Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A börcsi fiatal Abu Dhabiban tanulhat

A New York University tavaly nyitotta meg intézményét Abu Dhabiban és a világ legjobb középiskoláit kereste meg, hogy ajánlják nekik legjobb diákjaikat. Ám az arab luxusegyetemen a jelölés nem feltétele a felvételinek, a bekerülésnek. Ezért Nagy Krisztián is ide jelentkezett, aki nem gimnáziumba, hanem a győri Jedlik-szakközépiskolába járt. A börcsi fiatalról már korábban megírtuk, felvették az intézménybe, ahol főként filmművészettel kapcsolatos tárgyakat tanul, most első félévéről számol be.
„Sok minden történt mióta itt vagyok. Megpróbálom összegyűjteni a számomra legfontosabb pontjait az eddig itt töltött időmnek, bízom benne, hogy nem hagyok ki semmi fontosat. Az első héten sikerült megismerni az egyetem működését, tanárokat, diákokat. Egy kicsit kirándultunk is, eljutottam például Dubaiba, de később volt számos más hasonló lehetőség is, amit sajnos ki kellett hagynom, mivel elkezdődött a tanév és az azzal járó kötelezettségek. Idén négy kurzusom van, mindegyik hetente több alkalommal. Az első filmanalízissel és filmtörténettel foglalkozik, sok filmet nézünk meg a világ minden tájáról. Érdekes módon a kurzus kereteiben Hollywoodból csupán két filmet nézünk meg a szemeszter alatt.

A második tantárgyam egy gyakorlati film kurzus: Single Shot Cinema. Egy szakmailag magasan elismert filmkészítő tartja, Leonard Retel Helmrich, aki rengeteg díjat nyert a dokumentumfilm kategóriában, a Sundance filmfesztivál kétszer is kitűntette, idén az Abu Dhabi Filmfesztiválon is jutalmazták a legjobb dokumentumfilm díjjal. A kurzuson egy speciális filmkészítési módszerrel ismerkedünk meg, melyet ő Single Shot Cinemának hív, a kurzus fontos kelléke a SteadyWings, egy hordozható kamera támasz, melyet ő maga talált fel.

Órán gyakran filmezek, eddig többnyire a Panasonic AG-HMC150P modellt használtam, de mostanában egyre többet dolgozom Canon 7D-vel. Mivel folyamatosan tanulok, ezért még nem tapasztaltam ki teljesen a kamerákat, minden alkalommal sikerül valami újat felfedezni bennük. Eddig leginkább Leonard R. Helmrich filmkészítő órájára összpontosítottam, ott használom az említett kamerákat és házi feladatként rövid videókat készítettünk egyénileg, valamint csoportban. A filmkurzusok mellett továbbá idén irodalmat és filozófiát is tanulok.

Az Abu Dhabi Filmfesztiválon sikerült önkénteskednem, és találkozni filmesekkel, színészekkel. Megtekinthettem olyan filmeket, melyek gyakran moziba, de még DVD-n se jelennek meg, továbbá ott lehettem a The Double (Álcák csapdája) című film világpremierén. Találkoztunk a film író-rendezőjével (Michael Brandt) és társírójával (Derek Haas) Bede-Fazekas Máté barátommal, valamint interjút is készíthettünk a film egyik szereplőjével, Topher Grace-szel. Derek és Michael Hollywoodban leginkább írókként ismertek, például ők jegyzik a Halálosabb Iramban, Wanted, és a Tehervonat Yumába című filmeket.

Önkéntesként filmrendezőket kellett eligazítanom a filmfesztivál központi épületében, a Fairmont Hotelben. Itt történtek a díjátadások és a szabadtéri díszvetítések, itt voltak a partik, sajtótájékoztatók és néhány vörös szőnyeges esemény. A rendezőknek segítettem eljutni egyik helyszínről a másikra (Fairmonton belül), valamint elláttam őket a fesztivállal kapcsolatos tudnivalókkal és kellékekkel. Remek lehetőség volt ismerkedni, és tapasztalatot szerezni. A költségek főleg abban mutatkoztak meg, hogy taxiznom kellett a kollégiumtól Fairmontig több alkalommal is, ami a távolság miatt anyagilag megterhelő volt.

Színészek közül csak Topher Grace-szel beszéltem egy kerekasztal beszélgetés során, rajtam kívül ott volt Bede-Fazekas Máté, egy magyar újságíró és három további újságíró. Topher a The Double című filmben nyújtott szerepéről, életpályájának fontos pontjairól, valamint mostani terveiről beszélt főleg, ahogy ez egy ilyen interjún szokás. Ugyanis az említett filmnek az azt megelőző napon volt a világpremierje az Abu Dhabi Színházban (Abu Dhabi Theatre), melyen jómagam is ott voltam. A film író-rendezője (Michael Brandt) és társírója (Derek Haas) szintén beszéltek ugyanezekről a témákról, de később őket sikerült közelebbről megismerni. Elmondták, hogy hogyan lettek sikeresek, kikkel dolgoztak életük során, tanácsokat is adtak.

Az ADFF után ellátogattunk a világ legnagyobb rövidfilmfesztiváljaként ismert Tropfestre, mely idén először mutatkozott be a Közel-Keleten, maga a fesztivál pedig szerencsére Abu Dhabiban zajlott. Itt tizenkét rövidfilmet mutattak be, elsősorban helyi filmkészítők műveit.

Maga az iskola nem okozott csalódást, a tanárok rendkívül képzettek és barátságosak, a kollégiumi élet és a diákság nagyon családias, kellemes, sok közös programunk van, részt veszünk egymás iskolai projektjeiben és sok időt töltünk együtt iskolán kívül is. A közvetlen lakótársaim Venezuelából, Moldovából és Dél-Koreából származnak. Tanulással sok időt töltök, mivel nagyok az elvárások, de azt hiszem, hogy ez valamennyi egyetemen hasonlóan működik, és a hirtelen váltást a középiskolai tananyag mértékéről szerencsére nem olyan drasztikus élményként élem meg, mint korábban hittem.

Igyekszem kihasználni minden felkínálkozó lehetőséget, elsősorban a szakmai dolgokat, ilyen például a filmfesztiválos önkénteskedés, ami költséges volt ugyan, de mindenképpen fontos élménynek tartom, mert így közelről láthattam és részese lehettem egy olyan eseménynek, amely valamilyen szempontból az egész világra hatással van.

Rendszeresen vannak érdekes fakultatív iskolai események és kulturális programok, de sokat ki kell hagynom az iskolai kötelezettségek miatt. Ezt annyira nem bánom, mert biztos vagyok benne, hogy négy év alatt még lesz időm ezekre a dolgokra.

Az élet Abu Dhabiban nagyon dinamikus, sürög-forog az egész (fő)város. Nehéz megbarátkozni a közlekedéssel, de a taxizás szerencsére olcsó, a boltok, éttermek sokáig nyitva vannak. Gyalogosként nehéz biztonságosan közlekedni, valamint az autósok veszélyesen, sokszor agresszívan vezetnek. Taxival a városon belül akárhova el lehet jutni, viszonylag olcsón. A Fairmontnál az volt a fő probléma, hogy messze volt a kollégiumtól, és habár mások is önkénteskedtek az egyetemről, más volt az időbeosztásunk, ezért csak ritkán sikerült megosztani a költségeket.

A filmes terveket illetően azt hiszem, hogy egyre határozottabb vagyok a város és az egyetem kínálta lehetőségek miatt. Olyan jövőt, olyan karriert szeretnék, amire nem csak kötelezettségként, de hobbiként is tekinthetek, a filmezés pedig azt hiszem, hogy beleillik az elképzelésbe."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teveszőr-zokni és más luxusajándékok

Németországban sok milliomos él. A Hamburgban élő Galgóczi Róbert küldött adventi helyzetjelentése… Tovább olvasom