Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Zavargások, és kijárási tilalom a szikhek indiai államában

Kijárási tilalmat rendeltek el az India észak-nyugati részén található Punjab államban kedden. A főként szikhek lakta indiai államban ugyanis vonatokat gyújtott fel, ablakokat tört be, és utakat torlaszolt el a feldühödött tömeg, arra a hírre, hogy két rivális felekezet tagjai vasárnap összecsaptak egymással egy bécsi szikh templomban.

Az incidensben meghalt egy guru. Az indiai zavargásokban két ember halt meg.Punjab utcáin jelenleg katonák és rendőrök járőröznek, hogy érvényt szerezzenek a kijárási tilalomnak. Ezt azután rendelték el, hogy zavargások törtek ki az államban. Az erőszak miatt két ember meghalt az indiai tagállamban. A zavargások annak hírére robbantak ki, hogy Bécsben a szikhek közt kitört viszályban meghalt egy guru, 16-an pedig megsérültek. A szikh származású indiai kormányfő, Manmohan Szingh nyugalomra szólította fel az embereket.

Az osztrák főváros Rudolfsheim-Fünfhausen nevű kerületében vasárnap délután egy szikh templomban ima közben hatan rontottak rá a hitszónokra. Egyikük lőfegyverrel, társai késekkel támadtak a gurura. Végül a többi hívőnek sikerült lefegyvereznie a támadókat. Az incidenst állítólag a kasztok szerepe miatt kirobbant viszály okozta a szikhek közt. Világszerte 23 millió szikh él. Vallásukat 500 évvel ezelőtt Nának guru alapította. A guru szó tanítót jelent, a szikh vallást követő embereket pedig szikheknek, azaz tanítványoknak nevezik.

A szikhizmus a hindu és muszlim vallásháborúk környezetében kifejlődött vallás annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy mi a helyes hozzáállás az erőszaktól mentes hinduizmusban a "szent háborút" folytató iszlámmal szemben. A szikhizmus magja az egy Istenben és a szentírásukban leírt Tíz Guru tanításaiban való hit. A társadalmi hagyományok és berendezkedéseket illetően valamelyest eltér a hinduizmustól és az iszlámtól is, így például elutasítja a kasztrendszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazavitte anyja a rákbeteg fiút, akit Amerikában kerestek

Hazatért minnesotai otthonába hétfőn az a 13 éves rákbeteg, amerikai fiú, aki egy héten át menekült… Tovább olvasom