Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A nem az nem, bárhol a világon

Külföldi olvasóink tapasztalatait gyűjtöttük csokorba a nők elleni erőszakról, pró és kontra.

Amerikában a zaklatásért a férfit azonnal lecsukhatják, elbocsáthatják. Talán ezért gondoljuk, hogy a nővédelem a tengerentúlon a legideálisabb. Azonban az ott élők azt is megírták: könnyű visszaélni a helyzettel, átesni a ló túloldalára. Viszont Európa más országaiban is példamutatók a törekvések a hölgyek érdekében és Svédországban a vétkes uraknak is segítséget adnak. Külföldi olvasóink tapasztalatait gyűjtöttük csokorba, pró és kontra.

Sanna, Svédország: „Nagyon fontos, hogy a média foglalkozik ezzel a témával. Minél többet hallunk, olvasunk, beszélünk róla, annál jobban tudatosul az emberekben: a nők elleni erőszak nem elfogadott, hanem büntetendő. Már az óvodában kell elkezdeni tudatosítani, hogy a fiúk és a lányok közt nincs különbség. Egy jó példa erre, mikor a 6 éves lányomra rányitott az apukája a saját szobájában. Erre ő azt mondta: »Legközelebb kopogjál, papa!« »Bocs, kopogtam, csak halkan, ezért nem hallottad« – volt a válasz. Senki nem lett mérges, nem sértődött meg, a lányom nem volt neveletlen. Talán itt kezdődik a női egyenjogúság és az, hogy a nők mernek nemet mondani. Az a nem pedig nemet jelent. Svédországban 20 ezer évente a bejelentett testi sértés, nemi erőszak. Évente 16 nő hal meg emiatt; tíz esetben közeli hozzátartozó a vétkes. Az üldözött nők kaphatnak új nevet, személyi azonosságot, lakhelyet az államtól, minden önkormányzatnál van segítőhely, ahol a nők a gyermekeikkel elbújhatnak. De nemrég egy ilyenben is megtalálta a férfi asszonyát és megölte.

Számít a kirívó öltözet?

Stockholmban az egyik kórházban megnyílt az első osztály, ahol a megerőszakolt lányokat, nőket kezelik specialisták. A törvényt is megváltoztatták: a kirívó öltözetre nem lehet hivatkozni, a bíróság nem veszi számításba, ha az ügyvéd ezt hozza fel. Egy ilyen eset miatt ugyanis korábban a közvélemény felzúdult. Az egész ország fel volt háborodva akkor is, mikor három férfi megerőszakolt egy kiskorút, de az ügyész nem tudta bebizonyítani, mert mind a három a másikra fogta. A vétkes férfiaknak is van egyébként segítség: 15 hely van, ahol 27 hetes kezelést kaphatnak."

Stefan, Svájc: „A legtöbb erőszak családon belül történik, de az is előfordul, hogy az asszony veri a férjét. Ennek nincs nagy visszhangja. Nyilvános helyeken az úgynevezett szexuális molesztáció a legtöbb esetben a nők hibája: félmeztelenül járkálni provokálás, de ez ellen nincs törvény. Ha a nő a munkahelyén esetleg áskálódik a főnöke vagy a kollégája ellen, és azt állítja, hogy szexuálisan molesztálták, akkor is, ha alaptalan a vádja, a férfiak húzzák a bíróság előtt a rövidebbet."

Rózsaszín a segélyvonal

Anikó, Olaszország: „Megduplázódott az elmúlt években a családon belül elkövetett fizikai és pszichikai bántalmazás, sok nő azonban még ma is háztartási balesetként jelöli meg a sérülés okát, amikor orvoshoz fordul. Feljelentést csak kis részük tesz. Csaknem száz olyan egyesület jött létre, amely a nők és a kiskorúak elleni erőszak visszaszorítását, a kirívó esetek nyilvánosságra hozatalát, a segítségnyújtást tűzte zászlajára. Erőszakellenes központok nyíltak országszerte, amelyek jogi, pszichológiai tanácsokat adnak. Titkos befogadóotthonok is vannak. Tévhit, hogy csak az alkoholista vagy kábítószerező férfiak bántalmazzák feleségüket. A bántalmazók többsége a hétköznapi életben, a munkahelyén minden gyanú felett álló személy. Az olasz parlament 1996-ban – 20 évvel egy 400 ezer aláírással ellátott népi kezdeményezés után – alkotta meg a nemi erőszakkal kapcsolatos új törvényt. Az már nem az erkölcs elleni, hanem a személy elleni bűntettnek minősíti a nemi erőszakot. Több rendőrségen külön részleget hoztak létre a nőket ért erőszakos cselekmények felderítésére, Milánóban nyílt meg az első olyan kórházi ügyelet, amely az erőszakot szenvedett nőket fogadja és látja el. Korábban a bántalmazott nőnek egy lehetősége volt: elmenekült otthonról. Ma kezdeményezheti, hogy az erőszakos férj vagy élettárs hagyja el a közös lakást. Külön a nőknek hozták létre a telefono rosát (rózsaszín telefon), a nehézségekkel küzdő gyerekek hívásait a telefono azzurro (kék telefon) fogadja. Sok új pont került a munkaszerződésekbe a nővédelem érdekében."

Nem az áldozat a hibás

Veronika, Ausztrália: „A társadalom elítéli, ha családon belül a nőt bántalmazzák, bár még nem ideális a helyzet. Sokféle szociális intézmény próbál az otthonról bántalmazás miatt elmenekülő családtagok segítségére lenni. Nemrégen figyeltem fel egy magazinban a kormány által finanszírozott hirdetésre, mely arra szólítja fel az áldozatokat, hogy ne tűrjék a törvényellenes bántalmazást, nem ők a hibásak. Ez szerintem fontos üzenet. A munkahelyi szóbeli, tettleges szexuális molesztálás okán itt már annyi pert nyertek női alkalmazottak – nem mindig jogosan és igazságosan –, hogy még megdicsérni is alig meri a férfi dolgozó a női munkatársát, nehogy azt zaklatásnak vegye. Komoly törvények vannak a munkahelyi esélyegyenlőség biztosítására, eddigi tapasztalataim alapján működnek is."

Zéró toleranciát hirdettek

Antal, USA, Seattle: „Washington államban ha a férj testileg bántalmazza a nőt és a nő hívja a rendőrséget, a férfit azonnal letartóztatják. A munkahelyen a nők zaklatása igen veszélyes és drága dolog. Az én volt munkahelyemen például volt egy eset, amikor egy nőt a munkatársa amikor csak tehette, zaklatta, például hozzádörgölődzött. A nő több esetben panaszt tett ellene a főnökénél, de a helyzet nem javult. A nő beperelte a céget a bíróságon és kapott 150 ezer dollárt. Sajnos voltak olyan esetek is, amikor a nők ezzel a jog adta lehetőséggel visszaéltek, és ha nem kedveltek valakit, ráfogták a zaklatást. De nincs kegyelem, mindenkit elbocsátanak. Aki tisztázni akarja magát, csak a bíróságon teheti meg. Itt aki nem tudja a száját a munkahelyén befogni és a kezeit irányítani, az nagy veszélybe kerülhet."

Maxcy, USA, Texas: „Amerikában nagyon komolyan veszik a nők bántalmazásának kérdését. Segélyvonal van, amelyen tanácsot kapnak a nők, miként kell viselkedniük, ha a férjük bántalmazza őket, jogi segítséget kaphatnak otthagyásához, az újrakezdéshez. Sokan mégsem merik megtenni ezt a lépést. De segítség van, minden az elhatározástól függ. A közvélemény egyértelműen elutasítja a családon belüli erőszakot. A munkahelyi zaklatást is nagyon komolyan veszik itt. A legkisebb kétértelmű beszédet is kerülik a férfiak, mivel ha azt a nők jelentik a felettesüknek, akkor az illető azonnal elveszti munkahelyét. Zéró toleranciát hirdettek ezen a fronton. A munkahelyemen például külön videót nézetnek meg mindenkivel a tudnivalókról. És szükség esetén meg is teszik a nők, amit kell, nem félnek megtenni."

A ló túloldalán


Péter, USA, Ohio: „A média tele van olyan propagandafilmekkel, ahol jóságos, szerény és ártatlan asszonyokat a férj minden előzmény és vita nélkül véresre ver. Pedig hallottam már olyat is, hogy nagy testű asszony hagyott cserben papucsférjet. Mindenesetre a háztartásbeli erőszakot (domestic violence) nagyon komolyan veszik. Elég az asszonynak azt mondania, hogy a férj szóbelileg bántalmazta és máris bilincsbe verve viszik el és a háza mérföldes körzetébe sem mehet (restraining order). Hallottam pár esetről, amikor ezzel tudatosan visszaéltek. Szóval átestek a ló túloldalára. Nemi erőszaknál (sexual harrassment) az »addig bűnös vagy, amíg nem bizonyítod az ártatlanságod« elv érvényesül. Ismertem olyan nagynevű amerikai focistát, aki egy évig volt börtönben ártatlanul egy hasonló szituáció miatt, utána a nő bevallotta, hogy kitalálta az egészet."

Férfiakat és nőket is érint az újfajta zaklatás: a mobbing

Olaszországban egyre többet hallani az úgynevezett „mobbing"-ról, amelynek megelőzésére törvényjavaslat készült. A felmérések szerint ugyanis több millió dolgozó, férfiak és nők egyaránt ki vannak téve munkahelyükön a pszichikai zaklatásnak, üldözésnek kollégáik, főnökeik részéről nap mint nap. Ugyan a mobbing szót nálunk nem gyakran emlegetik, de amit az olaszok értenek alatta, az hazánkban is ismert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spórolás a nagyvilágban

Tovább olvasom