tömegközlekedésre. A győri pár a fővárosban csak az élelmiszeren tudott spórolni. Londonban egy viszonylag kis szobaért száz fontot, vagyis harmincezer forintot fizettek hetente. A heti buszbérlet ára mintegy négyezer forint. „Az ember rengeteget tanul egy ekkora világvárosban, ahol mindenféle nemzetiségű ember megtalálható. Vidéken viszont a költségek szempontjából jobb a helyzet, ezért is jöttünk el Londonból. Itt pár percre van a munka a szállástól, nem kell az utazásra költeni és mivel egy családnak dolgozunk, náluk is lakunk, így a szállásra se. Teljes ellátást kapunk, így többet tudunk félretenni."

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

Manton nincs túl messze Londontól, de ebben a bájos kis faluban a magyar fiatalok szerint az emberek nyugodtabbak, barátságosabbak és tiszta a levegő, ami számukra fontos. A háztartási munkákban kell segíteniük házigazdáiknak és kertjükben, birtokukon végzik el a szükséges feladatokat. Emellett a faluban más munkákat is vállalnak: kutyasétáltatást, kertészkedést, takarítást.

Ha összeszorított fogakkal is

– Úgy gondoljuk az eddigiek alapján, igenis megérte, hogy Nagy-Britanniába jöttünk. Másfél éve vagyunk kint, ha nehéz is, de összeszorított fogakkal mindig kicsit közelebb kerülünk ahhoz, amit valójában szeretnénk elérni. Már sokkal jobban beszéljük a nyelvet, mint a kezdetekben és nagyon szép kirándulóhelyeket járhattunk be biciklivel.


A legfontosabb talán az elején a kitartás, amíg nem talál munkát magának az ember. Azt tapasztaltuk, hogy ugyan sokan hozzánk hasonló szándékkal utaznak ki, de hamar feladják terveiket. A nyelvtanuláshoz is nagy kitartás kell, napi tíz-tizenkét vagy akár tizennégy órányi munka után nehéz. Mi is azért jöttünk vidékre angol családhoz dolgozni, mert itt munka közben is tudjuk gyakorolni a nyelvet. Ha valami új kifejezést hallunk vagy nem tudjuk gondolatainkat jól kifejteni, este rögtön utánanézünk a szótárban – írták a győri fiatalok.

(Több hír, kép külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss Italia: a száz legszebb olasz lány - galériával

Salsomaggiore Terme - Két szicíliai hölgyet választottak idén Olaszország legszebbjeinek, egy vörös és egy gesztenyebarna hajút, ám hírüket némileg elhalványítja egy szőke diáklány, akiről azért beszélnek többet, mint a többi versenyzőről, mert nem a szokásos vékony szépség. Tovább olvasom