Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Zimbabwe - ellenzéki szimpatizánsokat öltek meg

Az ellenzéket támogató embereket gyilkoltak meg, raboltak el és űztek el otthonaikból a március végi választások óta Zimbabweban - mondta az Egyesült Államok oda akkreditált nagykövete csütörtökön. Közben az Európai Bizottság - a nemzetközi közösség más tagjaihoz csatlakozva - felszólította az afrikai ország választási bizottságát, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a márciusi elnökválasztás eredményét.
Pénteken egyébként a zimbabwei függetlenség napján várhatóan megtöri a voksolás óta tartó hallgatását Robert Mugabe elnök. "Fenyegetésekről, verésről, emberrablásról, házak felgyújtásáról és még gyilkosságokról is kapunk megerősített jelentéseket" - mondta az Egyesült Államok nagykövete Zimbabwében a helyeikhez intézett beszédében. James McGee a nagykövetek közül elsőként támasztja alá az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom (MDC) állításait.

A diplomata szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az ellenzék vidéki támogatóit büntetik politikai nézeteikért. Az MDC már korábban közölte, hogy két támogatójukat megölték Mugabe elnök ZANU-PF pártjának hívei. A rendőrség egy emberölést megerősített, de az indítékot még nem állapították meg. Egy zimbabwei orvosokat tömörítő szövetség szerint több mint 150 megvert vagy megkínzott beteget láttak el a választások óta. Mugabe elnök a március végi parlamenti és elnökválasztás óta ritkán és szűkszavúan nyilatkozott.

Pénteken várhatóan megtöri a csendet, hiszen az ország 28 éves függetlenségét ünnepli. Mugabe azóta van hatalmon, hogy 1980-ban Zimbabwe függetlenné vált Nagy-Britanniától. A 84 éves államfő korábban még nem veszített választáson, bár mindhárom voksoláson azzal vádolták, hogy elcsalta a választást. Az Európai Bizottság csütörtökön a zimbabwei elnökválasztás eredményeinek azonnali közzétételét követelte. A szervezet szóvivője azt mondta, "a további késlekedés elfogadhatatlan". Szerdán Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt mondta, az afrikai demokrácia hitelessége forog kockán.

Az afrikai országban március 29-én tartottak parlamenti és elnökválasztásokat. Az előbbit a jelenlegi eredmények szerint Mugabe elnök pártja elvesztette, az utóbbi eredményéről pedig azóta sincs hír. A képviselőkre leadott voksokat több választókörzetben újraszámlálják, az ellenzék szerint azért, hogy csalással visszaszerezzék a parlamenti többséget. Mugabe pártja csütörtökön hazaárulással vádolta az ellenzéket, amely szerintük brit segítséggel akarja leváltani a kormányt.

Zimbabwe korábban brit gyarmat volt, pénteken ünneplik 28 éves függetlenségüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német földbirtokos a disznókkal etette meg a szomszédját

A kasseli ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért arra a férfira, aki a vád szerint megölte… Tovább olvasom