Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A Pó vize viszi a drogot

Nagyvilág - Ritkán örülünk lemaradásunknak a nyugathoz képest, de a fiatalok drogozása tekintetében nem bánnánk, ha nem követnénk a fejlettebb országok példáját. Viszont megelőzési módszereiket érdemes ellesni, például a diákok hátizsákjában a drogot kiszimatoló kutyusok akcióját.
„Kis meglepi" érte a tanítási év első napjaiban Olaszország a középiskolásokat, több sulinál drogkereső kutyusok szimatoltak reggel és délután, a hátizsákok közt is. Szerencsére nem találtak semmit. A tévében pedig arról beszélnek sokat, hogy Rómában van egy olyan új laboratórium, ahol rendkívül modern technikával és eszközökkel egy hajszálból, egy fogkeféből is teljes bizonyossággal ki tudják mutatni, ha kábítószert fogyasztott a tulajdonosa, akár egy évvel korábban is. Mintegy négy hónapja nyílt meg ez a labor, azóta átlagosan havonta száz megrendelése van. Szinte minden esetben szülők fordulnak hozzá, mert tudni szeretnék, a gyermekük rossz útra tévedt-e. A vizsgálat kétszáz euróba (mintegy ötvenezer forint) kerül. Minderről Parmában élő olvasónk, Anikó irt és hozzátette: ijesztő, hogy az esetek felében az eredmény pozitív.

Itália: a szülők kaptak teszteket

A gyógyszertárakban is többféle teszt is kapható. Van olyan, amely - hasonlóan a terhességi teszthez - a vizeletből, egy másfajta pedig a nyálkahártyából többféle drogot is kimutat a szervezetben. Milánóban az idén tavasszal minden, 13-16 éves gyermeket nevelő család az önkormányzattól kapott egy tájékoztató levelet, amelyben az első drogfogyasztásra utaló jelekre hívták fel a szülők figyelmét. Mellékeltek hozzá egy kupont is, ennek ellenében a szülők ingyen átvehettek egy drogtesztet a patikában.

Itáliában is terjed a fiatalok körében a drogfogyasztás, időnként hallani lehet túladagolás okozta halálesetekről, s egyre gyakrabban kábítószer hatása alatt okozott súlyos közlekedési balesetekről. Pár éve igencsak megdöbbent a közvélemény, amikor nyilvánosságra hozták, hogy a leghosszabb olasz folyó, a Pó vízében a vártnál jóval nagyobb mennyiségű kokaint mutattak ki a vizsgálatok. A folyóban a vizelettel kerül kokainmaradvány és a tudósok az alapján meg tudják becsülni, mennyien fogyasztanak kokaint.

A bűnüldöző szerveket dicséri, hogy szinte mindennaposak a kábítószerfogások, sok futárt, terjesztőt sikerül lebuktatni és bíróság elé állítani. Gyakoriak az ellenőrzések a diszkóklubok környékén, a játéktermekben és a konditermekben is. A népszerű éjszakai diszkóbusz - amely a városból a megye különböző klubjaiba ingyen viszi-hozza a hétvégén a fiatalokat - fedélzetén is többször tartottak ellenőrzést a nyáron. Az utakon sincs ez másképp: a „gyanús" gépkocsivezetőkkel drogtesztet végeztetnek. De a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre, a tájékoztatásra fordítják, főleg a fiatalok körében.

Amerika: az orvosságot csenik el

- A drog először ingyen van, utána olyan nagy rá a vágy, a test ösztönzése, hogy a drogos azt érzi: akár rabolnia, gyilkolnia kell – írta Frank az Egyesült Államokból. Ezt Kaliforniában élő olvasónk, Bandi is megerősítette: ebben az országban épp úgy, mint a legtöbb fejlett államban, a drogfogyasztás elég súlyos probléma. Aránylag könnyen hozzáférnek a fiatalok, hisz a kínálat könnyen elérhető. Közel vannak a termelők, a gyártók, a déli határ másik oldalán. Másrészt olvasónk szerint gyakori eset, hogy a fiatalok az iskolába viszik a szülők orvosságát és megosztják társaikkal „baráti" alapon, vagy akár pénzért. Kevés szülő számolgatja rendszeresen, hány szem orvosság van a dobozban.

„A tévé, az iskolai oktatások rendszeresen figyelmeztetik a veszélyekre a gyerekeket, a szülőket, de igazából csak a fiatalokon múlik, hogy kipróbálják-e a különféle drogokat vagy nem. Sok esetben a baráti kör a meghatározó ebben is. Általában a szülők az utolsók, akiknek ez probléma tudomásukra jut." – írta Bandi.

Szingapúr utcái és bulijai is „tiszták"

- Börtönnel, sőt olyat is hallottam, hogy bírói ítélet alapján veréssel büntették a drog, a pornó, a prostitúció, sőt bármennyire hihetetlen még a rágógumi használatát, terítését, kereskedését is. Ez mutatja az itteni szigort – írta Szingapúrban szerzett tapasztalatiról Tamás. Egypárszor bulikban körbekérdezte, hogy ebben az országban mégis hogy van a drogozás, fellelhető-e a fiatalok körében, de az ottani fiatalokba mélyen belerögzült, hogy ez tilos. Úgy véli, ez talán csak szimplán nevelés kérdése. Így viszont Szingapúrban véletlenül se találkozott drogozóval. „Tényleg tiszta ez az ország, ezen a területen is, ami nagyon irigylésre méltó." – fogalmazott Tamás, de hozzátette: Bangkokban, Kuala Lumpurban persze már teljesen más a helyzet.

Olvasóink írták

  • 1. omg 2008. október 21. 18:56
    „kutyusok? meglepi? suli? ez egy cikk, vagy egy szemelyes blog?
    vicc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a fiatalok a drog miatt?

Nagyvilág - Újabb, külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdésünk témája: „Veszélyben a… Tovább olvasom