Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

XVI. Benedek már nem pápa

"Köszönöm a szeretetet és a támogatást" - írta utolsó üzenetében @pontifex. Este nyolckor megszűnt XVI. Benedek pápai tisztsége.
20:05 - Megszűnt XVI. Benedek pápai tisztsége

Hatályba lépett csütörtök este nyolc órakor XVI. Benedek  pápa lemondása.  

A lemondás automatikusan lépett életbe, ezt az időpontot  ugyanis a katolikus egyházfő már akkor előre jelezte, amikor  távozási szándékát február 11-én bejelentette.  

Mostantól kezdetét veszi a íísede vacanteíí ("üres trón")  ideje, amikor a katolikus világ központjában éppen senki nem  foglalja el Szent Péter utódaként a trónt.   

A lemondás hatályba lépésének pillanatában XVI. Benedek már nem  tartózkodott a Vatikánban, még a délután folyamán helikopteren  elhagyta a miniállamot és a Castel Gandolfóban lévő pápai nyári  rezidenciára repült.   

Mivel ezúttal - szokatlan módon - egy pápa még életében távozik  az egyház éléről, a konklávé előkészítési folyamata már az elmúlt  hetekben elkezdődött, egyelőre azonban még nem jelentették be, hogy  mikor ülnek össze zárt ajtók mögött a pápaválasztó bíborosok.

Megszűnt XVI. Benedek pápai tisztsége. Fotó: MTI (galéria)

18:05 - "Egyszerű zarándok vagyok"

XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i palota erkélyéről csütörtök délután köszöntötte a fogadására összegyűlt több ezer embert.

"Köszönöm! Örülök, hogy itt lehetek veletek! Tudjátok, hogy ez a mai más, mint a többi nap, amikor ide hozzátok Castel Gandolfóba jöttem! Nyolc óráig még az anyaszentegyházat vezetem, utána már csak egyszerű zarándok leszek, aki élete utolsó szakaszát teszi meg, de továbbra is az egyház és az emberiség javát szolgálom! Menjünk tovább, tegyünk ezért együtt! " - mondta rövid beszédében XVI. Benedek, aki Castel Gandolfóba való megérkezése után a palota homlokzati erkélyéről szólt a főtéren összegyűlt tízezres tömeghez.

A pápát ünnepi hangulatban búcsúztató olaszok és külföldiek tapssal és könnyekkel hallgatták őt. "Grazie Santo Padre!" (Köszönjük Szentatya!) - kiáltották.

A Rómától 25 kilométerre levő kisvárost már órákkal a pápa megérkezése előtt elárasztották a zarándokok. Megteltek emberekkel a főtérre néző ablakok és teraszok is.

Az eredeti tervek szerint a pápa a rezidencia belső udvarán szólt volna a hívőkhöz, de az emberáradat miatt végül is az erkélyről beszélt.
"Keveset beszélt, de a szívünkhöz szólt!" - mondták a jelenlevők.

XVI. Benedek öt óra tíz perckor helikopterrel hagyta el Vatikánvárost. Negyedóra alatt érkezett meg Castel Gandolfóba, ahol harangszó köszöntötte. A rezidencia leszállópályáján a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára fogadta, valamin Albano püspöke, Castel Gandolfo plébánosa és polgármestere.

A helikoptertől a pápát gépjármű vitte a palotáig.

XVI. Benedek útját a Vatikánból Castel Gandolfóig közel négyezer tudósító és kamera kísérte.

Az egyházfő megérkezése után, a palota erkélyéről szólt utoljára a hívőkhöz, itt viselte utoljára pápai reverendáját.

XVI. Benedek megérkezett Castel Gandolfóba - több száz hívő várta

A pápák nyári rezidenciájának kapuja zárva. XVI. Benedekkel csak közeli munkatársai vannak, közöttük személyi titkára, Georg Gänswein.

A 265. egyházfő este nyolc órakor mond le, a nyilvánosságtól távol. Nyugalmazott pápa lesz. Ezzel egy időben az apostoli szék megüresedik, a pápát addig kísérő svájci gárdisták is elbúcsúznak tőle és visszamennek a Vatikánba.

A L'Osservatore Romano szentszéki napilap csütörtök délutáni száma "Történelmi pillanat" címmel jelent meg.


17:40 - XVI. Benedek megérkezett Castel Gandolfóba

Megérkezett Castel Gandolfóba XVI. Benedek csütörtök délután.

A pápai államot elhagyó egyházfő helikoptere 15 perc alatt tette meg az utat a Rómától 25 kilométerre délre fekvő Castel Gandolfóba. A városban több ezres tömeg várta a pápa érkezését.


17:30 - Elküldte utolsó Twitter-üzenetét a pápa

Elküldte utolsó Twitter-üzenetét XVI. Benedek pápa pár perccel azelőtt, hogy az őt szállító helikopter elhagyta a Vatikánt csütörtök délután Castel Gandolfo felé.

"Köszönöm a szeretetet és a támogatást. Kívánom, hogy mindig érezzétek annak örömét, hogy Krisztust állítjátok életetek középpontjába" - közölte utolsó üzenetében (pontifex) a távozó egyházfő.

A pápai mikroblog működését az utolsó üzenet után leállítják.

17:15 - Elhagyta a Vatikánt a pápát szállító helikopter

Elhagyta a pápai államot csütörtök délután 5 óra után pár perccel a helikopter, amely XVI. Benedeket szállítja Castel Gandolfóba.

A pápa távozását a Vatikánból több ezren tapsolva követték figyelemmel a Szent Péter téren elhelyezett kivetítőkön. Róma harangjai pontban öt órakor megszólaltak, a város így köszönt el a pápától.

A Vatikánba érkezik a XVI. Benedek pápát a Rómától délre fekvő Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidenciára szállító helikopter 2013. február 28-án. A római katolikus egyházfő este nyolc órakor lemond t
A Vatikánba érkezik a XVI. Benedek pápát a Rómától délre fekvő Castel Gandolfó-i pápai nyári rezidenciára szállító helikopter 2013. február 28-án. A római katolikus egyházfő este nyolc órakor lemond tisztségéről.
Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi

13:00 - XVI. Benedek elbúcsúzott a bíborosoktól

Lemondása előtt néhány órával XVI. Benedek csütörtökön délelőtt a Vatikánban elbúcsúzott a már Rómába érkezett bíborosoktól, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsektől is.

"Öröm volt számomra veletek együtt vezetni az egyházat. Közelségetek és tanácsaitok segítségemre szolgáltak" - mondta rövid beszédében XVI. Benedek, akit a bíborosok tapssal fogadtak.

A pápa Angelo Sodanónak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavaira válaszolt, aki a testület nevében köszönetet mondott az egyházfőnek az utóbbi nyolc évért. Sodano a pápát olaszul és németül is búcsúztatta.

XVI. Benedek úgy fogalmazott, 2005-ös pápává választása óta az egyház életében voltak "gyönyörű fénnyel teli pillanatok" és olyanok is, melyeket "felhők árnyékoltak be". Hangsúlyozta, hogy az egyház nem "asztalnál megrajzolt építmény, hanem élő test, amely átalakul, növekszik, de szíve nem változik".

A bíborosi testületet egy zenekarhoz hasonlította, amelyben "a különböző hangzású hangszerek harmóniát teremtenek". "Az ima tartson bennünket egységben" - hangoztatta XVI. Benedek, hozzátéve, hogy a következő napokban imájával ő is közel lesz az új pápát megválasztó bíborosokhoz.

"A következő pápa itt van közöttetek, és én már most feltétlen tiszteletet és engedelmességet fogadok neki!" - hangoztatta a távozó pápa, aki áldását adta a bíborosokra. XVI. Benedek egyenként búcsúzott a már Rómába érkezett több mint hetven bíborostól néhány szót váltva velük különböző nyelveken.

A VIII. Kelemen pápáról elnevezett vatikáni teremben tartott találkozón részt vett Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, aki az MTI értesülése szerint olaszul szólt a pápához.

Az olasz sajtó kiemelte, hogy az egyházfő hosszabban búcsúzott az esélyes olasz pápautódnak tartott Angelo Scola milánói érsektől. Elköszönt a pápától a pedofília gyanújától érintett Roger Mahony, Los Angeles-i nyugalmazott bíboros is, akinek a konklávén való részvétele ellen amerikai katolikus szervezetek tiltakoztak.

A többi pápaválasztó és nem pápaválasztó bíborost péntektől várják Rómába. A konklávét előkészítő bíborosi tanácskozások, kongregációk hétfőtől vehetik kezdetüket.

XVI. Benedek pápa elbúcsúzott a bíborosoktól

Előzmények:
Csütörtök este, pontban nyolc órakor mond le XVI. Benedek, aki pápasága utolsó napján a bíborosoktól búcsúzik el, majd helikopterrel elhagyja a Vatikánt és Castel Gandolfóba vonul vissza. Távozásával az apostoli szék megüresedik az új egyházfő megválasztására várva.

Majdnem nyolcéves pápasága legutolsó napján XVI. Benedek munkahelyétől és eddigi otthonától, a Vatikántól köszön el. Bíborosként, majd pápaként 1981 óta dolgozott a Vatikánban.

"Elintézi az utolsó teendőket és összecsomagolja bőröndjét, ahogyan bárki más tenné" - magyarázták a pápaság utolsó vatikáni óráit a tudósítóknak a szentszéki sajtóközpontban.

XVI. Benedek valójában lemondásának február 11-i bejelentése óta készül a Vatikán elhagyására. Az utóbbi több mint két hétben két általános audiencián és két Úrangyala-imádságon, valamint a hamvazószerdán a Szent Péter-bazilikában általa pontifikált utolsó szentmisén találkozott a tőle búcsúzni akaró egyházi személyekkel és a hívőkkel. Ezeken az eseményeken a Vatikán becslése szerint csaknem félmillióan vettek részt.

Csütörtök délelőtt az eddig Rómába érkezett bíborosok vesznek búcsút a 265. egyházfőtől. Közöttük lesz Erdő Péter esztergom-budapesti érsek. A pápa a VIII. Kelemenről elnevezett, reneszánsz freskókkal díszített Sala Clementina fogadóteremben találkozik a bíborosokkal, akiknek február 11-én elsőként jelentette be távozási szándékát - latinul -, hangsúlyozva, hogy előrehaladott kora miatt (ingravescente aetate) nem képes tovább ellátni szolgálatát.

A távozó pápát búcsúztató és az új pápát megválasztó bíborosokkal való találkozó lesz XVI. Benedek utolsó hivatalos programja. Háromnegyed ötkor a pápa elhagyja az apostoli palotát, amelynek San Damaso nevű belső udvarán Tarcisio Bertone, szentszéki államtitkár, egykori titkára búcsúzik tőle.

Öt órakor XVI. Benedek a pápai állam helikopter-leszállójáról hagyja el a Vatikánt, itt Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője, volt szentszéki államtitkár búcsúzik el tőle. Az olasz légvédelem fehér színű helikoptere negyedóra alatt teszi meg az utat a Rómától 25 kilométerre délre levő Castel Gandolfo rezidenciájáig.

Pontosan öt órakor Róma harangjai megszólalnak: a város így köszön el a pápától. Tömeg várható a Szent Péter tér és a Vatikán körül is, ahonnan sokan fogják követni a távozó helikoptert.

XVI. Benedek "kisebb személyes tárgyait és feljegyzéseit" viszi el magával a Vatikánból - nyilatkozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A pápa bútorai, zongorája, könyvei és a hivatalos levelezése, valamint más vatikáni dokumentumok mind a lakosztályban maradnak, amelyet - ahogy azt XVI. Benedek elhagyja - lepecsételnek. A lakosztályt az új pápa megválasztása után nyitják meg, és XVI. Benedek utódja láthatja csak, milyen iratokat hagyott neki az akkor már nyugalmazott egyházfő.

Mivel az utóbbi közel hatszáz évben pápa nem mondott le, XVI. Benedek távozásának "forgatókönyvét" kánonjogászok, teológusok és ceremóniamesterek az utóbbi két hétben állították össze. Eddig az elhunyt pápák után nemcsak a lakosztályt, hanem a Castel Gandolfó-i palota termeit is lezárták, most azonban azokat a távozó pápa foglalja el.

A lemondó pápa pásztori gyűrűjét XVI. Benedek a Vatikánban hagyja, de "még nem tudjuk, pontosan mikor zúzzák össze" - mondta Lombardi.

Castel Gandolfóba érkezve a pápát Giuseppe Bertello, Vatikánváros kormányzóságának elnöke és Giuseppe Sciacca, a kormányzóság titkára, valamint a helyi plébános és a polgármester fogadja.

XVI. Benedek a palota belső udvarára nyíló ablakából köszönti a város lakosait, mintegy tízezer embert várnak. Ez lesz a pápa utolsó találkozása a hívőkkel; az utolsó alkalom, hogy pápaként beszél és a fehér pápai reverendában jelenik meg. Castel Gandolfóban nem írott szöveget olvas fel, hanem rögtönözve szól.

A pápának a Vatikánból történő távozását és Castel Gandolfóba való megérkezését az olasz és külföldi televíziók élőben közvetítik. Négyezer újságíró követi Rómából a távozását.

A kameráktól és a nyilvánosságtól távol XVI. Benedek este nyolc órakor lemond. Az időpontot a pápa jelölte ki magyarázat nélkül. Az olasz hívők nyolckor égő gyertyát helyeznek otthonaik ablakába. A vatikáni pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablaka (ahol XVI. Benedek minden este fényt gyújtott) sötét marad az utód megérkezéséig.

A nyugalmazott pápa biztonságát a svájci gárdisták helyett a vatikáni csendőrség biztosítja.

Este nyolc órától az apostoli szék megüresedik, az egyházat a camerlengo Bertone és Sodano vezeti. Március negyedikétől kezdődnek a pápaválasztó és a nem pápaválasztó bíborosok tanácskozásai, fő feladatuk a konklávé időpontjának a kitűzése.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa nem vesz részt a konklávén, távol tartja magát a világtól, és április végén-májusban tér vissza a Vatikánba az általa kiválasztott kolostorba.

Olvasóink írták

 • 15. Alexiel190 2013. március 01. 13:31
  „Jó kis könyv az.
  Én is bátran ajánlom bárki kedves figyelmébe.”
 • 14. Mathrin 2013. március 01. 13:22
  „Ja, visszatérve az Angyalok és démonokra, valamelyik nap olvastam, hogy éppen ez a Bertone camerlengo volt, aki az egyházból először javasolta a híveknek, hogy kerüljék eme bűnös iromány olvasását....”
 • 13. Mathrin 2013. március 01. 13:18
  „A camerlengo szó szerint kamarást jelent, úgy tudom, hogy a néhai vagy jelen esetben a lemondott pápa "személyi titkára" más szóval kamarása lép elő ebbe a szerepbe, mikor szükség van rá. Amúgy pedig ahhoz hogy ezt tudja az ember, nem kell csoda tudja milyen tanulmányokat folytatni, elég csak elolvasni az Angyalok és démonok című eléggé elhíresült "műeposzt". Amíg nem választják meg az új pápát, ő viszi a hátán az egyházat és a Vatikánt. Tarcisio Bertone-ról pedig annyit, hogy ő a Vatikán bíboros-államtitkára.”
 • 12. Alexiel190 2013. március 01. 13:17
  „ahha, persze. Ezért van az, hogy sok szülő (aki nem tekinti alapműveltségnek a vallást) majdnem felnőtt gyermeke meggyőződéssel állítja, hogy karácsonykor az ajándékozást ünnepeljük, húsvétkor meg azt, hogy jön a nyuszi... -.-"”
 • 11. Alexiel190 2013. március 01. 12:38
  „Ahha, persze... és ezért van az, hogy sok szülő ( aki nem tekinti a vallás ismeretet alap műveltségnek) majdnem felnőtt gyermeke állítja, karácsonykor az ajándékozást ünnepeljük, húsvétkor meg azt, hogy jön a nyuszi.... -.-"”
 • 10. koppenhágó 2013. március 01. 12:06
  „9.: amint írtam aki akar utána nézhet bárminek.
  Ne tegyék kötelezővé, van akit egyáltalán nem érdekel a vallás
  és az azt körülvevő történések. A vallásnak semmi köze az alapműveltségnek!”
 • 9. Alexiel190 2013. március 01. 11:53
  „8. a szó jelentését pontosan nem tudom, de így nevezik magyarul : "bíboros kamarás" :)

  7.: szerintem ez is lehetne valamelyest "alap műveltség" legalább a saját vallásáról tudjon makogni az ember fia - lánya,ha gyakorolja ha nem, ne nézzen bután, mikor ilyen nagy események vannak...
  de lehet én gondolom ezt rosszul....”
 • 8. ATX 2013. március 01. 11:29
  „3: "camerlengo" Ez a szó volt a kérdés. Nem tanultam se olaszul, se latinul. Viszont társalgási szinten beszélek németül. :)”
 • 7. koppenhágó 2013. március 01. 10:32
  „5.: van ahol ezeket tanítják, aki akarja megtanulhatja...
  ez így van jól”
 • 6. ekkenekepen 2013. március 01. 10:19
  „3. ATX 2013.02.28. 15:44
  helyettes vezér, akit Bertonénak hívnak, mi ebben a kérdés?”
 • 5. Alexiel190 2013. március 01. 09:47
  „Kedves"ATX" !
  amíg a pápai hivatal betöltetlen, a camerlengo bíboros veszi át a Vatikán irányítását.
  A pápa életében gyakorlatilag nincsen felelőssége, munkája akkor kezdődik, amikor a pápa meghal, és a kúria vezetői már nem viselik hivatalukat.
  Én katolikus vagyok, és mindig is érdekeltek ezek a dolgok azért tudom, igaz sajnos ezeket nem tanítják, pedig nagyon érdekes téma a különböző vallások története, felépítése, "szervezeti egysége".
  Bertone a mostani camerlengo.”
 • 4. ATX 2013. február 28. 17:13
  „1: "Semelyik magyar tv sem adja élőben ?" Még a Pax Tv sem...”
 • 3. ATX 2013. február 28. 15:44
  „Én nem vagyok katolikus, így nem tudom mit jelent az a "camerlengo Bertone"? Bár gyanítom, hogy a katolikusok többsége sem tudja...”
 • 2. btl 2013. február 28. 12:21
  „online a vatican.va honlapról lehet nézni, a videók menüpont alatt mindig a legutolsó néznivaló nézhető vissza, vagy élőben, ami épp folyamatban van. természetesen mindenhez csak az eredeti hang van, tehát nem árt pl. olaszul érteni.”
 • 1. Cowboy 2013. február 28. 10:04
  „Semelyik magyar tv sem adja élőben ? vagy online valahol ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagadta az ellenség támogatását a titkokat kiszivárogtató közlegény

Tíz vádpontban bűnösnek ismerte el magát, ugyanakkor tagadta a legsúlyosabb vádat Bradley Manning. Tovább olvasom