Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A katari király klubjában kézilabdázik - KÉPGALÉRIÁVAL!

Győr-Katar. A Győri ETO-ban kezdte tizenévesen kézilabdás karrierjét, mostanában pedig már arab országok csapataiba hívják. Kis Gergely öt éve Katarban él és jelenleg a király klubjában játszik.

A helyszín a Perzsa-öbölbe nyúló félsziget, Katar fővárosa, Doha, a légkondicionált stadionban kézilabdások játszanak és a szurkolók kezében piros-fehér-zöld zászló. A helyzet kissé bizarrnak tűnik, de ha hozzátesszük, hogy a zászló fehér sávjába bele van írva, hogy „Kish", akkor már a sportág rajongóinak eszébe juthat, hogy volt az ETO KC-ban egykor egy Kis, aki termetre nem is hű nevéhez.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

Az ázsiai bajnokok ligájában


Kis Gergely Győrben kezdte sportkarrierjét és Magyarország hírnevét jócskán növelte a Közel-Keleten. Két évet egy kisebb katari csapatnál töltött, amelyik azalatt történetében először a nemzeti döntőbe jutott. Így a győri kézist az országon belül jól megismerték, felfigyelt rá a legjobb csapat is, így már három éve a király klubjában, az Al-Saddban játszik. Ezzel a csapattal az ázsiai bajnokok ligájának győztese lett. S mivel máshova is szívesen kölcsönkérik, a szaudi csapattal arab kupát nyert.

Egy tálból eszik a rizst

– Míg nálunk a kézilabdázásban a csapattaktika jellemző, Katarban egyedül a profi vállán nyugszik a teher, tőle várják a győzelem megszerzését. Nagyon is kemény dolga van ott a profi játékosnak, ugyanis a többieknek más munkájuk is van – mondta el lapunknak Kis Gergely és megemlítette azt a katari sajátosságot is, miszerint a meccs előtt a csapategység növelése okán közös vacsorát tartanak. Mintegy egy méter átmérőjű tálcára – ami tele rizzsel – egy egész birkát tesznek, azt ülik körbe a játékosok és kézzel kell enniük, méghozzá csak a jobbot használva. A magyar szerint nagyon finom ez a lakoma, sosem hagyja ki és már abban az elismerésben is részesült, hogy egy idősebb férfi egy értékes falatot dobott ilyenkor eléje. Igazán jó falatnak számít például a birka nyelve, amit már feléje is nyújtottak, s mivel ez ott a tisztelet jele, tépett belőle és megkóstolta.


Katar hasonlít az Arab Emírségekhez – amiről többet hallunk –, de turisztikával nem foglalkozik és igyekszik tartani tradícióit. Sok nő még lefátyolozva jár, ha a férje így akarja. Az üzleti életet a gáz- és az olajkincs mozgatja és az egymillió lakósból csak kétszázezer a katari, a többi arab országokból és a világ minden részéből érkezett. A jó fizetés, a juttatások, a jó megélhetés miatt az elmúlt években a magyarok száma is megnőtt ebben az országban, már több százan vannak. Főként sportedzők, bankárok, mérnökök mentek oda családjaikkal együtt, Gergely szerint a kalandvágy is vonzotta őket.

Arab-európai sztárgála

A Kisalföld szerkesztőségében tegnap arról is beszélt a kézilabdás, hogy a szezon utolsó meccse előtt egy katari játékos búcsúztatása alkalmából különleges gálát szerveztek, melyen az európai sztárok az arab sztárok ellen álltak ki. A győri Kis az európaiak csapatát erősítette és a kézilabdázás legjobbjaival játszhatott együtt: Magnus Wislanderrel, akit az évszázad játékosának választottak, a francia Jackson Richardsonnal, Joel Abatival, Zlatko Szaracseviccsel, Vlado ©olával, Talent Dusabajevvel, aki a világ egyik legjobb csapatának, a Ciudad Realnak az edzője.

(Több kép, hír: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

A bal átlövő névjegye
Kis Gergely Győrben nevelkedett. Édesapja is profi kézilabdás volt, így már ő is kisiskolásként ismerkedett ezzel a sportággal. Tizennyolc évesen kezdett az ETO KC tagjaként az NB I-ben játszani; ifibajnokságot nyertek, az NB I-ben ötödikek lettek. Kis tizennégy gólt lőtt akkoriban a legjobb hazai csapatnak. 2000-ben viszont hátműtét miatt kihagyott fél évet, majd Százhalombattára igazolt; negyedikek lettek az NB I-ben. Olaszországban, Bressoneban is csak fél évig volt, mert a lövővállát kellett műteni. Kihagyás után Komlón töltött egy évet, amikor negyedik lett a góllövőlistán. A katari lehetőséget ezután azért is akarta kihasználni, mert a válla miatt nem volt biztos, hogy több évig folytathatja sportpályafutását, s azt gondolta, az araboknál nem lesz túl nehéz feladata. Aztán kiderült, hogy ennek épp az ellenkezője igaz, viszont az akupunktúra a vállát rendbehozta. Mostani csapatának az a Bengt Johansson az edzője, aki már a svéd válogatottnál hírnevet szerzett.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bon Jovi – Just Older! (Csak idősebb!) KÉPGALÉRIÁVAL

Egy rajongó beszámolója Bon Jovi németországi koncertturnéjáról közvetlenül a színpad elől, a… Tovább olvasom