Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A prospektusokból kimaradt

Külföldi olvasóinkat kértük arra, ajánljanak lakóhelyük közeléből olyan látni-, kóstolni- vagy kipróbálnivalót, ami ugyan nem szerepel a legtöbb turistaprospektusban, de mindenképp érdemes megnézni, megkóstolni, kipróbálni.
Tornyos-kapus főterek füzére

„Javaslatomat egyénileg utazóknak szánom, mert több idő kell hozzá. A luzerni kantonban van négy kisváros, ahol megmaradt a jellegzetes középkori városkép: a főtér a város közepén tulajdonképpen egy széles utca, aminek a két végén egy-egy tornyos városkapu áll. A helységek neve: Beromünster, Sempach, Sursee és Willisau. Kocsival egy délután kényelmesen egy körúttal meg lehet nézni őket, összekötve egy-egy sétával. A látogató azt is észreveheti, hogy Luzern kantonja csak közvetlen a Pilatus-hegy kis részén magas, különben dombos, majdnem lapos tájakkal rendelkezik, sok kis tóval, patakkal." Kántor Gábor, Svájc

Parmezántól a diólikőrig

„Az eldugott, néhány száz vagy ezer lakost számláló kistelepülésekre, azok hangulatára, nyugalmára, természeti szépségeire, ételeire hívom fel a figyelmet. Egész nyáron rendezvények sora invitálja a látogatókat, a települések önkéntes szervezetei igyekeznek népszerűsíteni a környék kézműveseit, nép- és konyhaművészeit. Elég megvenni a helyi lapot, abban megtalálhatók a helyszínek, az időpontok. Ilyenkor soha nem megyünk előkelő étterembe, kizárólag olyan családias kisvendéglőbe, ahol a kínálat »piatti tipici«, azaz tipikus helyi ételeket kínálnak. Ez érdekes ízkalandozást jelenthet, mert még az elterjedtebb fogások is vidékenként változnak, más az elnevezésük is.
Az ínyencek betekinthetnek a parmezánként ismert parmigiano-reggiano sajt készítésének titkaiba is. A modern kisüzemeket úgy alakították ki, hogy csak egy üvegfal választja el a saját termékeiket kínáló üzlettől, így végigkövethető az elkészítés minden folyamata. Hasonlóképp van ez más, helyi sajátosságot gyártó kisüzemben is és Parmában szinte minden település büszkélkedhet valamilyen finomsággal: a felinói szalámi, a zibelloi culatello, azaz hátsó sonka, a San Secondó-i főtt első sonka, a gépsonka és a nocetói diólikőr, a nocino. A »nocino« zöld, éretlen dióból cukor és ízesítők – fahéj, citromhéj, kávészem – hozzáadásával készülő szeszes ital, amelyet ebéd és vacsora után fogyasztanak az olaszok." Sánta Anikó, Parma (Olaszország)
Bővebben: itt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betekintés a sajtkészítésbe – ami a prospektusokból kimarad.

A nyár kapcsán azt kértük külföldi magyar olvasóinktól, hogy városukból, környékéről ajánljanak… Tovább olvasom