Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

A pollen világszerte probléma

A levegőben lévő pollen a világban mindenhol ott van, külföldi olvasóink mondják el tapasztalataikat.

A levegőben terjedő pollen a világban mindenhol jelen van, legfeljebb nem azonos koncentrációban. A szél nem áll meg az országhatároknál, így a virágpor okozta allergia nem magyar sajátosság. Mivel nálunk már a parlagfű kényszerkaszálása van napirenden, megkérdeztük külföldi olvasóinkat, máshol hogyan védekeznek e probléma ellen. Kiderült, hogy a tengerentúlon az erős vegyszerekben, a szorgos kertgondozásban látják a megoldást, Japánban pedig a parlagfűnél is nagyobb veszélyt jelent a fenyő felhőket alkotó pollenje, ami miatt sokan maszkot vesznek fel.

„Sajnos ez nem csak magyarországi probléma. 21 éves katonai szolgálatom alatt sok országban megfordultam (US Army), de ezt a problémat talán csak Izlandon nem tapasztaltam. Ameri kában is sok gondot okoz az embereknek, a TV jelenti az idő járással együtt azt, hogy milyen erejű a pollen. Mást nem lehet csinálni, mint elmenni a patikába és orvosságot venni allergia el len, ami előfordul, hogy nem használ semmit, csak annak, aki eladta, mert pénzt keresett rajta."
Antal, USA

„Sok az allergiás, de nem csak a parlagfűre. Államilag sok pénzt különítenek el az erdők, a természet, a városon belüli li getek gondozására. A parlagfüvet irtani nem kötelező. A legis mertebb pollenallergia elleni gyógyszereknek, amiket Magyaror szágon is szednek az emberek, itt 1 dollár/tabletta az ára. A biz tosítók nem fizetik eme gyógyszerek beszerzési költségét, még akkor sem, ha orvos írja fel. Ezt azért írom, hogy annak, aki kri tizálja a magyar egészségügyet (joggal), legyen rálátása arra is, milyen a magánpénztáros egészségügyi ellátás." Péter, USA Ohio

„Nagyvárosban nincs parlagfű, az egyszer biztos, de még fa sem sok. Legalábbis ami Manhattant illeti."
Szabolcs, USA

„Houstonban rendszeresen nyírják a füvet mindenhol. A csa ládi házak, az irodaházak előtti részeket a tulajdonosoknak kell karbantartani. Az útszéleken és a parkokban ezt a város teszi. Mindenki igyekszik a környezetét szépen rendben tartani és na gyon szigorúan veszik ezt. Egész iparág alakult ki erre. Hozzám havonta kétszer jönnek lenyírni a füvet, amit én fizetek, emellett tápszert veszek, hogy szép zöld füvem legyen. A város nem en gedi meg, hogy a parlagfű elterjedjen. Mindenki szívesen meg tesz ennek érdekében mindent."
Maxcy, USA

Az allergiát az Európai Unió népbetegségnek minősítette. A világon mindenhol egyre gyakoribb a Globális Allergia Szindróma, mikor a túlzott érzékenységet kiváltó anyag több szerven is elvál
tozásokat okoz. Az allergiás betegségek valószínűleg a következő évtizedek legnagyobb társadalom-egészségügyi kihívását jelentik. Bár 
nincs több pollen a levegőben, mint korábban, hosszabbra nyúlt a pollenszezon. A pollenek egyre agresszívebbek amiatt, hogy kapcsolatba kerülnek a légkört szennyező anyagokkal.
„Nekem a parlagfű sosem okozott gondot. A saskatchewani vidékről sok képeslap készül, mert szépen megművelt táj. Ka nada éléskamrája. Rengeteg búzát termesztenek nagyipari mó don, ráadásul hibrideket, amelyek nem engedik a gazt elterjed ni. Erős vegyszereket használnak gyomirtáshoz, nem is láttam gazt sosem utazásaim során."

Tamás, Kanada

„Japánban parlagfű helyett van más. A japánfenyő február, március táján keseríti meg milliók életét. A tavalyi hosszú meleg nyárnak «köszönhetően» idén tavasszal több százszorosa volt a pollentartalom a megszokottnak. Egyes helyeken a tűzoltókat riasztották, mert azt hitték hogy az erdő ég, pedig csak az erdő feletti szélfújta virágportömeg volt az, amit füstnek néztek. Ar ról nem tudok, hogy kötelező lenne az allergiát okozó növény irtása. A gyógyszergyáraknak nagyon is jövedelmező biznisz az allergia, a vény nélküli szerek eladása révén. Kilenc év tókiói lét után idénre már én is allergiás lettem. Hasznos védekezés, hogy errefelé megszokott a por- és pollenvédő fehér maszk az utcán is, az, amit nálunk csak a műtősök viselnek."
István, Japán

„Olaszországban a parlagfű (ambrosia) leginkább Lombardia tartományban, Milánó, Varese környékén és Piemonte tarto mányban, Torinónál terjedt el. Az önkormányzatok írják elő, mikor kell kaszálni a tulajdonosoknak. Legalább háromszor: jú nius és július harmadik, augusztus második dekádjában. Ha nem tisztították meg a parlagfüves területeket, 100-450 euro bírságot szabhat ki az önkormányzat."
Anikó, Olaszország

Probáltam nyomozni, hogy mi is az a parlagfü, de nem találtam a svéd megfelelöjét a szótárban. Az Čdesapám van itt látogatoban és Ö, aki igen jó megfigyelö, sem látott parlagfüvet. Talán szerencsések vagyunk! Az allergiánál nem vagyok már ilyen szerencsés. A kisfiam allergiás sok mindenre, a nyírfa virágára is. Mikor a nyírfa kezd virágozni, április és május hónap a legnehezebb számunkra, süt a nap a hosszú tél utan, mi pedig bent ülünk a szobában és várjuk az esöt. Már márciusban kezdem adni az allergia-gyógyszert, hogy felerösitsem az imunrendszerét és a vitaminokat, ásvványokat. Szemcseppekket és az orrsprayt is használjuk.Svédországban minden 3. gyermeknek van valamilyen tipusu allergiája. Az emberek igen komolyan és természetesen megértéssel kezelik ezt a kérdést. Például, ahol sok ember megfordul (korházak, orvosi rendelök, fürdöhelyek, hivatalok, stb.) ki van irva, hogy gondoljanak az allergiásokra és ne használjanak parfümöt, a dohányzás pedig mindenhol abszolut tilos. Már az éttermekben sem szabad dohányozni, mivel ezek az anyagok kiválthatnak egy erös reakciót az allergiásoknál. Itt nálunk is van egy növény, ami igen nagy problémát okoz az allergiásoknak. A latin neve artemisia vulgaris. Gyógynövényként is használják, de nem írtják. Vannak nagyon jó gyógyszerek, söt még oltás is van a pollenallergiára. Remélem van Magyarországon is. Fontos hogy más allergiát elöidézö anyagokkal az allergiást ne provokálják, vagyis azt a bizonyos küszöböt ne lépje át a szervezet immunrendszere."
Sanna, Svédország

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni robbantások: Meglepően pánikmentes hangulat

Tovább olvasom