Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

A pármaiak fizetik a campanile helyreállítását

Olaszország. A parmai dóm harangtornyának helyreállított kupolája lesz a helyiek karácsonyi ajándéka az idén: remélhetőleg addigra befejeződik a villámcsapás sújtotta építészeti remek helyreállítása. Olvasónk, Sánta Anikó is megvett egy értékes rézlemezkét, hogy a munkálatokat segítse.
A kupola csúcsát 2009. október 22-én villámcsapás érte és kigyulladt. A tüzet 8 órai kemény munkával sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak. A hőmérséklet a kupola belsejében megközelítette az ezer fokot is.

A restaurálás a vártnál összetettebb, mert a tűz okozta jelentős károk mellett az időjárás is megtette a magáét a hosszú évek, évtizedek során. A tornyot biztonságba helyezték, felállványozták, s a tervek elkészülte után tavaly augusztusban elkezdték a felújítást. A hideg miatt a télen szüneteltek a munkálatok, de március óta ismét dolgoznak a szakemberek.


A torony 12 méter magas csúcsát borító rézburkolat annyira megsérült, hogy azt el kellett távolítani. Meglepetés érte a szakembereket is, amikor alóla előbukkantak a több száz éves téglák. Először azt tervezték, később nem borítják be újra azokat, ám közben kiderült, ez elengedhetetlen, hiszen nagyon hamar megrongálódnának.


A kupola eredeti tégláit egyenként kiemelték, azokat megszámozták és nyilvántartásba vették. A fa tartószerkezet felújítása után azok ismét eredeti helyükre kerülnek majd, a hiányzó darabokat egy mantovai téglagyárban égették. Október végén kerülhetnek az új rézlemezek a kupola csúcsára.


A helyreállítás nagyon sok pénzt emészt fel: a tűzvészben megrongálódott elektromos berendezések helyreállítása 80 ezer euróba került, az állványzat bérleti díja 150 ezer euró. Ehhez járulnak még magának a helyreállításnak a hatalmas költségei. A helyi sajtóban megjelent információk szerint eddig semmilyen külső anyagi segítséget nem kaptak a katedrális kezelői. Ezért úgy döntöttek, hogy a városukra, annak műemlékeire büszke helybeliekhez fordulnak, hiszen a dóm a pármaiaké, az egész közösségé. Nem vállalatoktól próbálnak felajánlásokat szerezni, hanem eladják a régi tetőt.


A korábbi rézborítás épen maradt darabjait megtisztították és ötezer, számozott darabot kínálnak megvételre. Egyenként minimum 5 euró az adomány, s a kupolarészlet mellé egy annak eredetiségét bizonyító igazolást is kap a vásárló. Olvasónk, Sánta Anikó a 3673-as számú, 6-szor 6 centiméteres tetőrészt vásárolta meg, így elmondhatja: hozzájárult a pármai katedrális harangtornyának helyreállításához. Az adományért cserébe kapott rézlemezke száz év múlva valószínűleg sokat fog érni.

A dóm 900 éves (2006-ban ünnepelték évfordulóját), a rézburkolat valamikor az 1800-as években került a harangtorony csúcsára.
A darabkákon a dátum viszont a villámcsapásra, a tűz napjára emlékeztet.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. június 17. 00:55
    „Magyarorszagon ez ledontenek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Giro: a rózsaszín futam Parmában

Olaszország. Vasárnap délután a Parma város melletti Nocetoban élő olvasónk háza előtt haladt el a… Tovább olvasom