Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A leghosszabb pizza

Több mint 400 méter hosszú az új pizzarekord. Nemrégiben a
kedvelt tésztaétel hazájában, Olaszországban sütötték az óriási
finomságot, amelyről ott élő olvasónk, Anikó írt.

„A Parma közelében lévő Langhirano városkában – amely
egyébként a pármai sonka hazája – több mint 400 méter pizzát
készített Salvatore Salviati. Ezzel megdőlt a korábbi »mindössze«
240 méteres, Pesaro városában felállított Guinness-rekord. Ez te
hát a világ eddigi leghosszabb pizzája. A pizzaiolo sógora segít
ségével reggel 8 órakor kezdte el a tésztát gyúrni. Az első órában
»csak« 39 méter készült el, aztán nagyobb sebességre kapcsoltak, s
végig tartották a 65 méter/óra ritmust. A megszabott határidő,
azaz este 7 óra előtt negyedórával fejezték be a munkát. Az ered
mény: 570 darab, csaknem egyméter hosszúságú pizzát sütöttek
annak a pizzeriának az elektromos kemencéjében, ahol egyébként
a bajnok dolgozik. Azokat aztán kartondobozokban vitték a vá
roska központjában felállított fél kilométeres asztalra, ahol 50 ön
kéntes vágta le a széleket és illesztette össze az olaszok kedvenc
csemegéjét. A rekordok könyvébe aztán 419,6 méter került. Az
óriáspizzát 6000 adagra vágták, s jelképes összegért, 1 euróért
(mintegy 270 forint) árusították a lelkes tömegnek. A bevételt a
település jótékonysági szervezetei kapták.

Rekordot döntöttek a hozzávalók is: a pizzatésztához 300 ki
logramm lisztet, 160 liter vizet, 160 dekagramm élesztőt, 100
kilogramm paradicsomszószt és 3 mázsa mozzarellát használtak
fel. A nápolyi származású világbajnok szerint a titok az élesztő
ben rejlik, ha túl sokat teszünk bele, elrontjuk vele a pizzát. Sal
viati általában a felhasznált liszt 1 százalékának megfelelő men
nyiségű élesztőt használ."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyáron nagy szükség van a vérre

Olaszországban a külföldieket kérték véradásra, hogy a nyári vérellátást megoldják. Megyénkben erre… Tovább olvasom