Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A fehér karácsony sötét oldala

Németország. Fehér karácsonynak is lehet nevezni, de kutya világ volt és jelenleg is szigorú a tél Hamburgban. A repterek zűrös helyzetéről és a hasonló zárlatokról ott élő olvasónk, Galgóczi Róbert küldött képes beszámolót. Sok ember várta, hogy karácsonyi szabadságára repülhessen.
Fehér karácsony az igazi ünnep! – hangzik a nép ajkán. A télapó is rénszarvasfogattal jár s jön az égből a csendesen hulló hópelyhekkel együtt. Igen, az idei karácsonyra illett a „Leise rieselt der Schnee", a „Csendesen szitál a hó" versike hangulatfestő szövege. Szüntelenül esett, három napig hullott a hó Hamburg és egész Németország területére. Itt a városban 20 centiméteres várható hótakarót jelentett a rádió. Helyenként sokkal több lett. A várost övező kertvárosokban a házak ablakpárkányáig ért a hótakaró. Később feltámadt a szél is és huzatos helyeket járhatatlanná tett a méteres hófúvás. Számos hótoló dacára szó szerint hóba fulladt a város. Megbénult, leállt a forgalom. Összefüggő hó takarta az utcákat!


December elseje óta minden járműre téli abroncs lett előirva. Dacára ennek, az autók nem bírtak a lehullott hóval megküzdeni. Sokan „lerekedtek" s az autóban töltötték az éjszakát. Sok-sok éve élek itt. Az idei karácsonyig nem fordult még elő, hogy a városi tömegközlekedést bonyolító buszjáratokat leállították volna. Az elnyűhetetlen HÉV szerelvényei is felmondták a szolgálatot. A jegessé vált felsővezetéken az áramszedő saru szabályosan csúszott s nem kapott áramot. Lángszóróval igyekeztek a vezetéket jégmentesíteni. De ez sok időt igényelt. Csupán a földalatti bonyolította a belváros területére korlátozott forgalmat.


Siralmas helyzetbe kerültek a repülök utasai. Hamburg, Frankfurt, München az interneten jelentette a nem indított repülök névsorát. A le- és felszállópályákat nem győzték takarítani. Folyton újabb hófúvások keletkeztek, amik a repülök indulását lehetetlenné tették. Az igazi nehézséget, illetve veszélyt a szárnyakon és a vezérműveken képződő jégbevonat jelentette. Hiába fecskendezték jégoldó folyadékkal. Tartósan nem lehetett a jég ellen küzdeni. A megrekedt utasok az induló csarnokok padlózatán, illetve a reptér igazgatósága által felállított tábori ágyakon találtak fekvőhelyet. Az itteni tévé mutatta a zsúfolt állapotot. A gyermekek sírtak, a felnőttek dühöngtek, meg szidták a „felelősöket". (Szerintem önmagukat vonhatták volna felelősségre, hogy télnek idején indulnak útra!) A vöröskereszt meg a szamaritánusok szervezete ingyenes teát és szendvicset osztott nekik szét. A hírek szerint többen voltak, akik nem csak egy éjszakát töltöttek a reptéren. A kellemetlen helyzetet a helyi nehézségeken túl az érkezési állomás hóhelyzete is befolyásolta. Például Brüsszel nem fogadta az érkező gépeket, mert teltház volt. Nincs hova állítani a gépeket. London is téli időjárás okozta nehézségeket jelentett.


Úgyszintén siralmas helyzetbe kerültek a huzatos pályaudvarokon várakozó utasok. A vonatok sem közlekedtek. Jegessé vált felsővezetékek hegyé a nem működő váltók is gondot okoztak. Az útmenti hófúvás is akadályt jelentett. A hamburgi főpályaudvar csarnoka tele volt számos utassal, akik bőröndjeiken ülve várták a több órás késéssel induló vagy érkező szerelvényeket. Ők szinte teljesen magukra voltak hagyva. Találni ott – érvelt a pályaudvar főnöksége – elegendő éttermet és kávézót, ahova melegebb helyre lehet vonulni.

Főleg nehéz helyzetbe jutottak azon utasok, akik útközben, úgy a senki földjén akadtak el. A határban két állomás között hófúvásba futott a mozdony és a nyílt pályán nem jutott tovább. A szerelvény megállt. Vesztegelt. Ezeket az utasokat nevezték „nicht evakuierbar", azaz „nem kitelepíthető" személyeknek. Csupán helikopterrel lehetett a vonatot megközelíteni. Jelentések szerint az így elakadt utasoknak két éjszakát kellett fűtött vonatban kibírni.

Az autópályákon a személykocsikban rekedt és elakadt számos utasnak volt a legkeserűbb sorsa. Bizony, sokat kellett nekik fázni, éhezni és a mentőkre várni. Volt, aki pokróc nélkül indult útra. Az emberi könnyelműségnek nincs határa! Pedig az ADAC számos tévéhirdetésben a pokrócot szinte kötelező poggyásznak nevezi. Arról nem hallottam, hogy a több ezer megfeneklett utas körében volt-e halálos áldozat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi karácsonyok fénypontjai - ünnep Hugh Granttel

A háziasszonyok kíméléséről, pizzázásról és kalácsevésről, családi társasjátékozásról és szerenádról… Tovább olvasom