Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A téma: zavargások Budapesten;

A kérdések:
– Hírt adtak erről az országban, ahol jelenleg él/tanul/dolgozik?
– Beszélnek róla az ottani emberek? Érdekli őket?
– Mennyire részletesek, pontosak az értesülések?
– Milyen jellegű megközelítésben tálalják az eseményeket? (gazdasági, biztonsági, idegenforgalmi, stb.)
– Összehasonlítják korábbi hazai vagy más külföldi hasonló történésekkel?
 
István, Tokióból
Az itteni hiradasokban es ujsagokban sem lattam, hogy emlitettek volna az MTV megszallasat. Valoszinu azert mert eppen most volt a kormanypart elnokvalasztasa, ergo mindenki azt varta hogy ki lesz az uj miniszterelnok. A thaifoldi puccsrol viszont viszonylag reszletesen beszamolt az itteni kozszolgalati tv (NHK) is. Egyebkent par eve amikor pokolgep roppant a Vaci utca kozeleben, akkor egy rovid (futo) hirt adtak le.
 
Gábor, Tirol/Ausztria
Az esemenyekröl ertesültem Austriaban. Itt nem csak a politikaval, hanem az allitolag megrendezesre kerülö MAGYAR-HORVAT EUROPABAJNOKSAGROL szo van. Kepletesenben, hogy akar egy olyan orszag EB-t rendezni aminek ilyen rossz a rendörsegi reakcioja. En is jelen voltam Nemetorszagban a VB-n, de ilyen bizonytalansagot nem lattam mint most Budapesten. Sajnos a FIFA is latta es hallotta a hireket az orszagunkrol es talan ez is befoyasolja, hogy EB lesz vagy nem. Sajnos, Sajnos,...
 
Anikó (Olaszország)
A múlt héten nem voltam itthon, mivel egész nyáron dolgoztam, rám fért egy hét vakáció. Kedden, 19-én reggel bekapcsoltam a RAI olasz csatornát, hogy - szokás szerint - megnézzem a tv-híradót, s azt hittem, nem hallok jól, amikor a budapesti eseményekről adtak hírt, s mutatták a történteket, az MTV "megrohamozását". Édesanyámat azonnal felhívtam Győrben, ő előző este nem látta a tv-híradót, az aznap reggeli Kisalföldben olvasottakat mesélte el. Budapesti barátnőmnek sms-t küldtem, annyit válaszolt, hogy "reméljük, nem lesz balhé". Aggódva érdeklődtem arról is, hogy Győrben is történtek-e rendzavarások, s hogy középiskolás keresztlányom részt vett-e esetleg valamilyen tüntetésen, de megnyugtató híreket kaptam. Szerdán korán reggel megvettem a Corriere della Sera napilapot, amely két oldalt dedikált a zavargásoknak.

Pontosabban az egyik egész oldalas, fotókkal illusztrált írás arról szólt, hogy mi is játszódott le a magyar fővárosban, a másik pedig a magyar miniszterelnököt mutatta be, s felidézte az 1989-ben és azóta történteket. Az első cikk kissé "furcsállotta", hogy a 150 sebesült többsége rendőr volt, mert szerintük ez ilyen esetekben általában fordítva történik.
Az ottani helyi lap csak röviden írt Budapestről. Másnap éppen csak megemlítették, hogy az éjszaka megint folytatódott a rendbontás, utoljára pedig azt hallottam az olasz tv-ben, hogy Budapesten lassan minden visszatér a normális kerékvágásba. Több olasz ismerősünk is telefonon érdeklődött, mi a helyzet valójában fővárosunkban, s hogy a családom tagjait, barátaimat nem érte-e atrocitás - figyelmességük igazán jól esett. Azt hiszem, csak azok kapták fel a fejüket e hírek hallatán, akik turistaként vagy munkájuk révén oda készülnek, vagy pedig magyar ismerőseik, rokonaik vannak. Az átlagolaszokat az utóbbi napokban inkább a belpolitikai botrányok foglalkoztatják.

Kiváncsiságból megnéztem az Olasz Külügyminisztérium honlapját, konkrétan a "Biztonságos utazás" címszó alatt leírtakat. Magyarországgal kapcsolatban a legutolsó bejegyzés szeptember 22-i keltezésű, röviden arról szól, hogy a Budapesten és más magyar városokban történt tüntetések és rendbontások során nem történtek ugyan erőszakos cselekmények, de ennek ellenére azt tanácsolják az ott tartózkodó olasz állampolgároknak, ne vegyenek részt a tüntetéseken, még akkor sem, ha azok békés jellegűnek tűnnek. (Ezután aztán arra hívják fel a figyelmet, hogy ne fogadják el ismeretlen lányok meghívását, elsősorban Budapest belvárosában, akik éttermekben, éjszakai bárokba invitálják a turistákat, mert gyakran horribilis összegű számla a vége az ilyen alkalmi vacsoráknak...)
Az ANSA olasz hírügynökség egyébként minden nap, többször is beszámolt a budapesti megmozdulásokról.
 
A., Sydneyből
Kellemetlen, szomoru Hir eljutott hozzank. Otthoni rokonok Budapestrol ertesitettek SMS-en keresztul mikor a tuntetes kezdodott es tovabba is ami naponta torténik. Az itteni ujsag Szeptember 18 an mar arol irt ami nyilvánosságra került a miniszterelnök vallomásából. Nagyon csak erdekli a Magyar kozosseget a Magyarok helyzete, sot meg az Australokat is.
 
Gabriella, Olaszország
Az otthoni zavargasokat illetoen, csak annyit, hogy nem olyan regen ertesultem rola egy, a csaladomtol kapott emailban, amivel mindet elmondtam arrol, hogy itt Olaszorszagban mennyire foglalkoznak az otthoni esemenyekkel. Amig ver nem fog folyni, nem hiszem, hogy hallani fogok rola az esti hiradoban... Inkabb a Papa bocsanatkereset, es az itteni politikai botranyokat mutogatjak, abbol itt is van boven, a focirol meg nem is beszelve.
Nagy sajnalattal vettem, hogy az augusztusi katasztrofarol sem mutattak semmit sem, inkabb a hiradoban, augusztus leven, mivel meg akkor semmi reality nem indult be, foci sem volt, a politikusok is nyaraltak, a holt idoben egy kanadai macit mutattak, amelyik felmaszott a fara, es nagyon aranyos volt, amikor leesett. Azt hiszem ezzel leirtam az itteni neptajekoztatas szintjet.
 
Béla, Floridából
Most jottem vissza, Floridaba, jo volt otthon, 4 honapig. Meg kedden este videoztam a felvonulast Veszprembe, nagyon rendbe vonultak fel a Csolnoky utcan. Ronald Reagan mondasa, hogy jobban tudja a Nep elhatarozni, mint az allam, hogy mire es hogyan koltse es beruhazza a bekuldott adot, mint a Burokratak akik nem nezik mire koltik.
 
Antal, Seattle, Washington, USA
Nagyon ritka eset az, hogy a sajto vagy az iteni TV alomasok foglalkoznanak Magyarorszagal. Most azonban ez egy kiveteles eset mert mindig mutasak a csatornakon a tunteteseket es a megjegyzesekel elatva, hogy a miniszterelnok beismero valomasa miat, hogy nem mondtak meg az igazi valosagot a lakosagnak a valasztas elot a gazdasagi problemakrol. En semi fele megjegyzest nem halok a kozvelemenyrol it az embereket nem erdeklik, hogy mi tortenik Europaban sajnos sokan meg azt sem tudjak, hogy hol van Magyarorszag. Egy megjegyzest halotam, azt mondtak, hogy a magyarok meg regi modu naivek mert nem tudjak, hogy nincsen olyan kormany a vilagon amelyik nem hazudik valamilyen formaban a valasztoknak.
 
Niki és Ádám, London
A zavargások napján, minden újság egy teljes oldalon közölte a híreket. A történtek egy az egybe átjöttek, az Evening Standard bőven beszélt a történtekről, a BBC is rendesen leközölte, én még a kisebb ingyenes újságokban is találtam elég információt: lehallgatott beszélgetésben a miniszterelnök bevallja, hogy hazudott, hogy hatalomra kerüljön, meg annyi hülyeséget semelyik nemzet nem követett el, mint a magyar. Akkor a mtv felgyújtása, meg hogy hányan sérültek meg, 10000-en vonultak fel és holnap mégtöbben jönnek, a miniszetrelnök nem akar
felmondani! Stb-stb. Legalább már nemcsak a Budapest parádét meg a Pepsi szigetet kötik magyarországhoz, hanem ezt is. A nagy publicitásnak köszönhetően, eléggé belekerült Magyarország a köztudatba. Viszont azt kell hogy mondjam azóta teljesen lecsitult a helyzet, senki nem is említi mi történt attól függetlenül, hogy szerintem otthon még mindig áll a bál.
 
Lali/Dél-Svédország
Zavargások! Igen itt is hirül adták de elég mérsékelten, csak annyit amennyi szükséges a polgárok tájékoztatására. Nem nagyon beszélnek róla az emberek, vagy egyáltalán nem. Természetesen ha sok bevándorló lakik egyhelyen akkor ez nyilvánvaló. Egyébként is a svédek nem tolakodók, ezért nem nagyon kérdezgetnek nem rájuk esö dologról. Általában a hiradók reális képet adnak de elöfordúlt hogy a megröviditett nyilatkozatok (magyar részröl) félreértéshez illetve pontatlansághoz vezetnek. Elösösorban gazdasági majd politikai szempontból vizsgálják az eseményeket a híradások. Általában kielégitö semlegességgel és hozzáértéssel. Az elemzők inkább egy egyedi szélsöséges elemek elöretörésére hivatkoznak, de ugyanakkor megjegyzik a józan nép jogos felháborodását.
 
Róbert/Hamburg
Zavargások Budapesten.
Évek óta rendszeresen hallgatom és nézem az ARD, a német tv-adók munkaközössége, átal szerkesztett és a Németország egész területére kisugárzott 20-órai hireket. Minden jelentösebb bel- és külföldi esemény emlitést nyer. (A 19-órakor kisugárzott ZDF-hirekröl más a kép, mert ott más a befolyásolási szándék.) Az itt elhangzottak teszik az elmúló nap jó vagy rossz hangula-tát és a következö nap fontos beszédtémáját. Pontosan 15 percig tart. Izgalmas események esetében hosszabbitás történhet. A jelentések sorrendje és idötartama fontoságuk fokméröje, egyben a szerkesztöség politikai felfogása, világnézeti ízlése, ill. befolyásolási szándéka. Mint említettem, a hirek régi nézöje és hallgatója vagyok. Igy éberen észreveszem, hogy a szerkesztöség mit tart fontosnak és mit tart „volt még egyéb" eseménynek. Magyarországi hir csaknem kizárólag az utóbbihoz szok tartozni. Büszke vagyok magyar mivoltomra, ha egy otthonról szóló hir a. jó és b. elnyeri a 4. vagy az 5. helyen történö emlitést. Plusz 5 másod-percnél tovább tart. A jelenlegi budapesti zavargások esetében sem tettek kivételt. Ismét a 4. helyre tették. Az ENSz közgyülése, a német hadihajók libanoni bevetése meg a thaiföldi hadsereg kormány-csínye elsöbbséget nyert. Számomra nem volt jó hir. Az 5 másodpercben kielégitö értesítést sem nyújtottak. Mutatták az ostromolt tv-épületet a felboritott autókat meg a sérült rendörö-ket. Égö fáklyákat dobó tüntetöket sem hiányoztak. Hallhattuk a tüntetök kiabálását meg Gyurcsány „I stand" nyilatkozatát. Másnap emlitették a tüntetés okát is.

A németeknek nagyon az emlékezetükbe vésödött. Amikor Horn Gyula nyugatra engedte a Magyarországon tartózkodó kelet-német polgárokat. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Budapest és Bukarest között habozás nélkül külömbséget tudnának tenni. (Tisztelet a kivételnek!) Magyarország jelentéktelen kis állam. Igy sem a sajtóban, sem a barátok s munkatársok között a jelenlegi budapesti zavargások nem okoznak különösebb beszédtémát. Sajnos. Balkáni eseménynek tartják. Ennek megfelelöen érékelik. Mondván: Ott minden lehetséges. Hiába van minden eröfeszítés. Évtizedek óta folytatom a küzdelemet, ismét és ismét szajkózom; Magyarország nem a Balkán része! Hiába! Kitüntetésnek vehetem, ha valaki kérdést tesz fel, érdeklödik a zavargások tényleges okáról. Sem a tévében, sem a sajtóban nincs részletezö okfejtés, ill. senki sem fordít rá elegendö figyelmet, hogy mi is a zavargások oka? Csupán a Gyurcsány féle beszéd nyer emlitést. A zavargások Európára kiható gazdasági jelentöségét sem tartják ijesztönek. Senki sem jut azon gondolatra, hogy Európa biztonsága kérdésessé válna. Esetleg csorbát kapott a magyarországi EU-tagság megbizhatósága. Tán az € bevezetését is meg-kérdöjelezik, de a látott tv-képeket az ország sajátságos jellemzöjének tekintik. Nem nagyon érdekli öket az eset. Szokásosnak vélik, mert balkán!! Nem billenti ki öket megszokott nyu-galmukból.
 
Bandi Kaliforniából
Meglepodtunk, amikor a helyi TV mutatta a budapesti zavargasokat. Eloszor csak mint gyors hir, kesobb megmagyarazva indito okat is. Az ujsagok is elegge reszletesen beszamoltak az esemenyekrol, kepeket is kozolve. Az itteni altalanos embert ez nem nagyon erdekli, Europa messze van. Leginkabb a Europabol szarmazok akik valami erdeklodest mutatnak. Nekunk Magyaroknak fontos ez a hir, partallastol eltekintve. A sajto a TV foglalkozik a tortentekkel, de altalaban rovid ideig, jon valami mas nagy hir ami arra tereli a nezok, olvasok figyelmet. Kevesen kovetik itt a napi politikai esemenyeket, akar itt vagy mashol a vilagban. Az itteni hirszolgalatok szerint, egyreszt gazdasagi, masreszt politikai okok valtottak ki a zavargasokat. Osszehasonlitaskent az 56-os esemenyeket hozzak, ami politikai volt. A masik osszehasonlitas, hogy mennyi itt nalunk az igazsag amirol a politikusok beszelnek.  En a magam reszemrol ossze hasonlitom a budapesti zavargasokat az itten mar regebben tortent esemenyekkel, egy lenyegesen nagy kulombseg van, Budapesten nem gyujtottak fol az uzleteket es fosztogatast sem lattunk. Talan majd sikerul megoldani a problemakat, ilyen hirekre nincsen szuksege hazanknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamburgból a terrorizmusról

Tovább olvasom