Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A gyilkos baktérium nyomában

Hamburg. Az EHEC-járvány okozója szinte kideríthetetlen, hordozóját máig nem sikerült felderíteni. A németországi véres hasmenéssel járó járvány gócpontjában, Hamburgban élő olvasónk, Galgóczi Róbert friss helyzetjelentése.
Továbbra is az uborkát, a paradicsomot és a fejessalátát gyanúsítják, ezek fogyasztása nem ajánlatos. A járvány terjedését máig nem sikerült megfékezni, illetve megakadályozni. Az elhunytak és a fertőzöttek száma továbbra is emelkedik. Jelenleg 21 halálos áldozata van. A fertőzöttek számát pontosan nem közlik. Állítólag 2.500 felé közeledik.


A hamburgi klinikák nyugdíjazott orvosokat hívnak vissza a betegek gyógyítására. Mindjobban növekszik a megfélemlített polgárok és a megkárosított zöldségtermelők türelmetlensége. Ingerülten érdeklődnek az illetékes szakértők sikertelensége oka után. A termelők a szedésre érett uborkát, paradicsomot és fejessalátát szántanak a földbe, mert a fogyasztók nem merik megvenni. Több millió euróra rúg a veszteségük. Az államtól kérnek jóvátételt.

Mi okozza az EHEC-zűrzavart?

Három intézet feladata a járvány terjedésének kiderítése és megakadályozása. A 3 intézet 3 minisztérium vezetése alatt áll. Együttműködés helyett úgy tudni, hogy rivalizálás és féltékenység jellemzi a tevékenységüket. Hiányzó személyzetre is hivatkoznak. Egy bakteriológus nyilatkozata szerint a hamburgi járványügyi intézet például csak 3 olyan bakteriológus professzorral rendelkezik, aki tévedés nélkül azonosítani képes a coli-baktérium azon változatát, amelyik a véres hasmenést okozza. Így – sajnálatos módon – tapasztalathiány okozhatta a spanyol uborka hibáztatását.

Hogyan zajlik a kórokozó vadászata?

Hamburgban például 15 szakértő kereste fel és kérdezte ki a fertőzött betegeket, akik más-más korházban nyernek kezelést. A szakértők pontosan tudni szeretnék, érdeklődnek az után, hogy a betegek betegségük előtt milyen zöldségféleséget fogyasztottak és hol jutottak hozzá. Minden kikérdezett beteg zöldségféleségről szólt. Uborka, paradicsom, fejessaláta – ezek hangzottak el legtöbbször. Innen ered a gyanú, hogy az EHEC-járványt ezen növények valamelyike okozza. Ámde a kérdező szakértők nem tapasztalt vallatók. Értesüléseiket nem összesítik és az ellentmondások okát nem derítik ki.

Van esély az EHEC bacilus hordozóját kideríteni?

A hamburgi köztisztasági intézet igazgatója szerint nagyon csekély az esély. Az esetek 80 százaléka eredmény nélkül marad. A hordozó elegyet nem találják, nem lehet azonosítani.

Fizet Hamburg kártérítést a zöldségtermelőknek?

A Németországban járt spanyol érdekvédő küldöttség több millió euró kártérítést követel. Hamburg megtagadta a keresetet. Arra hivatkozik, hogy a bacilus felderítésekor nem volt ismert a fertőzést okozó baktérium válfaja. Ilyen esetben a hatóság első feladata a fogyasztók értesítése.

A legújabb fejlemények...

A kérdező szakértők nem tapasztalt vallatók. Ezért újabban a rendőrség nyomozóit is bevetik. A betegek vallatása terén több eredményt érnek el, mint a bakteriológusok. A rendőrségi nyomozók kiderítették, hogy más-más lübecki kórházban 6 barátnő EHEC-járványban betegedett meg, és előzőleg étteremben születésnapot ültek és minden szójasarj salátát fogyasztottak. Nyomban ellenőrizték az éttermet és a hannoveri kertészetet. Lám-lám, a szójasarjon EHEC-baktériumot találtak. Ámde, a hamburgi betegek legtöbbje nem fogyasztott szójasarj salátát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamburgból a hasmenésjárványról

Németország. Enni, vagy nem enni? – ez most a nagy kérdés. EHEC-fertőzött vagy nem… Tovább olvasom