Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Zöld utat kapott a Tubesre tervezett NATO-radar

Jogerősen elutasította pénteken a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot.
A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást. A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú miniszteri határozatot azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

A bíróság indokolásában azt hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság által levezetett szükségesség-arányosság elvét vizsgálta döntése meghozatalakor, vagyis azt, hogy a katonai, légvédelmi előnyök arányban állnak-e a természetvédelmi hátrányokkal, és ezt megfelelőnek találta. A bíró kitért arra is, hogy a beruházás helyszíne nem tartozik a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek jegyzékébe, csak azokkal határos, továbbá az ingatlan eddig is honvédelmi terület volt, így más építési szabályok vonatkoznak rá, mint általában az építési területekre.

A felperesek által fő érvként felhozott, az egészséges élethez való - alkotmányban is rögzített - joggal kapcsolatban a bíró azt mondta: a radar kritikus infrastruktúrának minősül, ezért használatba vétele után folyamatos ellenőrzésre és a lakosság tájékoztatására van szükség. Emlékeztetett: a bíróság korábbi részítéletében megállapította, hogy az elektromágneses sugárzás nem haladja meg a "lakossági expozíciós határértéket" (azaz az egészségügyi határértéket), az ez alatti értéket pedig közigazgatási eljárás keretében nem vizsgálhatta. Ez legfeljebb polgárjogi igényként merülhet fel - tette hozzá. A Fővárosi Bíróság határozata jogerős, de ellene az írásba foglalást követő hatvan napon belül felülvizsgálatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságon.

A határozat kihirdetése után a tárgyaláson jelenlevő Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: hamarosan folytatódik a Tubesre tervezett NATO-radar beruházása, és a tárca igyekszik csökkenteni a beruházás csúszásából adódó károkat. A mostani döntéssel senki sem veszített, hanem minden magyar állampolgár nyert - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: azzal, hogy folytatódhat az építkezés, szavatolni lehet Magyarország biztonságát. Bocskai István hangsúlyozta: a HM fenntartja azt a - még a felülvizsgálati eljárás előtt tett - felajánlását, amely szerint a pécsiek figyelemmel követhetik a beruházást és azt, hogy az engedélyeknek megfelelően járnak el.

Olvasóink írták

 • 2. janika 2009. november 28. 17:43
  „Ezzel figyelik majd, hogy Afganisztán felől hogyan jön Oszama bin Laden az afgán helyikecske hátán terrorizálni.”
 • 1. info2009* 2009. november 27. 22:55
  „Erdekes egybeeses a pecsi lovoldozes es a fenti tema idopontja...
  Pecsnek nem szabad engedni a tornyot. A zempleni Gonc-on is van egy es senki sem tudja, hogy pontosan mire hasznaljak, de egy cikk szerint egy "Eszak-Magyarorszag" teruleten fekvo nagyvaros lakossagaval kiserletek folynak, ugyanugy mint egy Budapest kozeleben fekvo varos lakossagaval is. Nem tesz jot az egeszsegnek az biztos. Aki melyen utana nez megtudja.

  Tovabba egy magyar szakerto nyilatkozta ugy egy evvel ezelott, hogy a legter le van fedve, ugy tobb radar toronyra nincs szukseg...

  Valami buzlik Daniaban! (bocs Magyarorszagon)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU szociális biztosa lett Andor László

A szociális ügyi és foglalkoztatáspolitikai tárcát kapja Andor László, a magyar biztosjelölt a José… Tovább olvasom