Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A védők védelmében

Tiszta Amerika – mondhatnánk a közelmúlt téti és esztergomi lövöldözésére, de épp a hasonlatosság miatt azt is érdemes megnézni, hogy a tengerentúlon – ahol a rendőrökre gyakrabban lőnek – és máshol a világban hogyan védik magukat azok, akiknek az emberek őrzése, védése a dolguk.
„Rendőr aránylag ritkán sebesül meg városunkban, két-három évente, viszont országosan hetente ketten-hárman meghalnak szolgálat teljesítése közben, golyóktól" – írta Péter az Egyesült Államokból, Ohióból, ahol a védőmellény viselése nem kötelező, de minden rendőr hordja. Olvasónk szerint többféle fegyver lövését egy mellénynek simán fognia kell, persze vannak, amelyek ellen még a rendőrautó sem hatásos fedezék, és előfordul, hogy olyanokkal is lőnek az USA-ban.


Amerika:ajtó mellé húzódnak

Ohiói olvasónk szerint vannak olyan íratlan szabályok, amiket a rendvédelmiseknek érdemes betartaniuk és be is tartanak a tengerentúlon, testi épségük érdekében. Például ha autóst igazoltatnak, akkor úgy közelítik meg a vezetőt, hogy az elülső és a hátsó ülés közötti vázdarab elé soha ne menjenek, mert akkor könnyebb fegyvert fogni rájuk. Két rendőr soha nem áll egy sávban az igazoltatottal szemben. Ha olyan helyre mennek, ahol erőszakos támadó van, nem kopognak úgy be, hogy az ajtó előtt állnak, az ajtó mellé, a falhoz húzódnak, mert tudják, kilőhetnek. A rendőrautókban általában megtalálható az amerikai filmekben látható sörétes fegyver, ami hatásos közelre, mert nagy szórása van. „Itt az elképzelhetetlen, hogy ha lelövik a rendőr társát, akkor lábra ad le három lövést. Ha késsel megy rá valaki a rendőrre vagy deszkával, amiből szegek állnak ki, már akkor lő a rendőr, nem végtagra, hanem felsőtestre, s senki nem kérdőjelezi meg az intézkedés jogosságát. Több ilyen eset is volt, és itt nem csak tíz-tizenöt évet kaphat a rendőrgyilkos."

„Sajnos Los Angelesben rendszeres, mondhatjuk, hogy csaknem mindennapos a lövöldözés. A minap egy huszonéves fiú megölte két testvérét, édesapját, és rálőtt két rohamrendőrre. Egyiküket az intenzív osztályon ápolják, a másik sajnos belehalt sérülésébe, pedig védőmellényt, sisakot viselt, de a golyó a nyakán találta el. A rendőrjárőrök újabb védelmét a mellény mellett a minikamera szolgálja. Azt a kabátjukra vagy a mellényükre tudják felcsíptetni és így rögzíteni tudnak mindent, még egy egyszerű igazoltatást is" – írta Rinyu Renata.


Kanada: felszerelésben nincs hiány

„A modern kanadai történelem egyik legsúlyosabb incidense volt a 2005. március eleji. Egy albertai marihuánafarmon az ott élő 46 éves James Roszko egy rutin rendőri ellenőrzés során halálosan megsebesített négy, a Royal Canadian Mounted Police kötelékébe tartozó rendőrt" – idézte fel a történteket az észak-amerikai országban élő Jokán Péter. Azt is megtudtuk tőle, hogy sokan utána úgy gondolták: a rendőri vezetők vonhatók felelősségre. Miért nem biztosították a terepet jobban egy veszélyes bűnöző ellenőrzésekor? Több és jobban felszerelt emberrel kellett volna végrehajtani az akciót. Mások úgy vélték, négy hivatásos rendőr több mint elég egy bűnöző elfogására, ellenőrzésére. Tisztában kellett volna lenniük a helyzet veszélyeivel és ahhoz mérten kellett volna lépéseket tenniük.

Abbotsfordi rendőrkiképzés: A Royal Canadian Mounted Police kötelékébe tartozókat gyakran tanfolyamokra kötelezik, pszichés állapotukat rendszeresen ellenőrzik. Fotó: Jokán Péter

Pétertől azt is megtudtuk, hogy Brit Columbiában minden egyes rendőrön éjjel-nappal van golyóálló védőmellény. Anélkül egy lépést se tehetnek munkájuk során. Ha erőszakos eseményhez – például lövöldözéshez, késeléshez, verekedéshez – hívják őket, lehetőség szerint megvárják az erősítést. Az állam mindent megpróbál megtenni a közrendőrök védelmében, biztonsági felszerelésekben nincs hiány. A rendőri kiképzés folyamatos, rengeteg fizikai és elméleti oktatásban részesülnek a munkájuk során, mert fontos a gyors helyzetfelmerés és a rutin. Pénzt nem kímélve szinte hónapról hónapra újabb és újabb tanfolyamokra kötelezik őket és a pszichés állapotukat is rendszeresen ellenőrzik.
„Sokszor voltam szemtanúja rendőri intézkedésnek. Uralják a terepet, begyakorolt, összehangolt a mozgásuk, társaik általában több irányból közelítik meg a helyszínt. Gyorshajtó leállításakor is maximális biztonságra törekednek. Az autó vezetője és utasa sem hagyhatja el a járművet. Az intézkedő rendőr kilépvén a kocsijából hozzájuk sétál és mögöttük áll meg bal kéz felől, két-három lépés távolságra. Keze a legendákkal ellentétben nincs a fegyveren, de gyorsan és hivatalosan közli az álláspontját, hogy hol és hogyan hibáztál és már tölti is ki a csekket. Ha bármi gyanús mozdulatot tenne az autós, ő védve lesz és van ideje reagálni."


Itália: fegyverrel biztosítják társukat

Az olasz közvéleményt a mai napig élénken foglalkoztatja az az egy évvel ezelőtti gyilkosság, amelyben egy rendőr életét vesztette a szicíliai Cataniában a futballszurkolókkal történt összecsapás során. Azt követően több szigorítást vezettek be. Olyan esetre a közelmúltból nem emlékszik Itáliában élő olvasónk, Sánta Anikó, amikor egy családi vitánál intézkedő rendőrre lőttek volna. Viszont többször volt rendőr közlekedési baleset áldozata az igazoltatásra meg nem álló autók üldözése közben, vagy akkor, amikor súlyos bűncselekmény, rablás elkövetőinek nyomába eredt, akik fegyvert használtak meneküléskor.

– A szolgálatban lévő rendőrök (poliziotti) és a csendőrök (carabinieri) – akikkel nap mint nap találkozik az ember – általában nem viselnek golyóálló mellényt, csak ha rendkívüli eseményhez riasztják őket, s van idejük felvenni azt. De például a közúti rutinellenőrzésekkor mindig rajtuk a mellény, s eléggé furcsán érzi magát az autós, mert amíg egyikük ellenőrzi a jogosítványt és a forgalmit, társa a nyakában lógó fegyverrel biztosít. Ezt nem könnyű megszokni – állítja Anikó és hozzáteszi: az is eléggé nyomasztóan hat, amikor a vendég-futballszurkolókat kísérik a pályaudvartól, az autópálya-kijárattól a stadionig, majd vissza, teljes védőfelszerelésben, felfegyverkezve. „Már-már háborús készültségnek tűnik, amikor a megszámlálhatatlan egyenruhás buszokon, furgonokkal, sisakban, pajzzsal őrzi-védi a várost a szurkolóktól" – írta parmai tudósítónk és érdekességként megjegyezte: férje Costa Ricában látta, hogy a tengerparton harmincfokos hőségben szolgálatot teljesítő motoros rendőr golyóálló mellényt visel.

Motoros rendőr San José belvárosában. A közép-amerikai Costa Ricában a tengerparton, harminc fokos hőségben is felveszik a golyóüálló mellényt. Fotó: Guiseppe Barbieri

Németek: legendás különosztag


„Elő-előfordul, hogy járőrt meglőnek, a közelmúltban is történt ilyen, de ha rendőrt bármilyen bántalom is ér, a közvélemény erősen felháborodik, halálbüntetést követel a bűnösökre. A tartományi belügyminiszterek viszont más szakmai következményt foganatosítottak. Létrehozták a Mozgósítható Rohamcsapatot, a MEK-különosztagot" – derült ki Róbert Németországból küldött leveléből. Arról is írt, hogy a járőr, aki az utcán a polgárok biztonságára ügyel, tanácsot ad eltévedt járókelőknek, nem visel golyóálló mellényt, csak fegyvert, gumibotot hord. Egyedül jár, de ha hívásra, például családi veszekedéshez kell menni, mindig ketten érkeznek a rendőrök. Viszont, ha randalírozó ember fenyegetőzik, esetleg fegyverrel, tehát erőszakos támadó ellen kell fellépni, akkor nem a rendőrség az illetékes, hanem a különosztag, a MEK. Alaplétszáma négy, de többen is lehetnek, ha a helyzet megköveteli. Náluk kötelező a védőmellény, védőálarcot viselnek, alapos kiképzést kapnak. Legendás hírnévre tettek szert.

Ha a rendőrök autópályán igazoltatnak, akkor is párosan lépnek fel, az egyik a másikat biztosítja. „Gombóc jött a torkomba, amikor megpillantottam a rám szegezett fekete gépfegyvert, de ez a forma kötelező előírás. Már előfordult, hogy az igazoltató rendőrt lelőtték" – írta Róbert és hozzátette: Németországban tilos a fegyvertartás, mégis mindinkább növekszik az illegálisan tartott fegyverek száma, mert nő a polgárok félelme. Valószínűleg a mindjobban nehezedő megélhetés, az elkeseredett hangulat térhódítása az oka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan szabályozott sztrájkok

Európa - Sztrájkok, közlekedési sztrájkok szinte mindenhol vannak Európa-szerte, mégis lényegesek a… Tovább olvasom