Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A bőnyi orvos a franciáknál

Vittel. Kevés nővér, sok ápoló - a bőnyi háziorvos franciaországi kiküldetésében idősellátási tapasztalatokat gyűjt.

A takarítók is részt vesznek a betegellátást egyeztető megbeszéléseken a francia kórházakban, hiszen a gyógyításhoz fontos jeleket észlelhetnek. Erről és más érdekességekről a külföldi kiküldetésben lévő bőnyi háziorvos, dr. Menyhárt Miklós beszélt a Kisalföldnek.

Eleinte csak „mösziőzték", „monsieur"-nek, azaz uramnak szólították a franciaországi kórházban, de már pár hét múlva meggyőződtek arról, megbízhatnak nyelv- és szaktudásában, azóta már „le docteur", azaz „lö doktőr". Dr. Menyhárt Miklós hiába rendelkezett több évtizedes orvosi gyakorlattal, kórházi, műtéti tapasztalattal is, Vittelbe kerülve újra bizonyítania kellett. S épp azzal okozott ott meglepetést orvoskollégáinak, kovácsolt előnyt magának, ami a magyar egészségügynek a franciához viszonyított műszerezettségi hátrányából adódik. Bár a hazai diagnosztikai eszközök egyáltalán nem lebecsülendők szerinte, ott tapasztalatai szerint e téren jobb az ellátottság, több a modern műszer. Viszont az azokhoz szokott orvosok talán túlságosan is a gépekre hagyatkoznak. Így Menyhárt doktor azok nélkül diagnosztizálta az eredményekre váró francia kollégáknál korábban két komolyabb esetben is azokat a betegségeket, amiket aztán a műszeres és laborvizsgálatok is igazoltak.


A bőnyi háziorvos szakmai kiküldetésben a termálfürdőjéről és ásványvizéről híres Vittelben tartózkodik. Az Országos Alapellátási Intézet megbízásából több idősellátással, geriátriával foglalkozó tanulmányt készít az ottani állami kórházában tapasztaltak alapján. A francia rendszer ugyanis felkészült az összlakosság számához képest egyre növekedő arányú idősek ellátására. De például a fővárost és a Riviérát kivéve náluk is orvos- és nővérhiány jellemzi az egészségügyet. Igaz, egy-egy osztályra eleve kevesebb magasan képzett diplomás nővért vesznek fel, mert őket több ápoló segíti. Utóbbiak kísérik a betegeket, hajat mosnak nekik, masszírozzák őket, manikűröznek, azaz minden olyasmit elvégeznek, ami nem egészségügyi szaktudást igényel. Az orvos pedig egyedül vizitel, kis gurulós, polcos asztalkát tol magával. Azon vannak eszközei, a gyógyszerek és a laptop, amin hozzáfér a betegek adataihoz, leleteihez és a számítógépen rögtön be is jegyzi, amit friss vizsgálatán tapasztal.

– Sokan mondják hazai szakmabeliek, milyen jó nekem. De nem így kellene gondolkodni. Sok magyar kolléga élhetne hasonló lehetőséggel, csak nem olyan könnyű munka mellett felkészülni arra, hogy egy idegen nyelven is ugyanolyan szinten lássa el az orvos a feladatát és nem könnyű eleinte idegen környezetben egyedül boldogulni – szögezte le a bőnyi orvos, aki családjával – feleségével, gyerekeivel – kiküldetése alatt csak pár havonta lehet együtt. Bővebb beszámolója Vittel város különlegességeiről a Vasárnapi Kisalföldben jelenik meg.

Cikk Vittel város különlegességeiről: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békacombot ropogtattak – városnyian

Mi az, ami két napra a kisvároska lakosainak többszörösét vonzhatja a településre, ráadásul… Tovább olvasom