Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A lebénult bajnok olasz segítséget kap

Olaszok, köztük külföldi olvasóink fogtak össze azért a magyar kerékpárosért, aki a fiorenzuolai versenyen nyáron balesetben lebénult. Barkóczi Péternek ez a segítség és soproni kezelésének sikere ad biztatást elhatározásához: meggyógyul és újra nyeregbe ül.
Az észak-olaszországi pályakerékpáros Európa-bajnokságon tavaly július 23-án a 18 és 23 év közöttiek futamában Fiorenzuolában épp becsengettek az utolsó körre, elkezdődött a hajrá, amikor a mezőnyből többen felborultak Barkóczi Péter előtt, ő pedig átesett rajtuk. Épp az volt a baj, hogy nem csúszott, hanem repült. A 186 centiméter magas, 80 kilós fiatalember becsapódott a betonba. Még annyit mondott, nem érzi a lábát, aztán elvesztette az eszméletét és negyven perc múlva már a parmai kórházban tért magához, ahol rögtön megműtötték. Gerincét platinarúddal rögzítették. A balesetet a sportoló édesapja, Barkóczi Gyula elevenítette fel, aki akkor fiához utazva szembesült azzal: csak a gyors orvosi segítség mentette meg Péter életét.

A kitartás újabb próbája

Eltört többek közt a kulcscsontja, a lapockája, hat bordája, az egyik átszúrta a tüdejét. A hatodik és a hetedik csigolyája elcsúszott egymástól, mellközéptől lebénult a sportágában többszörös magyar bajnok, akire fényes sportkarrier várt és vár is. Péter és családja ugyanis csak határozottan és kijelentő módban beszél a fiú jövőjéről: „Felgyógyul, újra versenyezni fog."

– Ez a szezon már elment, de jövőre folytatni szeretném a kerékpározást. Furcsa a teljes tétlenség kilenc év edzései után, de arra rájöttem: nem érdemes azon gondolkodni, miért történt így – mondta el lapunknak Barkóczi Péter.

„ Előretekintek és ebben segít, hogy az első perctől kezdve mindenki erre biztat. Persze most még keményebben kell küzdenem, mint eddig, de kitartásból sportolóként gyakorlatot szereztem."

Segítség határokon át

Péternek a gerincvelője nem szakadt el, így erre jó az esélye. Úgy érzi, a neurorehabilitációs, mágneses terápiát is alkalmazó kezelés – ami miatt havonta egy hétre Sopronba jár kezelésre – eredményes. Ám alkalmanként százezer forintba kerül és az is váratlan kiadást jelentett a családnak, hogy lakásukat át kellett alakítani, hogy a sérült a kerekes székkel tudjon közlekedni. A munkákban segített Péter edzője, az Olaszországban élő magyarok pedig karácsony előtt gyűjtést szervezve pénzadománnyal támogatták Barkócziékat. Az édesapa szerint csodás az az összefogás, ami fiát ezer kilométerről biztatja. A Forza, Péter! (Hajrá, Péter!) akcióról lapunknak a győri származású, Parmában élő Sánta Anikó már beszámolt. Azt is megírta, hogy nemrégiben többhetes jótékony bicikliverseny kezdődött Pro Péter (Péterért) címmel azon a pályán, ahol a baleset történt. Már több mint négyszázan beneveztek rá, köztük a magyar asszony férje és a környék polgármesterei. A főszervező Claudio Santi, az Európai Kerékpáros Szövetség alelnöke, aki ott volt a kórházban Péterrel és azóta többször meglátogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március 15. Ohióban

Tovább olvasom