Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

XVI. Benedek pápa együttműködésre szólított fel

XVI. Benedek pápa együttműködésre és közös fellépésre szólította fel a világ országait pénteken az ENSZ-közgyűlés előtt mondott beszédében. Az Egyesült Államokban hatnapos körúton lévő katolikus egyházfő a beszéd előtt fél órás megbeszélést tartott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.
A katolikus egyházfő főleg az emberi jogokról, a globalizációról és a környezet védelméről beszélt. XVI. Benedek pápa minden egyes állam legfontosabb feladatának nevezte, hogy gondoskodjék állampolgárai emberi jogainak védelméről, hozzátéve: ha erre egy gyenge állam nem képes, akkor a nemzetközi közösségnek kell fellépnie. A pápa ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a világ országai közös megegyezzéssel lépjenek fel, ha valahol be kell avatkozni.

A katolikus egyházfő párbeszédre szólította fel a különböző kulturákat és vallásokat, és a konfliktusok megoldására a diplomácia minden lehetőségének felhasználást javasolta. XVI Benedek pápa a harmadik katolikus egyházfő, aki beszédett mondott az ENSZ előtt. A JFK repülőtérre érkező pápát helikopterrel szállították az ENSZ-székházhoz, ahol Ban Ki Mun főtitkár köszöntötte, és mindjárt fél órás megbeszélést is tartottak. XVI. Benedek pápa kedden érkezett az Egyesült Államokba.

A katolikus egyházfőt George Bush amerikai elnök és felesége személyesen köszöntötte az Andrews légitámaszponton, majd szerdán, a pápa 81. születésnapján fogadta a Fehér Házban, aminek kertjében csaknem 14 ezren köszöntötték az egyházfőt. Csütörtökön egy washingtoni stadionban tartott misén a katolikus papok pedofil botrányairól, szexuális zaklatásairól beszélt a negyvenezres tömegnek, majd személyesen is találkozott papok által egykor megrontott emberekkel.

A pápa még pénteken ellátogat egy New York-i zsinagógába, szombaton misét tart a Szent Patrik Katedrálisban. Egyesült Államokbeli látogatásának utolsó napján, vasárnap pedig a Yankee-stadionban pontifikál misét, miután meglátogatta a Ground Zerót, vagyis azt a helyet, ahol a Világkereskedelmi Központ állt, mielőtt az ikertornyok ledőltek a 2001.szeptember 11.-i terrortámadások után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb kormány összetétele a kisebbségi pártokon múlik

A kisebbségi pártok, köztük elsősorban a Magyar Koalíció döntheti el, hogy milyen irányt vesz… Tovább olvasom