Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

WTC: 7 éve történt a legsúlyosabb terrortámadás

USA - Hét éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon az al-Kaida iszlámista terrorszervezet támadást intézett az Egyesült Államok ellen. A háromezer emberéletet követelő merényletek után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

Szeptember 11. több év múltán is meghatározza az amerikai politikai közbeszédet. New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két "élő bombaként" használt eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két ikertornyába, amelyek nem sokkal később leomlottak. Az ikertornyok elleni támadásban 2749-en haltak meg; a terrortámadás az Egyesült Államokban összesen közel 3000 halálos áldozatot követelt.

Washingtonban egy másik eltérített gép az amerikai védelmi minisztériumra, a Pentagonra zuhant, amelynek egyes részei összeomlottak. Egy negyedik gép - amelyet szintén merényletre akartak felhasználni - az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében zuhant le.

Emlékek...
Emlékek...

A támadások miatt addig példátlan módon több napra lezárták az amerikai légteret minden polgári repülőgép előtt, a fegyveres erőket fokozott harckészültségbe helyezték. George W. Bush amerikai elnök tévébeszédben jelentette be, hogy "több mint terrorcselekmény, valójában háborús cselekmény" történt. Az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket és igazságot szolgáltat; ennek során nem fog különbséget tenni a terrorcselekményt elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között. (Az akciót az akkor Afganisztánban tartózkodó szaúd-arábiai származású Oszama bin Laden tervelte ki és az iszlámista al-Kaida terrorszervezet tagjai hajtották végre.)

George W. Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak és a hazafiság napjának nyilvánította, ekkor minden évben megemlékezéseket tartanak. A New York-i Világkereskedelmi Központ helyén tátongó gödörnél, a Ground Zerónál évekig az áldozatok nevének felsorolásával, az özvegyek és árvák felvonulásával, harangzúgással és a néma tiszteletadás perceivel emlékeznek.

A 2001. szeptemberi merényletek után született meg az emberjogi szervezetek által hevesen bírált, a hatóságoknak nagyobb jogkört biztosító "hazafi törvény" (Patriot Act). A II. világháború utáni legnagyobb közigazgatási reform keretében létrehozták a belbiztonsági minisztériumot és jelentősen átszervezték a titkosszolgálatokat, amelyek súlyos mulasztásokat és baklövéseket követtek el és képtelenek voltak a hatékony fellépésre.

Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az Oszama bin Ladennek menedéket adó afgán rezsim ellen, megdöntve a tálibok hatalmát. A terrorcselekményeket szervező al-Kaida ellen is hajtóvadászat indult, a terrorszervezet érzékeny veszteségeket szenvedett, de hálózatát nem sikerült felmorzsolni. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrorcselekménnyel kapcsolatban egyetlen személy, a marokkói szülőktől származó, francia állampolgárságú Zacarias Moussaoui ellen emeltek vádat, őt 2006 májusában életfogytiglani börtönre ítélték.

A WTC

A Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, röviden WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében. A WTC-t Raymond Hood álmodta meg és vázolta fel futurisztikus művében a Manhattan 1950-ben. Minoru Yamasaki japán-amerikai építész és segítőtársa Emory Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2), melyeket a 2001. szeptember 11- ei terrortámadásban megsemmisültek.

Az épületkomplexum az 1970-es években épült, és egyszer már kibírt egy terrortámadást (1993. február 26.) Az Egyesült Államok és világ egyik legfontosabb pénzügyi központja, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete volt.


A WTC bizonyos részei a katasztrófa ellenére részben még tovább üzemeltek, ahogy a szomszédos, a Központtal szinte egybeépült World Financial Center is. A tornyok helyét körülkerítették és már a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Később statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek a helyére. A leendő Freedom Tower (Szabadság torony) megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, alapkövét 2004. július 4-én rakták le és várhatóan 2011-re készülhet el. A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot (vasúti-, metró- és buszpályaudvart) alakítanak ki. A tornyok helyét Ground Zeró-nak (Nulladik szint) nevezik, jelenleg egy összefüggő, kb. 7 emelet mély gödör. Az újáépített 7-es épületet 2006-ban adják át, a World Financial Center 2001 óta is folyamatosan üzemel.


Története

A WTC alapötlete 1962-ben született, majd 1964-ben kezdett konkrét formát ölteni. A központ életre hívásának kiötlője a Port Authority of New York and New Jersey (PA) (magyarul: Kikötői Hatóság) volt, melyet 1921-ben alapítottak. A kikötői hatóság pénztárában elegendő pénz halmozódott fel az 1960-as évekre. A kereskedelmi központot emelett bankok, ingatlanügynökségek és a pénzügyi szektor is támogatta. Egész negyedek sorvadoztak Manhattanban a pénzügyi válság következtében. A project ellen legerélyesebben tiltakozók a boltosok és az ott lakók voltak, akikre kényszerű kiköltözés várt. A hatóság felvásárota a földterületet és kitelepítette az ott lakókat.


Az építkezés 1966-ban kezdődött meg. Az üvegdoboz stílust képviselő tagolatlan épületegyüttes jellemzői közé sorolható a geometrikus osztatok és vertiksíkok, az üvegfalak és az óriási teherbírású gyámoszlopok. A felhőkarcoló acélszerkezete 1971 tavaszán készült el, az első bérlők 1972-ben költöztek be az északi toronyba. 1973 nyarán a déli tornyot is átadták. Alapterülete 6 hektár volt, a tornyok tövében létesített tér kiterjedése pedig meghaladta a 20 ezer m˛-t.

„A World Trade Centernek az emberiségbe vetett bizalom kézzel fogható ereklyéjévé kell válnia, kifejezésre juttatva az egyes ember méltóság iránti igényét, az együttműködés és összefogás szükségszerűségének felismerését, végső fokon pedig a nagyság felfedezésére irányuló képességét" /Yamasaki/


Élet a WTC- ben

Körülbelül egy évtizedig főleg a hajózási és kereskedelmi cégeket vonzotta a világkereskedelmi központ. New York állam és a kikötői hatóság jelentős kiterjedésű irodahelyet kötött le magának az épületegyüttesben. Az 1980-as évek elejére a WTC irodahelységek bérleti díjai a piaci ár alatti szintről egyre magasabbra kúsztak, elérték, majd meghaladták az átlagot. A kisebb bérlők kénytelenek voltak kiköltözni az épületből, mert nem bírták el a díjemeléseket. A helyüket bankok, tőzsdei ügynökségek, biztosító társaságok, jogi irodák foglalták el.

A tornyot körülvevő sétatér a legfrekventáltabb közterületté vált, a WTC kezdte átvenni a Wall Street helyét, mint a legfelkapottabb turistalátványosság Dél-Manhattanben.


Az árutőzsde beköltözése a WTC IV-be, majd később a Pénzügyi Világközpont (World Financial Center, WFC) felbukkanása a WTC közvetlen nyugati szomszédságában 1988-ban tovább tágította a pénzügyi negyed határait, melyek hagyományosan a Wall Streeten húzódtak. Az idők múlásával, a külföldi turisták és a New York-i fiatalabb nemzedék szemében a WTC a pénzügyi körzet markáns jelképévé vált. Télen, nyáron látogatók ezrei özönlöttek naponta a WTC-be, hogy később a fedett összekötő hídon átsétáljanak a WFC-be. A sétaút továbbiakban a Winter Garden, azaz a Télikert elegáns, üveg és acél fedte, üzletek és éttermek kísérte kristálypalotáján vitt keresztül, ki egészen a Hudson folyó partjára, ahol takaros parkok várták a nézelődőket. A szokványos körséta egy másik fedett hídon kanyarodott vissza északi irányba, és vezetett a Wall Streetbe torkolló keskeny utcák közé. Utána ismét feltűnt a WTC kettős tornya, alant a bevásárlóutcával és éttermekkel. A légkondicionált éttermek zsúfolásig tele voltak és a legkülönbözőbb kulináris élvezetekkel kecsegtettek.

A két toronyban és a hozzá kapcsolódó épületekben mintegy 50 ezer, különböző nemzetiségű ember dolgozott. Nagy tudású szakértők, üzletemberek és pályakezdők kötöttek naponta ezerféle üzletet. Látogatóként mintegy 200 ezren fordultak meg naponta a komplexumban.


Technikai adatok

A két tornyon kívül a komplexumhoz öt további épület és egy föld alatti bevásárlóközpont tartozott. A hármas számú épületet a Skidmore, Owings és Merill tervezte és a Marriott szállodalánc hotelje volt, melyet 1971-ben adtak át a Vista Szállodával együtt. A kilencemeletes WTC IV-ben, a Southeast Plaza Building adott otthont az árutőzsdének a szintén 9 emeletes Northeast Plaza Building pedig szállítmányozási cégek, tőzsdeügynökségek, bankok és ingatlanirodák székhelye volt. A WTC VI elnevezést a vámhivatal nyolcszintes épülete kapta. Az összeomló ikertornyok ezeket az épületeket is maguk alá temették.


Az ikertorony kettős hasábja 414 méter magas volt. Az égig érő dobozok oldalai 63 méter szélesek voltak. A két, 110 emeletes épületben 104 lift működött. Az alapzat 20 méter mélyen ágyazódott be Manhattan sziklatalapzatába. Az építkezéshez 200 ezer tonna acélt használtak fel és összesen 4800 kilométernyi elektromos vezetéket fektettek le, hogy ellássák a toronyház napi 80 ezer kilowattórányi áramigényét. A két tornyon 13 ezer, egyenként 50 cm széles ablakot alakítottak ki. Összesen a külső falak burkolása 19 970 négyzetkilométernyi üvegfelületet vett igénybe. Az alapozásnál 1,115 millió négyzetkilométernyi földterületet mozgattak meg. New York és New Jersey összekötő helyiérdekű vasútvonalait részben átirányították, metróalagutakat csatlakoztattak be és gyalogos átjárókat építettek ki.

Yamasaki több mint százféle modellt terjesztett elő, amíg a választás az ikertornyot is magába foglaló változatra esett. Az építész szakított a felhőkarcolóépítés korábban bevált elveivel és szabályaival, és merőben szokatlan módon alkalmazta a rendelkezésére álló technológiákat és nyersanyagokat. A 63 méter széles homlokfalak acélelemekből és 9×3 méteres, előre gyártott modulokból összetevődő rácsozatra kúsztak fel, melyek ellenálltak a heves széllökéseknek és a földrengések okozta rezgéseknek, méghozzá úgy, hogy a megterhelést maguk a külső falak terítették szét és nyelték el.


Az 1993- as terrortámadás

1993. február 26-án helyi idő szerint 12:17-kor a Világkereskedelmi Központ északi tornyának alagsori garázsában terroristák felrobbantottak egy kb. 680 kg robbanószerrel megrakott kisbuszt. A felrobbanó bombától hatan meghaltak, több mint ezren pedig megsebesültek, és az épületben is súlyos károk keletkeztek: a detonáció mintegy 30 méteres rést ütött 4 alagsori szint betonjában.

A terrorcselekményért hat muszlim szélsőségest ítéltek el 1997-ben és 1998-ban, egyenként 240 év börtönbüntetésre. A bíró szerint a támadás fő célja az északi torony destabilizálása, és a déli toronyba döntése volt, amivel mindkét tornyot megsemmisítették volna.

A bombatámadás áldozatainak emlékművet állítottak, egy szökőkút képében.


A 2001- es terrortámadás

2001. szeptember 11-én terroristák egyidejűleg négy utasszállító repülőgépet kerítettek hatalmukba az Amerikai Egyesült Államokban. A négy gép közül az első New York-i idő szerint 8:46-kor, a második 9:03-kor a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott; a negyedik, amelyet feltételezések szerint a Fehér Háznak akartak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban lezuhant.

A képen látható a Word Trade Center két ikertornya, melyek a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd röviddel egymás után összeomlottak.
A képen látható a Word Trade Center két ikertornya, melyek a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd röviddel egymás után összeomlottak.

Noha a WTC-t úgy tervezték, hogy a felhőkarcolói a kivédjék a viharos erejű légköri mozgások és a külső tényezők okozta jelentős roncsolások – beleértve egy utasszállító repülőgép becsapódása – hatását, a két épület nem tudta feldolgozni és túlélni azt az óriási hőt, amelyet a nekik irányított repülőgépekből kiömlő és lángba boruló 60-70 tonnányi üzemanyag termelt. Az irtózatos hőség megolvasztotta és leválasztotta a betonelemeket a belső acélvázról és a külső rácsozatról. A forróság következtében az utóbbiak szintén elveszítették ellenállásukat, így végül összeomlottak saját súlyuk alatt.

A World Trade Center a tragédia napján.
A World Trade Center a tragédia napján.

Érdekes azonban, hogy később, a romok között még mindig sokkal magasabb hőmérsékletet mértek, mint ami az üzemanyag égési hőmérséklete. Ez a tény egyesek szerint arra utal, hogy a támadás előtt szisztematikusan robbanóanyagot helyeztek el az épületben, elősegítve annak összedőlését.

Döbbenet 2001. szeptember 11- én.
Döbbenet 2001. szeptember 11- én.

Olvasóink írták

 • 17. p.halmi 2008. szeptember 11. 19:35
  „10.
  Üdv "joco"
  Csak ezen a nick néven írok.
  Nincsenek elvtársaim.
  Még mindig nem tudom mitől kell félnem.
  Azt hiszem téged is átvertek, a történelem egyik nagy csalásával.
  Egy sör mellett szívesen beszélgethetünk erről.
  A moderátortól kikérheted valós e-mail címem.
  (:)”
 • 16. joco 2008. szeptember 11. 17:39
  „14. a :
  Tudod a birodalmak elbuknak, köztük a "nagymagyarország "is elbukott.érted? nem hát. milyen "nagy"-rol beszélsz, olyanrol ahol a nemzetiségiek száma a magyarhoz képest dublája volt. ettöl függetlenül igazságtalanak tartom a trianont ,mert nem vette figyelembe a nemzetiségiek "arányát".és haver itt embereket öltek meg, érted? nem hát.Köztük több olyant is ki ,kicsiny hazánkbol származott el. És mégegyszer : az iszlám terroristák szerint- mivel más vallásu vagy- te is célpont lehetsz.Érted? nem hát. Tudod az elvakult nacianalizmusnak, a vakhitü vallásnak nincs szine, nincs nemzetisége. mindegyik egyforma.Lényeg: a másság kirtása-itt most ne a kedvenc témátokra a -buzikra- gondolj, hanem a más vallásra, kulturákra és börszinre.Érted? nem hát.i”
 • 15. Siki 2008. szeptember 11. 17:38
  „zopika02!
  "Nagy Magyarországon élhettek az emberek békében függetlenül mindentől, elsőként volt nálunk vallásszabadság mikor európában még dúlt az inkvizíció."

  Na ne etess zopika, ekkora hülyeséget mint amit te írtál...
  Kezdésnek: Google: inkvizició magyarországon
  aztán még olvass, SOKAT!!!”
 • 14. zopika02 2008. szeptember 11. 16:46
  „Joco miről beszélsz valójában ? Feláldozzák az életüket ember mert nincs más mód hogy megvédjék magukat és országukat. Ha tudnának fegyvert venni nem lennének minden elől elzárva és tönkretéve, kizsákmányolva gazdaságilag, nyilván tudnának legmodernebb fegyverekhez is jutni és nem kővel dobálnák a gyerekek az izraeli legmodernebb tankokat. Minket is gyarmatosítottak a zsidók nem fegyverrel hanem pénzzel, és ezt nyíltan be is vallják. De nálunk ez senkit nem érdekel mert egymás ellen vagyunk fordítva emberek. Neked lehet Dugovics Titusz is egy terrorista volt mikor magával rántotta a törököt hogy hazáját védje. Ember lássál már az orrodnál tovább, amerikának nincs semmi kúltúrája, hagyománya fegyverrel teremti meg magának az elismerést világszerte fegyverrel és vérrel hirdeti a békét. Azthiszem Te félsz inkább ezt magadnak beismerni. De minden birodalom elbukott előbb utóbb ennek sem lessz más sorsa ne aggódj. Csak a Nagy Magyarországon élhettek az emberek békében függetlenül mindentől, elsőként volt nálunk vallásszabadság mikor európában még dúlt az inkvizíció. Ember ébredj fel....”
 • 13. mindegy 2008. szeptember 11. 16:36
  „Ja, és még valami. Mindenki elérte a célját. A "terrorista" elérte, hogy féljenek az emberek (átlagos, hétköznapi emberek). Amerika is, hiszen a "terrorizmus" szóra hivatkozva minden új hadi csecse-becséjét kipróbálhatja, kénye-kedvére bombázhat, háborúzhat, és horror-összegeket költhet fejlesztésekre, háborús "játékszerekre". Erről szólna a világ?”
 • 12. mindegy 2008. szeptember 11. 16:30
  „Esztelen öldöklés... Az megy. Akkor is, azelőtt is és azóta is. Kár ezért a világért...
  Az Iszlám azt mondja, hogy azért tette, mert Amerika ilyen meg olyan. Amerika azt mondja, hogy ő azért tette, mert az Iszlám ilyen meg olyan. Ki kezdte? Hogyan? Miért? Mikor? Minek? Meddig fog tartani? Ki tudja? Senki. Kár ezért a világért...”
 • 11. Kisgomb 2008. szeptember 11. 16:25
  „Ez egy jól előkészített akciója volt az USA-nak, és lám, milyen sikeres is. Elhitte mindenki, hogy ezek a piszok arabok megtámadták az USA-t és egy csomó embert megöltek a nagy cél érdekében. CSakhogy az egész mögött maga az USA áll. Vajon miért nem volt azon a napon a két toronyba a szokásos dolgozói létszám? (60-65000 ember) Azért, mert így kisebb volt az USA vesztesége. De ennyit simán beáldoztak a jó cél (értsd olaj) érdekében. Természetesen sajnálom azokat az embereket akik aznap meghaltak, de viszont az USA-t azt rohadtul utálom ezen hatalmas képmutatás miatt.”
 • 10. joco 2008. szeptember 11. 16:10
  „p()halmi: nem érted mi? hát ez a szerencsék, hogy ti igencsak féltek és nem mindent értetek.Tudod haver itt arrol van szo, hogy az iszlám elv-társaid akár az életüket is feláldozzák (az elveikért), mig ti(esetelg csak az internettes ip.cimeteket)? Ezt a nick-nevedet nem ismertem, de a szavad (irásod) járását:"lécci,ne haljak mán" már ismerös. haver probálj már meg egy nick-néven reagálni.Érted? nem hát.”
 • 9. p.halmi 2008. szeptember 11. 15:58
  „8-as
  Mitől kellene félnünk??
  Írd meg lécci,ne haljak mán´ meg tudatlanul.”
 • 8. /joco1-az igazi 2008. szeptember 11. 15:18
  „5- és 7- Hát nem értitek? emberekröl van szó és nem elvekröl.bocsi és sok g-nek is szol:Tudjátok azok szoktak megemlékezni, akiknek egy azaz egy ember életének kioltása is sok.Ráadásul kiknek ártottak azok ott a "centerben" :Eszetlenek :az iszlám terrorszervezeteknek ti is ugyanolyan célpontjai vagytok, mivel más a vallásotok.Tudjátok szélsönacionalistánk az elv- társaitok ténykedtek akkor is. Köztetek és köztük-szerencsénkre- az a különbség, hogy ti féltek,”
 • 7. p.halmi 2008. szeptember 11. 13:13
  „1-es!!!!!!!!
  Egyetértünk!!”
 • 6. géza589 2008. szeptember 11. 13:02
  „Érdekes, hogy ilyenkor még a csapból is ez folyik...
  De miért nem emlékezünk meg akkor már az amerikai vagy izraeli bombázások civil áldozatairól is?”
 • 5. zopika 2008. szeptember 11. 11:48
  „Undorító amerikai zsidó politika. Hány ezer ártatlan civil halt meg azóta miattuk és szövetségeseik miatt a kirobbantott háborúban ?
  Ott mikor lesz megemlékezés vagy esetleg Hágai bíróság ? Ezt mondd meg Joco ...”
 • 4. Volt Iskolás 2008. szeptember 11. 11:32
  „Az arctalan mocskolódás az megy... köszönöm szépen én ebből nem kérek. Csak egy történetet szeretnék elmondani:
  2001. szeptember 12-én 8-kor órám volt az egyik győri suliban. Most is magam előtt látom a pöttöm tanárnőnket, ahogy a katedrán áll a félhomályos osztályban. Próbálta tartani a könnyeit. Előtte pár éve még volt a WTC-ben...”
 • 3. ggg 2008. szeptember 11. 10:01
  „kérdem én, h miért lenne ez nemzetközi gyásznap? van egy sor történelmi esemény, amit lehet és kell is nemzetközileg gyászolni, de ez nem az...
  különben is, ha van valami, amire emlékeznünk kell 09.11-el kapcsolatban (a három-ezer ártatlan áldozat mellett) az az, h az usa elkezdte elfoglalni az arab országokat...”
 • 2. joco 2008. szeptember 11. 09:43
  „1-es. :leánykori neved nem véletlenü :Csurka?A nick-neved alapján :.inkább az olyan elvek és nézetek pusztuljanak, melynek te is terjesztöje vagy.Érted? én elvekröl nézetekröl beszélek, mert nekem még az olyan alja csöcselékhez tartozo személy is ember, mint te, tehát nem kivánom sem a te életed sem elv-társaid pusztulását.Érted? a fenét.”
 • 1. <moderálva> 2008. szeptember 11. 09:31
  „Mesterségesen létre hozott támadás amit a kóser állam talált ki , hogy megtámadják az olajért a közel keletet!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem duplájára növelik az afgán hadsereget

Afganisztán - Az afgán kormány és nemzetközi partnerei szerdán megegyeztek arról, hogy 134 ezerre… Tovább olvasom