Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

A tanulás ára a világban

Több jövőre várható zsebbevágó változások közül a szülőket leginkább az izgatja napjainkban, hogy fizetni kell a felsőoktatásban, jóllehet a tandíj csak itthon számít újdonságnak. Külföldi olvasóink írták meg ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

Hitel az egyetemekhez

„Az emberek általában hosszú lejáratú – 20-30 éves – tanulmányi kölcsönt vesznek fel, mivel az Egyesült Államokban fizetni kell a felsőoktatásban. Az átlagos tandíj 8-15 ezer dollár (mintegy 1,7-3,1 millió forint) évente." – írta Péter Ohióból. Bandi szerint a felsőoktatás költségei attól függenek, mennyire híres az egyetem és a hallgató milyen hivatásra készül, milyen tantárgyakat vesz fel. A tantárgyakhoz kötött úgynevezett egységárak változók. Egy egység (unit) 30 dollár (mintegy 6300 forint) és például a fizika 4 unit, azaz 120 dollár, a történelem 3 unit, azaz 90 dollár egy-egy szemeszterre, fél évre. A Kaliforniában élő férfi megírta, hogy két unokája is főiskolás, náluk a tankönyvek beszerzése jelent nagy kiadást. Az egyik lánya magánegyetem hallgatója, tanárnak készül és 17 hónapos gyorsított tanulásért 35 ezer dollárt (mintegy 7,3 millió forint) fizet.

Karonként különböző díj

Judit egyetemi tandíja Ausztriában 380 euró (mintegy 79800 forint) félévente. Niki és Ádám tapasztalatai szerint Nagy-Britanniában az olcsóbb felső oktatási kurzusok 1-20 ezer fontba kerülnek (400 ezer-8 millió forint) évenként, az orvosi képzés a legdrágább. Az egyik diák, akivel együtt laknak 15 ezer fontot (mintegy 3,1 millió forint) fizet egy évre, kémiát és anyagismeretet tanul egyetemen.

Az olasz tandíjat az egyetemek állapítják meg, az karonként eltérő. A család egy főre eső jövedelme alapján számítják ki és figyelembe veszik a diák tanulmányi eredményét, azt, milyen messze lakik az intézménytől. Az egyetemi adó elérheti az 1600 eurót (mintegy 416 ezer forint) is évente. Ezen kívül tartományi adót – ami Emilia-Romagnában csaknem 100 euro (mintegy 26 ezer forint) – is fizetnek az egyetemisták. A pármai egyetemen a legtöbbet a gasztronómiai tudományok hallgatói fizetik. Mentességet élveznek a rokkantak és akiknek nem élnek a szüleik, derült ki a Anikó leveléből.

Adók Hamburgtól Tokióig

„A tandíj nem érinti a szövetségi politikát, a kérdés rendezése a tartományok hatáskörébe tartozik. Hamburgban nincs." – írta Róbert Németországból. Svédországban szintén nem kell fizetni a felsőoktatási intézményekben. A magániskolákban persze kell, de azok csak gimnáziumi fokig működnek, derült ki Lajos és Sanna írásából is.
„A japán állami egyetemeken az átlagos tandíj 3-400 ezer yen (mintegy 540-720 ezer forint) félévre, ez valamivel olcsóbb a magániskoláknál. Tudomásom szerint az orvosi képzés ennek legalább a duplája." – írta István Tokióból. Veronika levele szerint Ausztráliában szintén a felvett tantárgyak számától és jellegétől, az iskola fenntartójától függ, mennyi a tandíj.

Rimányi Zita
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró diákok Mexikótól Kínáig

Felhívásunk nyomán cserediákok számoltak be külföldi tapasztalataikról, szüleik írták meg, miért… Tovább olvasom