Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

XVI. Benedek pápa is lerótta hódolatát a torinói lepel előtt

XVI. Benedek pápa vasárnap a torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban lerótta hódolatát, és néhány percig imádkozott a szent lepel előtt, amely egy megkínzott és keresztre feszített ember - sok keresztény meggyőződése szerint Jézus Krisztus - testének lenyomatát őrzi.

A leplet a 2000. millenniumi esztendő óta először tették közszemlére. Csaknem 2 millió zarándok és turista foglalt helyet magának, hogy 3-5 percig közvetlenül szemlélhesse.

A katolikus egyház nem mondta ki, hogy valóban Jézus Krisztus holttestét göngyölték volna halála után a lepelbe, de támogatja a tudományos kutatást. A pápa az ima után tartott meditációban azt mondta, hogy a lepel egy olyan férfi "vérrel írt képmása", akit megostoroztak, tövissel koronáztak, keresztre feszítettek, és több helyen átszúrtak. "Minden egyes vérnyom a szeretetről és az életről beszél" - mondta a pápa, aki ezután misét mutatott be a székesegyházban.

Giuseppe Ghiberti atya, a torinói érsekség lepelbizottságának elnöke közölte, hogy a május 23-án véget érő nyilvános bemutatás után az egyház újabb tudományos vizsgálat megindítását tervezi.

Robert de Clari francia keresztes lovag számolt be arról, hogy 1203-ban látta a leplet Konstantinápolyban a császári palotában, de annak első biztos nyoma 1354-re nyúlik vissza, amikor a franciaországi Lirey templomában tűnt fel. A leplet a Savoyai-házhoz tartozó utolsó olasz király, az 1983-ban meghalt II. Umberto hagyományozta a Szentszékre.

Olvasóink írták

 • 2. vonLichthofen 2010. május 03. 18:17
  „meir, öreg
  <moderálva>
  Ugyanakkor nem tudod megállni, hogy ne tegyél valami randa és lekezelő megjegyzést a kereszténységgel kapcsolatban, legyen az a Torinói lepel, az igazi Messiás/a keresztények Jézusa/, vagy az egyháztörténelem.
  Több tiszteletet tanúsíthatnál egy kétezer éves filozofia iránt.

  Ha valaki nem a Te szájízed szerint ir a judaizmusról, Israelről, a Zionismusról vagy a zsidóságról akkor Te iziben Hitlermadchent emlegetsz.
  Olvasd el Sholomo Sand könyvét Héberül, először Tel Aviv-ban jelent meg./nem akarom megváltoztatni a világnézeted, de akkor is egy érdekes olvasmány ha nem értesz egyet a tartalommal/
  Hogy vannak a bicajos lányok a tengerparton, vagy túl meleg van a bicajozáshoz?”
 • 1. meir 2010. május 03. 13:31
  „Lol-lol-lol-lol!!!!!
  az a lepedo egy ugyes hamisitvany a XII-XIII sz.-bol!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar tombol Bangladesben - halottak

Legalább 15 emberéletet követelt egy villámcsapásokkal kísért jégeső vasárnap Bangladesben. Tovább olvasom