Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

XVI. Benedek a tv-híradóban nézte vissza lemondását

A vatikáni pápai lakosztályt csütörtök este nyolc óra egy perckor Tarcisio Bertone pápai kamarás pecsételte le.
XVI. Benedek az esti tv-híradókban nézte vissza lemondását és távozását a Vatikánból. A pénteki nap délelőttjén olvasott, zenét hallgatott, sétált a Castel Gandolfó-i palota kertjében - erről Georg Gänswein, a nyugalmazott pápa titkára tájékoztatta a Vatikán szóvivőjét.

Federico Lombardi elmondta, hogy a vatikáni pápai lakosztályt csütörtök este nyolc óra egy perckor Tarcisio Bertone pápai kamarás pecsételte le.

Pénteken a római lateráni Szent János bazilika melletti apostoli paloták pápai lakosztályát is lepecsételték.

Rómából és a kolumbiai Calíból érkeznek a Vatikánba a következő egyházfő ruhái. Az olasz fővárosban a Gammarelli szabóság kapott rendelést a Vatikántól, hogy három különböző méretben készítse el az új pápa első, fehér színű reverendáját. "Nem tudjuk, kire kell szabnunk a ruhát: a konklávéból kilépő új egyházfő kis, közepes és nagy méretben elkészített ruha közül választhat. Ott, a helyszínen igazítjuk majd hozzá" - nyilatkozta az olasz sajtónak Stefano Gammarelli a Pantheon közelében 1798 óta működő szabóságtól, amely IX. Pius (1846-78) óta szállítja a Vatikánba a pápai öltözetet.

Az üzlet kirakata XVI. Benedek lemondása óta üres: hétfőn teszik ki a három új pápai ruha mását.

A SkyTG24 hírtelevízió úgy értesült, hogy a következő pápa püspöksüvege (mitra) a kolumbiai Cali városában már elkészült és innen érkezik a Vatikánba.

A Vatikán épületein lobogó sárga-fehér zászlókat XVI. Benedek lemondása óta félárbócra eresztették. A Castel Gandolfó-i palotába sem lehet belépni, a kapuk az új pápa megválasztásáig zárva maradnak.

Lombardi elmondta, hogy a Rómába érkezett bíborosok hétfőn délelőtt és délután is tanácskoznak, de ekkor még nem döntenek a konklávé összehívásának időpontjáról.

A vatikáni posta új bélyegeket és érméket adott ki a pápai trónus megüresedése alkalmából.

A VaticanInsider a XVI. Benedeket megválasztó 2005-ös konklávét idézte fel. A hírportál értesülései szerint a titkos szavazáson nagyon szoros volt a verseny Joseph Ratzinger és az argentin bíboros, Jorge María Bergoglio között. Ratzinger a negyedik szavazáson győzött, amikor 115 szavazatból

Olvasóink írták

  • 1. bogabo 2013. március 03. 12:57
    „amikor 115 szavazatból...? rendesen kéne használni a Másolás-Beillesztést..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összahívták a pápaválasztási konklávét előkészítő tanácskozást

Összehívta az új pápát megválasztó konklávét előkészítő első bíborosi tanácskozást a Bíborosi… Tovább olvasom