Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A földrengésről Parmából

Olaszország. Mintegy száz kilométerre lakik a május 20-i észak-olaszországi földrengés epicentrumától a győri származású Sánta Anikó. Térségében azóta is több százszor rengett a föld, Parmában is ijesztő hatású a természeti katasztrófa. Olvasónk beszámolói.

Újabb frissítések!

2012. június 13., szerda, Észak-Olaszország, Parma

„A május 20-i, első erős földrengés óta összesen 1219-szer rengett a föld, ezek között hét földrengés volt 5-ös fokozatúnál erősebb.
Azt lehet mondani, hogy folyamatosan reng a föld, nagyjából mindig ugyanazon a környéken van az epicentrum. Kedd hajnalban is volt egy 4,3-as. Sokan az epicentrumhoz közeli településeken, például Mirandolában nappal már a lakásaikban vannak, de éjjel még mindig a kocsikban alszanak. Az ottani állapotokat mi itt el sem tudjuk képzelni..."

Egy rövid videó arról, a parmigiano reggiano sajtraktárakban hogyan dőltek össze a polcok a földrengéskor. A sajtok 35-40 kilósak.


A földrengés epicentrumához közeli területeken az épületek kétharmada lakhatatlan, veszélyes.

Sánta Anikó, Észak-Olaszország, Parma (június 4., hétfő)

„Vasárnap este ismét volt egy 5,1-es erősségű földrengés, megint Modena közelében. Hatalmas pánikot okozott, nemcsak ott, hanem távolabbi városokban is. Én szerencsére nem éreztem. Károk csak a már lezárt, elkerített területeken keletkeztek, falak omlottak le a korábban már megsérült épületeknél, egy óratorony is ledőlt. Sérültek tegnap este nem voltak, de sokan az ijedtségtől rosszul lettek. El sem tudom képzelni, fel sem tudom fogni, milyen lehet ott a helyzet, az emberek lelki állapota. Félelemben, rettegésben élnek. Ráadásul a napokban nagyon meleg volt, majdnem 30 fok körüli idő, a sátrakban lehetett legalább 50 fok. Tegnap viszont egész nap hatalmas szél fújt, ma pedig ömlik az eső. A károkat 5 milliárd euróra becsülik."

Sánta Anikó, Észak-Olaszország, Parma (június 1.):

„Hallgatom a híreket, 3500 cég zárt be és 20 ezren veszítették el munkahelyüket. Egy cégtulajdonos azt fontolgatja, máshol kezdi újra. Sok szakértőt megszólaltatnak, magyarázzák a Pó síkság geológiai adottságait, nagyon leegyszerűsítve az egyik azt mondta, hogy itt mi egy tutajon éldegélünk és most éppen háborog alattunk a tenger. Lehet, hogy nekem is kellene venni egy sátrat, mert az utóbbi erősebb rengés epicentruma közelebb volt hozzánk."

Sánta Anikó, Észak-Olaszország, Parma
május 30., szerda:

„Mirandolából olyan képeket közvetít a tévé, amely szerint a város teljesen kihalt, mindenkit kitelepítettek. A dómot sokáig mutatták. Mi lett volna, ha a földrengés a vasárnapi mise alatt történik... Rossz rágondolni. A geológusok, a szeizmológusok szerint várható még több, akár nagy erejű rengés is. Többen is elmondták, hogy a rajtuk levő ruhán kívül semmijük sem maradt, egy élet munkája veszett oda. Eddig 17-en haltak meg.

A mirandolai dóm, volt:

http://www.corriere.it/reportage/cronache/2012/mirandola-crollo-duomo_3488e4a2-a998-11e1-a673-99a9606f0957.shtml#13


Sánta Anikó, Észak-Olaszország, Parma (május 29. 16.00):

A ma reggeli újabb erős, 5,8-as földrengés miatt, aminek szinte ugyanott van az epicentruma, mint a május 20-inak, sokan azt kérdezik, miért dolgoztak, dolgozhattak azokban az üzemcsarnokokban, amelyekben a múlt vasárnapi, hasonlóan erős földrengés már komoly károkat okozott.

Nézem a különkiadást a tv-ben, igazán szívszorongató felvételek. Nem tudom, hogyan lehet ezt bírni. Pánik volt, sok koccanásos baleset. Állítólag újabb törésvonal keletkezett, ez az oka. Ijesztő, hogy az utórengések is nagy erejűek. Sok munkahely be fog zárni, munkahelyek fognak megszűnni.

Elmarad a ma estére tervezett Olaszország-Luxemburg válogatott barátságos labdarúgó mérkőzés is Parmaban. A gyász miatt, az áldozatok iránti tiszteletből. Amikor a foci válogatott játszik, az mindig egy ünnep, általában családok mennek a stadionba – a nőknek ma ingyen lett volna –, de ünneplésre ma semmi ok.

Eddig 15 halottról van hír, de több személyt keresnek a romok alatt. Több üzemcsarnok is összedőlt, munkások veszítették életüket és elhunyt két plébános is, akik templomukban tartózkodtak, amelyek leomlottak.

Én nem éreztem, mert az utcán voltam, de az épületeket, iskolákat, munkahelyeket kiürítették Parmaban is, ami kb. 70 km-re lehet az epicentrumtól. Parmaban néhány repedésen kívül nagyobb károkat nem okozott az ijedtségen kívül.

A reggeli hatalmas földrengést nagyon sok utórengés követte, közöttük voltak igazán erősek is, 4,7-es, 5,3-as és 5,1-es erősségű is. Leálltak a vonatok, nem működtek a telefonok. A Mantova megyei Moglia városkában röviddel azután, hogy a diákok elhagyták az épületet, összedőlt az iskola.

A hatalmas utórengéseket több tv-adó is élőben közvetítette, mert tudósítójuk a helyszínen tartózkodott. Drámai a helyzet. Már múlt pénteken 7000 körül volt a fedél nélkül maradtak száma, ráadásul akkor éjjel hatalmas vihar pusztított a környéken. Akkor is rengett a föld, 25-öt regisztráltak, volt köztük 3,2-es is. Egyre többen alszanak a polgári védelem sátraiban, tornatermekben, olyanok is, akiknek a lakása ugyan nem veszélyes, de félnek visszatérni az emberek. Pszichológusok segítik mindenütt a munkát.

Hatalmasak a károk, s ez a sok utórengés valóban ijesztő, a szakértők meg sem próbálják megjósolni, meddig tarthatnak. A 7 ezer lakosú, Modena megyei Cavezzoban – ahol a ma reggeli földrengés epicentruma volt – az épületek háromnegyede összedőlt.
http://cnt.rm.ingv.it/data_id/7223045800/event.html

A földrengés következményeként több termőföldön is embermélységű árkok, hosszú repedések keletkeztek.


Korábbi információk:

Vasárnap hajnalban hatalmas földrengésre ébredt Észak-Olaszország: a Richter skála szerint 5,9-es erősségű földrengés epicentruma a Pó síkságon, Bologna közelében, 6 kilométeres mélységben volt. A földrengésnek 7 halálos áldozata és mintegy 50 sérültje van, s mintegy 4000-en maradtak fedél nélkül. A legnagyobb károkat a Modena és Ferrara közötti területen okozta.

Még frissebb hírek!

Az iparban és a mezőgazdaságban egyelőre felbecsülhetetlen károkat okozott a földrengés. Több ezer munkahely szűnhet meg.
Ezek a képek egy parmigiano reggiano (parmezán sajt) raktárban készültek:
http://bologna.repubblica.it/cronaca/2012/05/21/foto/terremoto_perse_130_mila_forme_di_parmigiano-35622106/1/?ref=NRCT-35670609-5

Nemrégiben tették fel a Facebookra a mirandolai önkormányzat felhívását, hogy ruhaneműre, tisztálkodószerekre, ágyneműre van többek közt szükség, továbbá keresnek mosodákat, magánszemélyeket, akik a lecserélt ágyneműt ki tudnák mosni.

Friss hírek!

A Ferrara-i börtönből 500 elítéltet kellett más büntetésvégrehajtási intézetekben elhelyezni.

Nagyon szigorú az ellenőrzés az üresen álló épületek és műemlékek környékén, meg akarják előzni a lopásokat. Az olaszoknál sakáloknak nevezik azokat, akik ilyen esetben bűncselekményt követnek el.

Megint volt egy 4,1-es erősségű rengés, szintén Mirandola közelében, ahol magyarok is élnek.
http://cnt.rm.ingv.it/data_id/7222936370/event.html


Négy férfit munka közben ért a halál: éjszakai műszakban dolgoztak, s az üzemcsarnok maga alá temette őket. Az egyik munkást előző este hívták be dolgozni, helyettesítenie kellett egy beteg kollégát. Nagyon sok templomban, műemlékben, régi épületben keletkezett kár, de összeomlott több üzemcsarnok is.


A hajnali, erős földrengést követően mintegy kétszáz utórengést regisztráltak, a legnagyobbat, a vasárnap délutáni 5,1-es erősségűt élőben láthatták a tv-nézők. Az egyik csatorna riportere élőben számolt be a károkról és a mentésről, amikor az újabb rengés miatt a háta mögött leomlott egy épület fala.

A földrengést Parmaban is nagyon jól lehetett érezni, olvasónk is arra riadt fel, hogy az ágy nagyon mozog alatta, a szekrények vibrálnak, s a csillár hintázik. Legalább 20 másodpercig tartott. Vasárnap délelőtt Milánó közelében, Lodiban járt, ott is a földrengés volt a téma, mindenki érezte, pedig viszonylag messze van a város az epicentrumtól. De a Facebook-on, az Olaszországi magyarok csoportban is többen beszámoltak a kellemetlen érzésről, olyanok is, akik nem a közelben laknak. Egy Triesztben élő győri fiatalasszony is, pedig az a város sincs igazán közel az epicentrumhoz.

Érdekes, hogy a környék 2003-ig egyáltalán nem szerepelt a szeizmikus területek listáján, ezt követően sorolták a közepes, 3-as kategóriába. (L'Aquila 1-es kategória.) Szakértők szerint az ok abban keresendő, hogy az Appenninek hegység nyomul az Alpok felé.

A katasztrófa miatt Mario Monti miniszterelnök korábban hazatér a chicagoi NATO csúcsértekezletről. Kedden a kormány szükségállapotot hirdet ki Emilia-Romagna tartományban.

Sajnos, a földrengés sújtotta területeken vasárnap délután óta esik az eső, ez nem kedvez a mentésnek. Olaszországból mindenhonnan érkeztek mentőalakulatok a helyszínre, olvasónk férje – aki a polgári védelem önkéntese – is kész arra, hogy szükség esetén indulnia kell a pármai csoporttal.

Tovább reng a föld a Pó síkságon, 24 óra alatt több mint 180 rengést regisztráltak. Szakemberek nem zárják ki további, nagy erősségű földrengések valószínűségét.

Parmaban az idén már harmadszor rengett a föld: január végén kétszer volt nagy erejű földrengés, akkor az epicentrum sokkal közelebb volt ehhez a megyéhez.

Az egyik pármai templomban most repedések keletkeztek a földrengés miatt. Nemcsak az épületekben, műemlékekben os kárt okozott a vasárnap hajnali hatalmas földrengés. Megsemmisült például 400-500 ezer (egyenként 34-40 kilogrammos) parmigiano reggiano sajt, a kárt több mint 100 millió euróra becsülik. (A képekről látszik, hogyan tárolják, érlelik a parmigianot.) Több Modena környéki raktár szenvedett kárt, összedőltek ezek a hatalmas polcok.A fedél nélkül maradtak rokonoknál, ismerősöknél húzódnak meg, vagy iskolákban, tornatermekben, a polgári védelem sátraiban helyezték el őket. Nagyon sokan aludtak autójukban a lakásuk, házuk előtt, olyanok is, akik ugyan nem veszélyes épületben laknak, de egyelőre félnek visszatérni, a sok utórengés miatt. Emilia-Romagna gazdasága is a padlóra került, legalább ötezer céget érint a földrengés.

Fotók a polgári védelem sátrairól, tábori kórházairól, egy gyakorlatról.

http://cnt.rm.ingv.it/data_id/8222913230/event.html

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H3DpWPlL0Gg#!

http://parma.repubblica.it/cronaca/2012/05/21/foto/sisma_crepe_su_chiesa_borgo_colonne-35599254/1/

Video:
Élő adás, a vasárnap délutáni, 5,1-es földrengés, amikor leomlott az önkormányzat fala Sant'Agostino-ban.
http://video.corriere.it/crollo-municipio-sant-agostino/404b7a90-a29d-11e1-bfa6-752e370d244b

Képek Finale Emilia (Modena megye) városból:
http://www.corriere.it/gallery/cronache/05-2012/Sisma/2/crolli-finale-emilia_47f070d8-a23f-11e1-bfa6-752e370d244b.shtml#1

Képek Emilia-Romagna tartományból:
http://www.corriere.it/gallery/cronache/05-2012/Sisma/3/crolli-paura-emilia-romagna_7c34830c-a24e-11e1-bfa6-752e370d244b.shtml#10

http://www.repubblica.it/cronaca/2012/05/20/foto/terremoto_a_nord_di_bologna-35518751/1/?ref=HRER2-1

Olvasóink írták

  • 1. Ronika5 2012. május 24. 00:28
    „Szép jó estét mindenkinek!
    Elkezdtem új híreket keresni Mirandoláról,mivel már tobb,mint 10éve ott élek,mikor erre a számomra új információforrásra találtam. Mivel eléggé érintett vagyok a dologban,szeretnék hozzászólni a cikkhez. Mi ugyebár 18km-re lakunk a foldrengés epicentrumához,vagyis nagyonis átéltuk ezt az ijesztő és részemről új félelmet. Máshogy nem is tudnám nevezni. Amikor éjjel arra ébredtem,hogy mozog velem az ágy és feldől a szekrény...majd mindenféle más erős,akkor még érthetetlen zajokat hallottam(kb.15üveg bor és egyéb üvektárgy 2másodperc alatti földre zuhanása volt)...majd az első szülői reakció,a 7éves kislányunk mielőbbi kimentése a szomszédos gyerekszobából. Úgy ahogy volt:ijedten űlve betapasztott fülekkel a takaró alatt:a párom reflexszerűen felkapta,takaróstól,mindenestől és egy pillanat alatt a földszinten termett,majd körülbelül 5másodperc múlva ott álltunk az utcán,minden szomszéd társaságában,pizsamástól,hálóingestöl...ki hogy aludt. Áram még az utcában sem volt a történés pillanatában,így még jégfagyasztóbbnak tünt az egész a teljes sötétben hajnali 4 órakor. A legtöbben,mint mi is,a kinn álló autókban kerestünk átmeneti menedéket,de az idő múlásával rájöttünk,hogy nem is annyira "átmenetit". Sajnos a párom szülei(akik kb.1km-re laknak tőlünk) fedő nélkul maradtak,mert egy régi,rossz állapotú házuk volt (de legalább volt!),ami dominóvárként dőlt be..Szerencsére Az ő hálószobájuktól kb. 20 cm-re dőlt be a tető elsőként,így volt idejük a kimenekülésre. Azóta Ők is rettegnek még a ház közelében is tartózkodni,mivel napi szinten több rengést érinti még ezt az olaszországi zónát. A mi házunk újabb építésűű és egyelőre "állja a sarat",néhány kisebb repedéstől eltekintve a falon. Én személy szerint azóta is rettegek,minden kiseb rezgésre felugrom és várom a lehető "legrosszabbat". Így a neggyedi autóban eltöltött stresszes nap után fogtam magam és a mai napon kislányunkkal együtt kis hazánkba menekültünk... Már alig várom,hogy újra ágyban aludhassak ,nyugodt körülmények között,bár a félelem szerintem örökre megmarad bennem,mint sok mirandolai és környéki társamban..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordméretű szalámi

Olaszország. Bemutatták az idei óriásmortadellát. Tovább olvasom